
Foto: Shutterstock
Asi nijaká cukrovinka ešte nespôsobila taký svetový ošiaľ ako práve dubajská čokoláda. "Čo je na nej také zvláštne?", pýtate sa. Veľmi zjednodušene povedané ide o čokoládu plnenú pistáciovým krémom so sezamovou pastou tahini.
Do plnky sa pridáva aj kadayif alebo „anjelské vlasy“, čo je cesto vo forme tenučkých rezancov, s ktorým ste sa už veľmi pravdepodobne stretli, ak ste boli na dovolenke v Turecku a chutnali miestne cukrovinky.
Dva roky o nej nikto nevedel
A prečo sa dubajská čokoláda stala taká populárna? Ako za veľa vecí, aj v tejto majú prsty sociálne siete - konkrétne TikTok.Originálna dubajská čokoláda vznikla ešte v roku 2021. Naozaj ju vytvorili v Dubaji a to v manufaktúre Fix Dessert Chocolatier. Za jej vynálezcu sa považuje šéfka spoločnosti Sarah Hamouda. Podľa stránky spoločnosti ako tehotná mala neuhasiteľnú chuť na čokoládu, ale nijaká jej nevyhovovala, tak si vytvorila vlastnú kreáciu.
Tam si čokoláda, ktorú predávajú pod názvami Dark Dubai Pistachio, Dark Lotus Pistachio alebo Milc Dubai Pistachio za 16,60 eur „žila“ svojím životom. Pokiaľ ju v decembri 2023 počas návštevy Dubaja neochutnala influencerka v oblasti potravín Maria Vehera. Tá sa vo videu na TikTok-u tak rozplývala nad jej chuťou, až sa video stalo virálnym.
A humbuk bol na svete, odvtedy chce túto čokoládu ochutnať každý, alebo skoro každý. Dokonca sa vyskytli aj prípady jej pašovania.

Foto: Shutterstock
Originál mimo Dubaja nedostanete
Ale pozor! To, čo sa všade ponúka či spomína pod názvom dubajská čokoláda, nie je v skutočnosti originál, všetko sú to len jej napodobneniny. Manufaktúra Fix Dessert Chocolatier, ktorá originál vyrobila, ju totiž predáva len priamo v Dubaji. Má na to zriadenú online donáškovú službu, ale do zahraničia ju nedodáva.Značku Dubajská čokoláda však nemá právne chránenú, takže jej napodobneninu môže vyrobiť a predávať pod týmto názvom hocikto. Termínom dubajská čokoláda tak vlastne môže byť označená hocijaká čokoláda plnená pistáciovým krémom, rezancami kadayif a sezamovou pastou tahini.
Veľa výrobcov sa tohto nápadu a popularity chytilo a hoci ide o napodobneniny, nepredávajú sa oveľa lacnejšie ako originál. Je to kvôli tomu, že dopyt mnohonásobne prekračuje ponuku a tiež preto, že pistáciová pasta, ktorá je súčasťou plnky je pomerne drahá.
Pozor na zloženie
Dubajská čokoláda sa však nedostala do titulkov magazínov len v dobrom. Napríklad v Nemecku skúmali 8 vzoriek dubajskej čokolády vyrobenej a dovezenej zo Spojených arabských emirátov a z Turecka a ani jedna nebola úplne v poriadku. Obsahovali nežiadúce nečistoty, farbivá či alergény.Takže ak na dubajskú čokoládu natrafíte v obchode, preštudujte si odkiaľ pochádza a vedzte, že aj keď ju doviezli z Dubaja, určite si nekúpite originál...
Stále vypredaná?
Ak vás nalákal leták zo supermarketu, môže sa vám bežne stať, že keď prídete do obchodu, prečítate si len suchý oznam: Dubajská čokoláda je vypredaná!V prípade, že na ňu nikde nenatrafíte a naozaj by ste ju chceli odskúšať, ešte je možnosť urobiť si dubajskú čokoládu doma. Suroviny potrebné na jej prípravu síce nedostať kúpiť na každom rohu, ale nezohnateľné nie sú.
Potom už stačí len trocha zručnosti a formy na čokoládu, prípadne na pralinky. Na internete koluje mnoho receptov na jej prípravu a tu je jeden, ktorý sa páčil nám.

Foto: Shutterstock
Domáca dubajská čokoláda
Potrebujeme:200 g mliečnej čokolády
100 g horkej čokolády
100 g rezancov kadayif (Taze Kadayif, anjelské vlasy) – dostať ich kúpiť počas dní orientálnych potravín aj v niektorých supermarketoch, v obchodoch s orientálnymi potravinami alebo v e-shopoch
30 g masla
100 g pistáciového krému – ten majú vo všetkých predajniach s talianskymi potravinami, občas v supermarketoch alebo v e-shopoch
2 PL sezamovej pasty tahini – nájdete ju v e-shopoch, ale aj v niektorých supermarketoch
štipka soli
1. Najprv nahrubo nakrájame oba druhy čokolády a približne 1/5 odložíme bokom. Čokoládu opatrne roztopíme nad parou. Do vlažnej rozpustenej čokolády vmiešame 1/5 odloženej čokolády.

Foto: Shutterstock
2. Do formy na čokoládu nalejeme toľko čokolády, aby sme pokryli vnútro (dno aj boky) formy tenkou vrstvou. Formou otáčame tak, aby sme pokryli aj okraje, potom formu obrátime dnom hore, aby prebytočná čokoláda vytiekla (čokoládu zachytíme na neskoršie použitie). Formu vložíme do chladničky aspoň na pol hodiny, kým čokoláda stuhne.
3. Medzitým vyberieme rezance kadayif z obalu a na panvici zohrejeme maslo. Ak sú rezance príliš dlhé, nakrájame ich (môžeme to urobiť jednoducho nožnicami) a opečieme ich na masle dozlatista. Opražené rezance vložíme do misky a zmiešame s pistáciovým krémom, tahini pastou a štipkou soli. Necháme vychladnúť.
4. Formy vyliatu čokoládou vyberieme z chladničky a naplníme pistáciovou zmesou. Potom vložíme späť do chladničky, kým náplň nestuhne.
5. Zvyšnú čokoládu znovu zohrejeme nad parou, aby bola tekutá a prelejeme ňou stuhnutú náplň. Necháme všetko opäť stuhnúť v chladničke, potom čokoládu vyklopíme. A dubajská čokoláda je hotová. Namiesto foriem na čokoládu možno použiť aj formy na pralinky.
Diskusia k článku