Sviatočný obed:
Rýchly tip šéfkuchára Marcela Ihnačáka, ako si pochutnať na kačici bez dlhého pečenia

Jarmila Horváthová, 25. decembra 2023     4 minúty čítania

Ak ste počas vianočných sviatkov zvyknutí na obed podávať kačicu, vyskúšajte recept známeho šéfkuchára, ktorý vám ušetrí kopec času.



Foto: SKPR Strategies

Ak sa povie kačica, väčšina si predstaví mäso, ktoré sa hodiny pečie a podáva sa s dobre omastenými lokšami a s kapustou. Niekto sa pri tejto predstave blažene usmeje, iný v mysli už siaha po lieku podporujúcom trávenie.

Kačica sa však dá pripraviť aj inak. Bez dlhého pečenia a s prílohou, ktorá je oveľa ľahšie stráviteľná. Tak pripravuje kačicu šéfkuchár Marcel Ihnačák. Ak namiesto celej kačice zvolíte len kačacie prsia a ako prílohu k nim si urobíte kuskusový šalát, príprava celého chodu vám nezaberie viac než polhodinu.

Aj keď ide o rýchlo pripravené jedlo, je to zároveň delikatesa, ktorú môžete pokojne servírovať napríklad na nedeľný obed, ale aj ako alternatívu k pečenej kačici, ktorá býva na stoloch v 1. alebo 2. sviatok vianočný.



Foto: SKPR Strategies

Ako pripraviť kačacie prsia

Kačacie prsia treba dobre osušiť, kožu na nich narezať, nasoliť a nakoreniť a dať na rozpálenú suchú panvicu kožou dole. Marcel Ihnačák odporúča dlhšie ich piecť kožou dolu, z nej sa totiž uvoľní tuk, na ktorom potom prsia opečieme aj z druhej strany. Z obidvoch strán prsia opekáme spolu asi 15 minút.



Foto: SKPR Strategies

Opečené mäso potom dáme ešte na niekoľko (5-10 minút) do rúry rozohriatej na 200 stupňov dopiecť - opäť na suchý plech. Upečené kačacie prsia prikryjeme alobalom a necháme asi 10 minút odstáť a potom ich nakrájame ostrým nožom na tenké plátky.



Foto: SKPR Strategies

Výpek, ktorý z pŕs zostal na panvici, použijeme na omáčku, ktorou prsia polejeme. Stačí doň pridať trochu masla a limetkovej šťavy.

Ako pripraviť kuskusový šalát

Pre výraznejšiu chuť kuskusu odporúča M. Ihnačák ho ešte pred zaliatím horúcou tekutinou orestovať na masle alebo na olivovom oleji. Potom kuskus stačí preložiť do misy, zaliať horúcou vodou alebo vývarom, prikryť a nechať tekutinu vstrebať, kým kuskus nezmäkne.

Do šalátu môžete dať prísady podľa svojej chuti, výborne sa hodí napríklad nadrobno nakrájaný stonkový zeler, lahôdková cibuľka, uhorka, avokádo, granátové jablko, prípadne klasické jablko. Šalát na záver dochutíme soľou, korením, olivovým olejom a citrónovou šťavou.



Foto: Jarmila Horváthová

Ak vás zaujímajú množstvá, tak na štyri porcie potrebujete 4 ks kačacích pŕs a na šalát 400 g kuskusu, 2 avokáda, 2 uhorky, 1 zväzok lahôdkovej cibuľky, 1 stonkový zeler, 2 jablká alebo 2 granátové jablká, 2 limetky, olivový olej, soľ a čierne korenie. Spolu s Marcelom Ihnačákom vám prajeme dobrú chuť.



ANKETA: Zvyknete obedovať na 1. alebo 2. sviatok vianočný kačicu alebo hus?

49,8%



50,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist