Svetové kuchyne:
Svetové kuchyne - Pensylvánia (USA)

Spracovala: Sandra Bombošová, 28. septembra 2012     27 minút čítania

Nahliadnite s nami do tajov zámorskej kuchyne.


Foto: archív babav

Varecháčka Vlasta, na Vareche
známa pod nickom babav.


Väčšina z nás si pod pojmom Americká kuchyňa predstaví známe stánky s rýchlym a nezdravým občerstvením, ktorým sa darí azda všade na svete. Známe sú tiež chýry o tom, že americkým gazdinkám varenie píliš nevonia, preto často siahajú po polotovaroch.

Nie je to však celkom pravda. Po oprávnenej kritike mnohé reštaurácie s rýchlym občerstvením zaviedli do svojho jedálneho lístka aj čerstvé ovocie, zeleninu a pre deti mlieko namiesto presladených nápojov. História Americkej kuchyne je aj vďaka zmiešaniu kultúr zaujímavá, no a samozrejme, v každom štáte USA iná.

Dnes vám prinášame pohľad do Pensylvánskej kuchyne, jej histórie, zvykov a zaujímavostí. Kuchyňou šiesteho najľudnatejšieho štátu v USA nás prevedie naša obľúbená varecháčka Vlasta – na Vareche pôsobiaca pod nickom babav.

Na Vareche má už takmer stovku skvelých receptov, vďaka ktorým sme sa mohli naučiť, ako napríklad vyzerá pravý americký cheesecake, prezrádza nám však aj recepty na dobroty, ktoré si kedysi priviezla zo svojej domoviny, zo Slovenska.



Taviaci kotol a šalátová misa

Americká kuchyňa je podľa Vlasty rozmanitá rovnako, ako obyvatelia, ktorí ju ovplyvnili. Vznikla spojením pôvodných kuchýň osadníkov a prisťahovalcov, s využitím amerických prírodných zdrojov a kulinárskych štýlov ich kultúr. Vraví sa, že v Amerike je možné nájsť jedinečný mix kultúr a rás, to sa týka aj varenia.

Američanov často prirovnávajú k taviacemu kotlu (melting pot), myslené sú tým osoby, ktoré podobne ako suroviny bývajú zmiešané dohromady, pričom rôzne chute a farby sa navzájom absorbujú. Volajú ich aj šalátová misa, čo zasa znamená, že ľudia podobne ako jedlá bývajú pomiešané, ale zároveň si ponechávajú oddelené zložky s rôznymi chuťami, ktoré sa navzájom k sebe hodia.

Pensylvánia


Foto: babav

Radnica City Hall so sochou
Williama Penna vo Philadelphii.


Pensylvánia, alebo Commonwealth of Pennsylvania (Keystone State) je 33. najrozsiahlejším štátom USA, rozkladá sa na 189 282 km štvorcových. Žije tu zhruba 12 miliónov obyvateľov, podľa posledného sčítania ľudu približne 2 % tvoria Slováci. Názov Keystone podľa Vlasty nie je náhodný, má totiž vyjadrovať kľúčové postavenie Pensylvánie v ekonomickom, sociálnom a politickom vývoji USA.

„Pensylvánia bola jednou z prvých európskych osád,“ vysvetľuje Vlasta, „preto si osadníci mali v priebehu času možnosť vytvoriť mnoho tradícií. Bola založená na vízii náboženskej slobody, preto bola zaujímavá najmä pre prisťahovalcov z Európy. Štát nesie meno podľa jeho zakladateľa Williama Penna, člena kresťanskej sekty Quakers, nazývanej aj Spoločnosť priateľov.

William Penn dostal územie ako grant od kráľa Karola II., rozhodol sa preto vytvoriť slobodnú krajinu pre členov Spoločnosti priateľov, ktorí boli v Anglicku vystavení náboženskému prenasledovaniu. V druhej polovici 16. storočia nastal veľký príliv Angličanov, neskôr Nemcov, Írov a Talianov. Každý si zo svojej krajiny priniesol aj potraviny a tradície vo varení. V priebehu rokov svoje recepty inovovali a vynašli tak mnoho špecialít, ktoré sú dnes tradičné pre túto oblasť USA.“

Pensylvánski „Dutches“ – potomkovia Nemcov


Foto: babav

Amišské ženy na farmárskom trhu.


Najväčšou rodovou skupinou v Pensylvánii sú emigranti z Nemecka a Švajčiarska. „Mnohí z nich sú Amiši a Menoniti, potomkovia kresťanských anabaptistov, príslušníkov viery v opätovné pokrstenie veriacich v dospelosti,“ ozrejmuje Vlasta.

„Menoniti zdôrazňujú otázku jednoduchosti, mieru, spravodlivosti a vzájomnej pomoci. Amiši sa usadili na juhu štátu, žijú izolovane a zachovávajú si tradičnú kultúru a jednoduchý spôsob života, bez ohľadu na vyspelý moderný spôsob života okolo nich. Žijú v utilitaristickej spoločnosti, čo sa prejavuje aj na jedlách a potravinách, ktoré konzumujú.“

Používajú tradičné historické metódy prípravy jedál a spracovania surovín. „ Zeleninu konzervujú nakladaním, kvasením a zaváraním. Sú sebestační, chovajú dobytok na mäso – hovädzie, bravčové a hydinu, dopestujú si zeleninu a ovocie na svojich vlastných farmách, vyrábajú domáce výrobky a to všetko potom predávajú na farmárskych trhoch. Jedlom nezvyknú plytvať, čoho dôkazom je aj recept na Scrapple,“ vysvetľuje varecháčka.


Foto: babav

Amišské ženy ponúkajú svoj tovar
na farmárskych trhoch.


Scrapple je tradičná kaša z bravčových odrezkov a drobkov. Mäso sa najprv vyvarí a po odstránení kostí a odvarkov sa pomelie, varom zahustí s kukuričnou a pšeničnou múkou a s korením (šalvia, tymian, saturejka, čierne korenie). Vychladnutá kaša sa formuje do bochníkov. Servíruje sa tradične na raňajky a to tak, že sa nakrája na tenké plátky, ktoré sa obalia v múke a opečú do chrumkava na masle alebo oleji. Podávajú sa ako príloha na sladko s javorovým sirupom, medom, alebo jablkovým lekvárom. Na slano sa podáva ako sendvič s vajíčkom a horčicou.

Na farmách sa podľa Vlasty varí každý deň a jedlo sa neobíde bez polievky. U Amišov sú obľúbené vývary zo zeleniny, hydiny, rýb a iných druhov mäsa. Zahusťujú ich škrobom, múkou, zemiakovou kašou, opraženými rezancami s chlebom, alebo haluškami. Ďalším zaujímavým jedlom je Chow-chow, servírované za studena. Je to konzervovaná zmes paradajok, kapusty, mrkvy, fazule a hrachu.

Špecialitou Amišov sú mäkké praclíky, a v ceste zapekané párky a klobásy.
Foto: babav


Ich tradičným koláčom je Shoofly pie, jednoduchý recept opradený históriou. Používali sa do neho dostupné suroviny. Vďaka melase bol lepkavý a sladký, lákal preto muchy (fly), ktoré museli odháňať (shoo). Cesto na koláč sa pripravilo zmiešaním masla, múky, hnedého cukru a soli. Uložilo sa do formy a naplnilo plnkou, na ktorú sa použila 1 šálka horúcej vody, 1 šálka melasy, 1 vajce a čajová lyžička sódy bikarbóny. Podával sa teplý. Ešte aj dnes sa teší veľkej obľube medzi turistami, ktorí navštevujú Amišov. Špecialitou sú aj mäkké praclíky, obaľujú sa v škoricovom cukri, ale sa posypú soľou. Do cesta sa zvyknú zapiecť aj párky a klobásy.

Šikovní domorodci

Pôvodní obyvatelia oblasti, ktorá sa stala Pensylvániou, hospodárili na území po celé stáročia, ešte pred príchodom prisťahovalcov. „Do 11.storočia vyvinuli vysoko výnosný systém gazdovania, nazvaný vysekať a spáliť. Vypaľovaním divoko rastúcich kríkov a stromov a následným oraním získali polia, kde vysadili fazuľu, kukuricu a tekvice,“ vysvetľuje Vlasta.

„Tento spôsob pestovania bol výhodný pre farmárov, aj plodiny. Fazuľa sa obtočila okolo kukuričných stebiel, a dodávala výživu pre kukuricu a tekvicu. Posplietané korene troch rastlín udržovali vlhkosť pôdy a zabraňovali rastu buriny. Indiáni preto tieto tri plodiny nazývali Tri sestry.“ Z týchto plodín varili výživnú stravu, bohatú na aminokyseliny, vlákninu, bielkoviny a vitamíny.

Pensylvánia je významným producentom hovädzieho mäsa, aj záhradnej zeleniny.
Foto: babav


Súčasné poľnohospodárstvo v Pensylvánii je podľa Vlasty veľmi rôznorodé. Štát je významným producentom hovädzieho mäsa, mliečnych výrobkov, hydiny, vajec a medu. Dôležitými plodinami sú potravinárske obilie, obilie a krmoviny pre dobytok, kukurica, tabak, sójové bôby, záhradná zelenina, ovocie (jablká, hrozno, broskyne), orechy a huby (šampiňóny, baby bella), javorový sirup aj tekvice.

Varenie vo Philadelphii

Philadelphia je piate najväčšie mesto v USA a najväčšie mesto v Pensylvánii. „Je nazývané aj City of Brotherly Love – mesto Bratskej lásky, z gréckeho fílos – láska a adelphos – brat. Pred príchodom Európanov bola oblasť Philadelphie obývaná Indiánmi z kmeňa Lenape. V roku 1681 anglický kráľ Karol II. sľúbil Williamovi Pennovi časť územia, na ktorom malo byť vybudované prístavné mesto a miesto pre vládu,“ rozpráva Vlasta. „Napriek tomu, že Penn mal prísľub od kráľa, pre záruku mieru v jeho kolónii kúpil aj územie od miestnych Indiánov z kmeňa Lanape a podpísal s nimi dohodu o priateľstve a mieri.“

Vľavo Philadelphia cheese steak, vpravo taliansky Hogie.
Foto: babav


Varenie a miestna kuchyňa bola formovaná predovšetkým zmesou etnických skupín, dostupnými surovinami a históriou mesta. Najpopulárnejšie jedlá sú Philadelphia cheese steak, mäkké praclíky a Hogie. Philadelphia cheese steak je vlastne sendvič, ktorý má pôvod v Južnej Philadelphii, obývanej silnou talianskou etnickou skupinou. Na jeho prípravu sa používa hovädzie mäso (eye-rib, alebo vrchné zadné), nakrájané na veľmi tenké plátky, ktoré sa opekajú na olejom potretej grilovej platni a postupne sa posekajú špachtľou na malé kúsky. Na takto pripravené mäso sa naložia plátky syra (taliansky Provolone alebo biely americký syr). Na roztopený syr sa položí rozkrojený dlhý rožok Amaroso, a pomocou špachtle sa otočí aj s mäsom a syrom. To je základný sendvič, v reštauráciách sa podľa Vlasty ešte do sendviča pridávajú pochutiny podľa chuti zákazníka – grilovaná cibuľa, hríby, paprika, štipľavá omáčka, alebo kečup.

Vľavo tuniakové Hogies, vpravo Hogies s mozzarellou a nakladanými paprikami.
Foto: babav


Ďalším obľúbeným sendvičom je Hogie, ktorý je dokonca od roku 1992 oficiálne deklarovaný ako sendvič Philadelphie. Je pripravený z „cold cuts“, čiže rôznych druhov salámy a šunky, syrov ako Provolone, Swiss, americký syr, hlávkového šalátu, paradajky a cibule. Všetko sa naloží na dlhý čerstvý taliansky rožok a podľa chuti zákazníka sa posype zmesou talianskeho korenia, poleje olivovým olejom, alebo potrie majonézou a prikryje vrchnou časťou rožka. Okrem pravých talianskych Hogie sú tie súčasné plnené aj iným plnkami, napríklad tuniakovým šalátom, alebo baby mozzarellou s nakladanými červenými paprikami.

Reštaurácie a fastfood

Na otázku, ako je to vo Philadelphii so stravovaním v reštauráciách, Vlasta odpovedala: „Na svoje si tu príde určite každý, aj náročný gurmán. Je tu veľký výber vynikajúcich reštaurácií z mnohých svetových kuchýň. Silne zastúpená je talianska, francúzska, stredomorská, čínska, japonská a samozrejme aj americká kuchyňa, so svojimi jedinečnými steakmi ako filet mignon, prime rib, surf and turf a morskými rybami. Okrem prvotriednych reštaurácií, ktoré sú samozrejme drahšie, je možné sa najesť za prijateľnú cenu v menších puboch, tavernách, pizzériách, či bufetoch s delikatesami.“

Vľavo reštaurácia Geno´s steaks v južnej Philadelphii, vpravo reštaurácia Qdoba Mexican Grill.
Foto: babav


Čo sa týka fast foodu – prevádzok s rýchlym občerstvením, v USA je ich skutočne neúrekom. U nás poznáme možno tri značky, ktoré nájdeme všade vo svete. V USA je ich však oveľa viac a nie všetky servírujú len nezdravé jedlo. „Ak sme si vedomí, že všetkého, teda aj toho dobrého veľa škodí, vyvarujeme sa častých návštev v takýchto reštauráciách,“ podotýka Vlasta. „ Pôvodne boli určené pre stravníkov, ktorí nemajú čas sedieť v reštaurácii a čakať na obsluhu. Po zaslúženej kritike mnohé z týchto reštaurácií začali ponúkať okrem hamburgerov s hovädzím mäsom aj kuracie mäso, ryby a šaláty, pre deti ovocné poháre a mlieko, namiesto cukrom presladených nápojov.“ Reštaurácie s rýchlym občerstvením sú obľúbené medzi domácimi, študentmi, ale aj turistami, dá sa v nich najesť rýchlo a chutne. Ponuka je pestrá – šaláty, sendviče, grilované mäso, barbecue.

Pizza (tomato pie): vľavo tradičná Peperoni pizza, vpravo Pizza s pestom, paradajkami a špenátom.
Foto: babav


Americká rodina sa stretáva pri jednom stole spravidla až na večeru. Deti raňajkujú cereálie s mliekom alebo jogurtom, prípadne aj s ovocím. „Obedovať zvyknú v škole, žiaľ, nie zdravo, česť výnimkám v súkromných školách,“ vysvetľuje Vlasta. Jedlo je zväčša pripravené z mrazených polotovarov. Deti si môžu priniesť aj vlastný obed, čo bývajú napríklad sendviče s arašidovým maslom a džemom, a ovocie. Rodiny s deťmi často navštevujú reštaurácie s prostredím priateľským pre deti, v ktorých je bežne jedálny lístok pre deti, s prijateľnými cenami a porciami.


Foto: babav

Vegetariánsky šalát na tortille.


Medzi obľúbené reštaurácie s rýchlym občerstvením patrí aj mexický Grill Qdoba, kde sa podáva výborný šalát na miske z upečenej tortilly. „Môj obľúbený vegetariánsky šalát pozostáva z hlávkového šalátu poliateho syrovou omáčkou, z čiernej fazule, grilovanej zeleniny - červenej a zelenej papriky a cibule, s nastrúhaným syrom, kyslou smotanou a guacamole,“ opisuje Vlasta svoju obľúbenú pochúťku. Potom sú ešte verzie s kuracím, alebo bravčovým mäsom. Jedlo sa pripravuje pred zákazníkmi, griluje sa čerstvé kuracie, bravčové aj hovädzie mäso na mexické špeciality ako fajita, burrito, chalupa, či quesadilla. Jedlo podľa Vlasty nie je príliš mastné a chutí vynikajúco.

Po jedle dezert a kávička

Šišky v Amerike neobľubujú len policajti, ako často vidíme vo filmoch. Radi si ich doprajú azda všetci, čo sa neboja hory cukru. Pre tých, čo napríklad radi raňajkujú šišky s kávou, je prevádzka Dunkin´ Donuts ideálnym miestom na začatie dňa s vysokým obsahom kalórií. Mnohí zákazníci si cestou do práce šišky kupujú priamo z auta a v práci si potom doprajú rannú dávku energie. Okrem šišiek tu ponúkajú čerstvo upečené bagle, muffiny, croissanty a čerstvú kávu. Ponuka je prispôsobená sezóne, v lete je to napríklad ľadová káva na osvieženie, na jeseň zasa šišky z tekvice, čučoriedok, či jabĺk.

Občerstvenie Dunkin´Donuts, vpravo ponuka čerstvých šišiek.
Foto: babav


Nuž a komu nechutí káva v Dunkin´ Donuts, môže si ju dopriať v obľúbenej sieti kaviarní Starbuck´s Coffee, ktorá patrí do medzinárodnej korporácie, sídliacej v meste Seattle. Ponúkajú tu niekoľko druhov čerstvej kávy, ako napríklad espresso, cappuccino, či viaceré druhy prekvapkávanej kávy. Dostať tu tiež veľa druhov čaju, zrnkovú kávu, studené aj teplé sendviče, aj sladké pečivo. Kto chce, môže si kúpiť aj ich vkusné šálky na kávu. V USA je táto sieť kaviarní mimoriadne obľúbená, návštevy v nich často využívajú študenti, ktorí tu v príjemnom prostredí môžu pracovať na počítačoch.

Kaviareň Starbuck´s Coffee.
Foto: babav


Židovská kuchyňa

Osobitou kapitolou v stravovaní v Amerike je židovská kuchyňa. „Ich špeciality sú známe po celých štátoch,“ vysvetľuje Vlasta. „Ich kuchyňa má bohatú tradíciu a veľké množstvo jedinečných receptov. Spomeniem aspoň zopár, ktoré sú populárne vo Philadelphii a v okolí. Napríklad slepačia polievka, ľudovo nazývaná židovský penicilín, vďaka jej liečivým účinkom. Od tej slovenskej sa veľmi nelíši, snáď len v postupe prípravy. Varí sa z celej čerstvej sliepky bez drobkov. Umyté mäso sa nasolí a nechá sa pol hodinu odležať. Spolu so zeleninou, ktorou je kvaka, pór, stonkový zeler, petržlen a cibuľa sa vloží do veľkého hrnca, zaleje vodou, pridá sa soľ, drvené čierne korenie, tymian, a všetko spolu sa pomaly varí približne 90 minút. Potom sa sliepka vyberie z vývaru a oberie od kostí. Mäso sa použije napríklad do sendvičov alebo šalátov, kosti sa vrátia naspäť do hrnca a spolu so zeleninou sa varia ďalšiu hodinu. Vývar sa precedí a servíruje s “matzo“ knedličkami.

Vľavo Reuben sendvič, vpravo Corned beef.
Foto: babav


Recept na matzo knedličky od Vlasty: Nachystáme si suroviny: 4 vajcia, 3 PL slepačieho tuku, 2 PL nasekaného čerstvého petržlenu, 1 šálka Matzo múky, soľ a čierne korenie na dochutenie. Všetky suroviny sa premiešajú, a nechajú sa hodinu odležať. Potom sa naolejovanými rukami formujú guľky, ktoré sa varia 25-30 minút vo vode. Servírujú sa čerstvé v čistom slepačom vývare.

Vľavo Pastrami, vpravo sendvič Pastrami.
Foto: babav


Medzi obľúbené dobroty zo židovskej kuchyne patria v Amerike aj sendviče. Reuben sendvič sa podáva nasledovne: Na opečenom ražnom chlebe je soľou konzervované hovädzie mäso corned beef, kyslá kapusta, majonéza alebo dresing a syr. „Sendvič Pastrami je zasa delikatesa pripravená z hovädzieho bôčika. Čerstvé mäso sa naloží do slaného nálevu a obalí sa zmesou korenia: cesnak, koriander, čierne korenie, paprika, klinčeky, muškátový oriešok a horčicové semienka. Po vysolení sa vyúdi a nakoniec udusí na pare,“ dodáva Vlasta.

Vľavo čerstvé Plain bagels, vpravo bagel s údeným lososom Nova Lox.
Foto: babav


Pastrami sa môže podávať na studeno, krajec čerstvého ražného chleba sa natrie majonézou a horčicou, na to sa dá hrubá vrstva pastrami. Ako príloha sa konzumuje zemiakový šalát a kyslá uhorka. Obľúbené sú aj teplé sendviče z pastrami. Populárne originálne židovské pečivo bagel je možné kúpiť čerstvo upečené každý deň. Zvyčajne sa podávajú so syrom Philadelphia cream cheese, na tenučké plátky nakrájaným údeným lososom Nova Lox, s plátkami paradajky, cibule, uhorkami, kaparami, alebo olivami.

Môj život v Pensylvánii

„V januári ubehlo 32 rokov od môjho príchodu do Philadelphie,“ spomína Vlasta. „Zo Slovenska som sa vysťahovala legálne, po uzavretí manželstva so slovenským emigrantom, bývalým spolužiakom. Začiatky v cudzine pre mňa neboli ťažké, problémom bola azda len jazyková bariéra. Angličtinu som sa začala učiť iba rok pred odchodom zo Slovenska. Variť a piecť slovenské jedlá som však variť vedela a rada som ich pripravovala aj tu v USA. Manželovi slovenská kuchyňa chýbala a okrem toho často a rád pozýval našich amerických priateľov na ochutnávku našich tradičných jedál. Najväčší úspech mala, samozrejme, sviečková na smotane s knedľou. Možno preto, že hovädzie mäso je v americkej kuchyni na prvom mieste,“ smeje sa sympatická Varecháčka.

Ponuka na trhoch - hovädzie mäso a ryby.
Foto: babav


Hosťom však chutili aj Vlastine guláše, paprikáš, či kačica s kapustou a lokšami. V hanbe nezostali ani koláče a zákusky. Kým boli deti malé, varila Vlasta pravidelne, a postupne sa zaúčala aj do tajov prípravy steakov, morských rýb, plodov mora, či pečenia tradičných amerických pájov. „Teraz už varím hlavne to, na čo majú moji stravníci chuť,“ hovorí Vlasta. „Nerada plytvám jedlom, chcem, aby sa zjedlo všetko, čo sa navarí.“

Ponuka na trhoch - koláče a zákusky.
Foto: babav


Američania raňajkujú málo, obedujú rýchlo, ak stihnú cez obedňajšiu prestávku, ale večerajú dlho, veľa a neskoro. V reštauráciách začnú predjedlom, potom jedia šalát, polievku, hlavné jedlo, a nakoniec zákusok, alebo zmrzlinu. Večera sa neobíde bez drinkov. Sú tu reštaurácie, v ktorých za fľašu kvalitného vína zaplatíte viac ako za jedlo. Licencia na podávanie alkoholu v reštauráciách je v Pensylvánii drahá, a dlho sa čaká, kým ju príslušný úrad udelí. Preto mnohé novootvorené reštaurácie umožňujú zákazníkom priniesť si vlastný alkohol (BYO – bring your own – prineste si svoj vlastný ). Je to výhodné pre zákazníka, aj pre majiteľa reštaurácie.

Ponuka na trhoch, syry a delikatesy.
Foto: babav


Vlasta si myslí, že za posledných desať rokov sa v kulinárstve a v spôsobe života v Amerike veľa zmenilo k lepšiemu. Ľudia si viac dávajú pozor na to, čo jedia, a koľko toho zjedia. Bio produkty ako mäso, zelenina, ovocie, mliečne výrobky, či vajcia, sa už dajú bežne kúpiť takmer v každom supermarkete. Sú síce drahšie, ale chutia lepšie a sú aj zdravšie. Aj varenie v domácnosti je oveľa obľúbenejšie ako v minulosti. Rodiny radi pripravujú gurmánske špeciality, ktorými sa v televízii prezentujú najlepší kuchári v USA aj z iných končín sveta.

Farmárske trhy

Najväčší a najstarší trh na vonkajšom priestranstve je Italian Market – taliansky trh v južnej Philadelphii. Dá sa tu nakúpiť čerstvé mäso, ryby, plody mora, zelenina, ovocie, hotové jedlá, nielen z talianskej kuchyne. Je to obľúbené miesto návštevy pre turistov.

Vľavo Farmers market, vpravo ponuka zeleniny.
Foto: babav


Druhý veľký trh v meste je Reading Terminal Market, nie je však vonku, ale pod strechou. Okrem čerstvých poľnohospodárskych produktov si tam možno pochutiť aj na veľkom výbere gurmánskych špecialít.

Vľavo Reading Terminal Market, vpravo Wegman´s Food Market.
Foto: babav


„Môj obľúbený supermarket, v ktorom nakupujem najkvalitnejšie potraviny, vrátane tých bio je Wegman´s Food Market. Nakupujem tu bio mäso, čerstvé ryby, mliečne výrobky a všetko ostatné, čo potrebujem na varenie. Zákusky a torty iba príležitostne. Mám rada aj farmársky trh – Farmers Market. Je otvorený každý deň okrem pondelka. Dostať tu syry z celého sveta, čerstvo pripravené sushi, čerstvé ryby a polotovary z morských plodov, zeleninu aj ovocie,“ vyratúva Vlasta.

Najväčší sviatok Deň Vďakyvzdania - Thanksgiving

Jedným z najväčších sviatkov, ktorý je úzko spätý s jedlom, je Deň Vďakyvzdania. V USA sa oslavuje každý rok, vždy štvrtý štvrtok v novembri. Rodiny a priatelia sa stretávajú pri bohato prestretom sviatočnom stole a spoločne ďakujú nielen za jesennú úrodu, ale aj za všetko, čo im rok nadelil. „Počiatky tohto sviatku sa datujú v roku 1620, kedy do Ameriky priplávali pútnici(Puritani) na lodi Mayflower. Nemali dostatok jedla, vedomosti ani zručnosti na prežitie,“ vysvetľuje Vlasta.

Ponuka na trhoch, sushi a čerstvé ovocie.
Foto: babav


„Domorodý kmeň Wampanoag sa s nimi spriatelil, Indiáni sa s pútnikmi podelili o obilie, naučili ich, ktoré rastliny sú jedlé a ako chytať ryby. Po úrodnom roku pripravili pútnici hostinu a spolu s Indiánmi oslávili prvý spoločný Deň Vďakyvzdania. Súčasťou hodovania boli aj pečené divé morky.“

Hlavným jedlom tohto dňa je už tradične pečená morka, naplnená plnkou. „Morka sa pečie pomaly, viac hodín, podľa veľkosti, čo môže byť 3 kg, ale aj 15 kg,“ smeje sa Vlasta. „Plnka sa môže piecť samostatne a morka sa vtedy plní jablkom, pomarančom, alebo bylinkami. Prílohy závisia od chuti a zvykov v jednotlivých štátoch USA, ale takmer vždy je to zemiaková kaša z čerstvo uvarených zemiakov, rozmixovaná s maslom, cesnakom, soľou, korením a smotanou, a vyšľahaná na pyré.“


Foto: babav

Radnica City Hall, pohľad z Broad street.


Ďalej sú to sladké zemiaky (yams), nakrájané na kolieska, posypané hnedým cukrom, škoricou, muškátovým orieškom, maslom a citrónovou šťavou upečené do mäkka. Povrch zemiakov sa na konci pečenia posype s marschmallows, ktoré sa vplyvom tepla roztopia. Plnka do morky sa od tej pôvodnej, ktorú pripravili pútnici z ovsa, byliniek a cibule líši, obohatila sa totiž veľkým množstvom a kombináciou prísad.

„Základný recept obsahuje chlieb nakrájaný na kocky, cibuľu, jablká, klobásu, zeler, sušené hrozienka, cesnak, petržlenovú vňať, vajcia, hríby, koreniny, jedlé gaštany, či orechy,“ vyratúva ingrediencie Vlasta. Každá domáca pani si skombinuje ingrediencie podľa chuti a rodinnej tradície.

„Ak sa plnka pečie vedľa morky, zaleje sa vývarom z drobkov morky, aby nebola suchá. Obľúbenou prílohou sú aj fazuľové struky upečené v kondenzovanej krémovej hríbovej polievke a posypané opraženou cibuľou. Hostina sa neobíde bez kukurice v maslovo-krémovej omáčke, stačí ju len vybrať z mrazničky a prihriať. Brusnicová omáčka sa pripravuje z čerstvých brusníc, ktorých je na jeseň v obchodoch dostatok, alebo sa použije hotová želatínová z konzervy.“

Na slávnostnom stole nesmie chýbať ani kukuričný a hrubozrnný chlieb, či syrovo-bylinkové pagáče bisquits. Typické koláče na tento sviatok sú páje rôznych príchutí – jablkové, tekvicové, z pekanových orechov, či zo sladkých zemiakov.


Foto: babav

Múzeum umenia - Art Museum vo Philadelphii.


Vo Philadelphii, ako aj v iných mestách v USA, sa v tento deň konajú od rána slávnostné sprievody pri príležitosti Dňa Vďakyvzdania, tzv. Thanksgiving Parades. „Tradičný sprievod vo Philadelphii je vždy na Parkway Bejamina Franklina. Vedie od Art Museum po radnicu, City Hall. Na veži radnice je socha Williama Penna v nadživotnej veľkosti. Parkway je olemovaná zástavami 109 krajín, vrátane tej našej slovenskej,“ uzatvára svoje rozprávanie Varecháčka Vlasta.

Philadelphia podľa nej poskytuje nielen bohatý výber jedla z mnohých kultúr. Ako sa vraví -nielen jedlom je človek živý. V jej terajšom bydlisku vám odporúča navštíviť a duševne tak pookriať v krásnych múzeách, divadlách, koncertných halách a parkoch. Muži si prídu na svoje na športových zápasoch. Hráčov hokejového klubu Philadelphia Flyers iste poznajú najmä fanúšikovia hokeja, aj preto, že si proti nim, ale aj ako súčasť tohto družstva NHL zahrali aj mnohí slovenskí, či českí hokejisti :-D.





Diskusia k článku

marianne
Brilantne spracovany clanok,radost citat,vselico sa clovek dozvie.Mna zaujala aj ta Amisska komunita,uz som vselico o nich citala a videla o ich sposobe zivota...zaujmave citanie aj o thanksgiving,absolvovala som jeden anglicky,(piekli sme ho aasi 6 hodin)hovorili ze 1kg=1hodina a celkom sa mi pacilo,ale nakoniec sme radi ostali pri rybke so salatom:-)) taktiez starbuck su prijemne kaviarne,radi sme tam chodili,kava bola vyborna...dakujem Ti @babay aj @sandratamer vzdy sa tesim kazdy mesiac na nove citanie o svetovych kuchyniach a toto citanie sa mi mimoriadne pacilo.
babinka
dakujem @babav i @sandra za tento prispevok, aj ked uz par rokov tu zijem, nemam tolko informacii a moznosti sa dozvediet o veciach, ktore tu Vlasticka pekne popisala. Snad keby som sa polepsila v anglictine, ale akosi na to nemam chut, cas a hlavu, radsej vnucky trapim slovencinou :))
Poucne, zaujimave citanie, dakujem vam obom!
michsamant
Uzasne, pre mna asi najlepsi clanok z tohoto serialu, spolu s fotkami. Dakujem Sandre a hlavne @babav aj za fotky a vsetky informacie. Velmi dobre sa to citalo :) Pozdravujem.
jerica
@babav ,to ma dostalo , nedýchala som , teším sa že , dozvedela som sa veci , čo by som márne hľadala v knihách ,@babav a Tebe @sandra , ďakujem za pohladenie duše a mysle , určite takto brilantne opísaný život našej milej priateľky Vlastičky z varechy.sk si nenechám pre seba , posielam našim priateľom etnológom pani profesorke Martuške Botíkovej .
palokuchki
@babav , Vlasta vynikajuci a velmi zaujimavy clanok. Netrpezlivo som cakala na jeho uverejnenie. Jeho spracovanie a obsah je fantasticky. Dala si si velmi zalezat na podani co najviacej informacii. Urcite ta to stalo vela casu. Srdecna vdaka tebe aj @sandre za take putave citanie. Clanok si precitam urcite viacej razy a tiez sa s nim podelim s priatelmi na facebook.
medulienka122
Úžasný článok, pútavý, poučný, perfektne spracovaný, vďaka za taký kvalitný príspevok na Varechu!
melita
Ďakujem za pekné čítanie. Mám veľmi rada články, kde sa jedlo spája s históriou. Pani Vlasta želám Vám ešte veľa dobrých gastronomických nápadov a zároveň ďakujem i za šírenie našej slovenskej kuchyne.
evas13
Každý článok zo "Svetovej kuchyne" bol zaujímavý, pútavý a tento tvoj @babav je ozaj veľmi starostlivo pripravený, za čo ti ďakujem.
cistinka
Ďalší perfektný článok, už som ho čítala dvakrát :-) Keby to nebolo tak ďaleko...ale aspoň v myšlienkach som tam bola...ďakujem. Mne by sa tam veru veľmi páčilo, aj taká strava by mi vyhovovala :-)))
evusik
rada som si prečítala a dozvedela sa zas čosi nové :-)
violetacamorova
Tiež sa mi páčia všetky články od varecháčov roztrúsených po svete, ale tento mi je srdcu blízky, lebo sme mali ešte za totality rodinu z babkinej strany v Pensylvánii myslím Annapolis nejak tak bolo to mesto, keď babka vypisovala obálky s listami svojej neteri za veľkú mláku. Vždy som tam túžila za nimi vycestovať, ale teraz už to nie je možné tak aspoň týmto článkom ste mi ich pripomenuli. Ďakujem.
babav
Tesim sa,ze sa vam nahliadnutie a informacie z prvej ruky, z mojho noveho domova, dobre citali a dakujem za pochvalu,ktoru musim zasluzene zdielat s milou Sandrou,ktora ma v prvom rade presvedcila pustit sa do pisania a potom vybrala co sa jej zdalo najzaujimavejsie .
Bolo by pekne , keby sa pripojili aj dalsi v US zijuci emigranti slovenskeho povodu ,ktori pravidelne navstevuju a prispievaju receptami na Varechu a priblizili vam jedinecnosti kulinarstva statov ,v ktorych ziju;-).Varecha mi prinasa vela dusevnej pohody pri spomienkach na roky stravene na Slovensku,kde som prezila prvych 34 rokov zivota.V zazitkoch a receptoch prispievajucich nachadzam mnoho podobneho aj rovnakeho zmyslania ,ktore mi pripomina detstvo a moju drahu mamu ,vybornu kucharku a dobru gazdinu.Moja rodina , deti a vnucky su doma v US, s nimi som tu doma aj ja,ale v myslienkach a spomienkach casto aj naspat v mojej starej vlasti.
babav
@marianne ,dakujem,vies si teda predstavit ako sa" obor" morka pecie . Obcas sa( zvlast mladym neskusenym kucharkam, ktore pecu morku po prvy krat) stane ,ze je bud sucha ,alebo nedopecena.Kazdy rok sa smejem ,ked pocuvam ako na "hot line" na TV Food Network prosia o radu ,co s tou morkou;-) @babinka , je to zasluzne a nie jednoduche naucit male americanky hovorit po slovensky.Ked zacnu chodit do skoly anglictina vzdy vyhra nad kazdym cudzim jazykom,ale vsetko co sa v mladom veku naucia im ostane v pamati
a budu ti raz za to vdacne.@michsamant ,Miska dakujem ,z tvojho clanku o Indii som sa dozvedela tiez vela zaujimaveho a obdivujem vsetky tvoje recepty.
@jerica , srdecne dakujem,nemam slov ! @palokuchki , Danielka,
si mila,dakujem za pochvalu .Na Vareche sme sa nasli prave vdaka clanku o tvojom zivote v Australii a nasla som v tebe spriaznenu
dusu;-) .@cistinka , pochvala od teba je pre mna poctou,velmi si vazim tvojho kucharskeho talentu a umenia.
@medulienka122 @melita @evas13 @evusik @violetacamorova , vsetkym vam d a k u j e m!
2010
@babav velmi pekne napisane :) vo Philly sa mi pacilo bol som tam na spionaznej ceste po USA samoskach , bolo zima a fukalo a doteraz si pamatam na vyborne chilli con carne co nas zohrialo vo Wegmans.
babav
@2010 , dakujem. Philadelphia mi za tie dlhe roky prirastla k srdcu .
Ty si velky svetobeznik ,mal by si napisat cestopis z tvojho bludenia po svete,iste by to bolo velmi zaujimave aj poucne citanie ;-).
2010
@babav ja som z generacie- SKI-(Spend The Kids’ Inheritance ) pominaj detom dedicstvo.Tolko je este miest kde som nebol uz sa chystam na penziu to precestovat :)
stefanm
...@babav viem si predstaviť koľko práce a trpezlivosti je potrebné na spracovanie takehoto rozsiahleho príspevku . Preto tebe aj všetkým čo na tom pracovali vyslovujem svoj obdiv a ako poďakovanie ti posielam foto kde som ti za odmenu doniesol naše pivo . Je to u "vás" v "tvojom" meste pred reštauráciou - Geno´s steaks v južnej Philadelphi - . tak "nazdravičko" !!


lucylee
Nemam slov-vynikajuci clanok. Tesim sa, ze viem, ako vyzera moja oblubena varechacka a dakujem, ze si sa s nami podelila o tolko zaujimavych informacii. V USA som zatial nebola, ale snad raz sa tam dostanem :) Starbuck zboznujem a vzdy, ked som v zahranici, dam si tam nieco dobre. Paci sa mi, ze su taki sezonni. A dunkin a donuts som navstevovala tiez pomerne casto, ked som bola v zahranici. Urcite by som rada ochutnala jedla, ktore su v clanku opisane a rada zazila pravy tradicny Thanksgiving. Vdaka za clanok a pozdravujem do Philly :)
babav
@lucylee , dakujem,si mila ako vzdy.Starbucks su otvorene v mnohych krajinach sveta ,udajne uz aj v CR.Mne sa paci prostredie , zrejme silou zvyku mi vsak lepsie chuti viedenska a talianska kavicka.
Opatujem pozdrav;-) .
mama3chlapov
Ďakujem @babav za priblíženie gastronómie tam u vás. O to viac, že moja naj kamarátka z VŠ sa vydala do USA do Pensylvánie. Už je tam 10 rokov a veľmi mi chýba. Predstavovala som si ju v prostredí, ktoré opisuješ. Myslím, že je tam trochu osamotená, viem, že Slovensko a blízki je veľmi chýbajú, tak jej posielam tvoj článok a možno sa pridá ku nám na Varechu. Ešte raz ďakujem.
frezia68
@babav :Veľmi zaujímavé čítanie,poučné pre domasedov,ako som teraz ja.Teším sa,že si medzi nami a podelila si sa so skúsenosťami atď. :-)))
heysugar
@babav Vlasta, musim zatlieskat, brilantne prepracovany clanok plny informacii a najma vtiahne do deja aj cloveka, ktory vo Philadelphii niekdy nebol... no mne sa o to viac pri niektorych pasazach skoro tisli slzy do oci pri spomienkach, ktore sa mi pri tvojich fotkach a rozpravani vynorili v mysli... za vsetko hovori najma Qdoba - este aj dnes si spominam, ze ked si ma tam zavolala, tak si jedla presne tento salat :-))) alebo Dunkin Donuts, v ktorom som travila viac casu ako v tom fitness centre naproti ;-) dakujem za super zazitok a tesim sa na dalsie tvoje recepty :-)
babav
@mama3chlapov ,dakujem ! Dufam,ze sa s priatelkou budete stretavat aspon na Vareche ,ked to osobne nie je casto mozne.
@frezia68 ,som rada ,ze ta clanok zaujal,dakujem za zaujem;-).
babav
@heysugar , Zuzi,ani nevies ako si ma potesila.Mas pekne spomienky na Philadelphiu ,skolu aj priatelov ,ktorych si v nej stretla.Tie kalorie z donatov si s urcitostou vyvazila tvojimi oblubenymi salatmi
a cajikami;-).Dakujem za pochvalu,od teba sa rata dvojnasobne!
wegar
Zaujímavý obsiahly článok. Ale dovolím si menšie poznámky - grécke slovo je fílos alebo fílios a nie phillos; organic v slovenčine znamená bio a nie organický.
@babav sieť Starbucks v ČR skutočne je, ale proti tureckej káve z džezvy je to taký prapodivný odvar. Ich káva ma veru neoslovila.
Pečená morka ma fascinuje, pre koľkých ľudí sa zvyčajne pečie? Veď je to ohromné množstvo porcií, ešte k tomu plnka...
tinca
@babav dlho sme čakali na ďalší kulinársky cestopis a ty si nám splnila prianie. Vlasti, skláňam sa nad krásnym výkladom ďalšej svetovej kuchyne. V kútiku duše ti závidím tie úžasné farmárske trhy o ktorých my ani nemôžeme snívať ak porovnám ten brak,ktorý sa u nás dá kúpiť od mäsa,zeleniny,syrov a.pod. No a chválim aj tvoje foto, si milá kočka, nech sa ti darí aj v prezentovaní tej našej slovenskej kuchyne:)


babav
@wegar , velkost morky zavisi na pocte porcii ,ktorych moze byt v niektorych rodinach aj 20 .Schadzaju sa rodica ,deti a vnucata aj s ich rodinami z roznych miest a statov ,v ktorych ziju ...aspon raz za rok ,na tento sviatok.Pozostatky z upecenej morky"leftovers" sa na druhy den dojedia v podobe sendvicov," pot pajov" ,alebo sa iba prihreju ;-).
babav
@tinka , srdecne dakujem a tesim sa ,ze ta clanok zaujal. Tesia ma vsetky komenty, duplovane od mojich oblubenych a ty k nim nepochybne patris.Tvoje recepty a prispevky su kvalitnym prinosom
na Vareche ...sledujem a citam ich velmi rada;-)
sjuz
naozaj kvalitne spracovaný článok, perfektné! krásne popísané, kopec "skrytých" receptov a inšpirácií:), ďakujem za príjemné čítanie, a @babav prajem kopec ďalších skvelých receptov a skvelý život v ju-es-ej:))!
sjuz
ešte som zabudla - to mäsko na fotkách vyzerá pekne odležané....a páči sa mi, že ho tam porcujú inak, ako u nás.
janger
Mila @babav , je vidiet, ze si si dala zalezat....Spravili ste spolu so Sandrou krasny, putavy clanok. Dozvedela som sa moc zaujimavosti o tvojom zivote, o kuchyni, vareni, ale aj z historie tohto statu. Mala som pocit, ako by islo o dva svety, jeden stary, kludny, neuponahlany svet amisov a menonitov. A ten druhy, 'rychly' svet modernych Americanov. Mne by tusim viac vyhovoval ten prvy :-). Rozmyslala som, ze preco sa volaju ako pises - Pensylvánski „Dutches“-, hladala by som za tym nazvom nieco holandske (od slova 'dutch'). Tak som sa vo Wikipedii docitala, ze Nemci a Svajciari vyhanali tych anabaptistov v 16.storoci do inych europskych krajin, okrem ineho ich odislo moc aj do Holandska a ti zasa zrejme potom uz ako 'Holandania' odchadzali do Ameriky...Ale mozno sa mylim...A ten nazov nema s Holandanmi nic spolocne? ;-) Este raz vdaka za krasne citanie. Pozdravujem, Jana :-)
babav
@sjuz , dakujem pekne a tesim sa sa,ze ta clanok zaujal
a inspiroval ;-).Tvoje recepty na vareche su tiez inspiraciou
pre kazdeho ,kto sa ma rad fajnove jedlo, z kvalitnych surovin,
krasne prezentovane;-).
@janger ,dakujem za pochvalu,tesi ma ! Janka ,Dutch je narecie
z originalneho" Deutch".Nemylis sa,v US zije aj dost Holandanov,
zalezi kde sa usadili a vytvorili si vlastnu etnicku skupinu.Amisi neziju iba v PA,napr. aj v susednom state Ohio maju silne zastupenie.
Opatujem pozdrav a prajem vsetko dobre;-)
ajay
Vlasta, tvoj clanok je perfektny. Som velmi rada, ze si ukazala skutocny americky zivot a nas "melting pot" v USA. Vo vseobecnosti ludia si myslia, ze americania jedia iba hot dogs a humburgers ale na druhej strane mame tu vyhodu, ze mozme skusit jedla z rozlicnych koncov sveta a ani nemusime daleko cestovat. Pensylvania je bohata na historiu. Pises o zidovskej kuchyne, ktora je v skutocnosti vychodoeuropska kuchyna pretoze ich predkovia prisli z vychodnej Europy. Uz sa tesim na Thanksgiving, je to moj najoblubenejsi sviatok.
babav
@ajay , dakujem !Mas pestru kuchynu aj doma ,slovensko-indicko-americku ;-). K zidovskej kuchyni .... mnohi zidovski emigranti
z vychodnej Europy (Polsko,Madarsko,Rakusko.... ) si priniesli aj recepty ,ktore sa tu postupne udomacnili spolu s ostatnymi zidovskymi , z inych koncin sveta.Napr.kysnute makove zaviny,razny kminovy chlieb,polievky a vela inych jedal sa chutovo celkom zhoduju s nasimi slovenskymi.
Prajem ti Happy Thanksgiving !
kuchticka
Mila @babav-Vlasticka , velmi ti dakujem za tento pekny clanok, ktory si spracovala perfektne a zarovno dakujem redakcii - @sandre Tamerovej, ze to vsetko na Varechu poslala.
Takto sa ludia na Slovensku aspon dozvedia, ze v USA nie su iba McDonalds a ine podobne restauracie (i ked v McD uz sa tiez podava trochu zdravsie jedlo, ale i tak tam vobec nechodime za cele roky), ale da sa tu zit velmi zdravo a ludia tu maju vatsi vyber ak chcu zit zdravo.
Dna 18.9 sme odcestovali na Slovensko + Morava a Cechy. Tam som videla, aky odpad z EU (zap. statov) tam posielaju. Tyka sa to predovsetkym masa, syrov a i. mliekarenskych vyroblkov. Zalezi kde kto nakupuje. Bola som z toho dost smutna, ved Slovensko bolo sebestacne vo vyrobe vlastnych potravin a teraz je vsetko dovazane a nekvalitne.
Tesi ma, ze si si dala tolkoooooo roboty v priprave tohoto clanku a taktiez perfekne foto-doprovod. Ja bych to asi o mojom state WA nezvladla ako ty.
Uz sa tesim na Thankskiving, ale zrejme budem usetrena stresu s pripravou a budeme na veceru u dcery. Prajem ti vela krasnych chvil jesennych dni a happy Thansgiving.
ty.
babav
@kuchticka ,tesim sa ,ze si nahliadla aj ze sa ti clanok pacil ;-)
Dakujem za pochvalu.Dufam,ze ste s manzelom mali peknu dovolenku v rodnej vlasti a aj ked ta niektore zazitky sklamali ,iste tie pekne prevladali. Prajem ti " Happy Thanksgiving "v kruhu najmilsich!
hubata
Zaujímavý článok, vďaka @babav a @sandratamer za perfektne spracovaný článok. Tiež ma zaujali amiši, pripadajú mi takí tajomní svojim spôsobom života a teším sa že naši emigranti nezabúdajú na svoj rodný kraj.
shiculka
super clanok!! v PA som bola 2x, vzdy pri prilezitosti vyrocia bitky pri Gettysburgu.
dovolim si jednu pripomienku, v clanku sa niekolkokrat spomina slavny cheesestake, ale ak sa nemylim, spravne by to malo byt cheese steak..
babav
@shiculka , mas pravdu,dakujem za upozornenie !Som rada,ze ta clanok zaujal;-).
babav
Mummers Parade(ludovy festival ) je tradicna oslava Noveho roku v mnohych statoch US.Najstarsi je kazdorocne poriadany prave vo Philadelphii.Na videu je jedna z mnohych hudobnych skupin,ktora sutazi o cenu vitaza.
honestka
tento clanok @babav je jednym z najlepsich popisov zo zivota culinary v Amerike, ktory som si precitala.
Velmi si si dala zalezat a vsetko dolezite si spomenula co je ozaj velmi tazko, kedze sa jedna o velikansky "melting pot" a technik jednotlivych kuchyn a specialit je tu neurekom a tie je ozaj potrebne napisat tak, ako si ich priblizila, aby boli pochopene jednoduchostou kazdemu nie specialnymi vyrazmi ako sa to casto v clankoch stava.

Keby som ja mala napisat clanok, velmi vela veci by sa muselo opakovat a podobat tomuto bohuzial iba inym podanim alebo vyberom slov, pretoze nase staty su si v tomto tak velmi podobne dokonca aj sviatkami, ktore su prevedene iba v inych mesiacoch ale s rovnakou stravou. Asi by som sa musela zamerat inym smerom, takze ti velmi gratulujem k takej vycerpavajucej vypovedi v tom, ze ludia, ktori zatial nemali moznost az sem vycestovat si v clanku najdu plno dobrych informacii.

Pozdravuejm ta a zelam krasne dalsie zazitky, vonku sme takmer rovnake roky, ale este stale nas tu ma co prekvapit.
hugs!
babav
Milá @honestka ,veľmi si má potesila !Vdaka Sandre som sa snažila napísať o tradíciach a jedlach ,ktoré sú typické nie len pre PA , ale v podstate pre celu severovýchodnu oblast US a ako píšeš ,dokonca mnohé sú bežne aj u vás.
Teším sa záujmu všetkých ,ktorí si môj článok prečítali ,ale pochvala od teba je mimoriadna .Vazim si ťa velmi ako človeka ,aj znalkynu kucharskeho umenia;-)
bezinka
Krásný článok, doslova ma preniesol do Pensylvánie. A úprimne a bez mučenia sa priznám, že závidím... Rada by som to všetko videla a zažila
na vlastné oči. Článok som náhodou objavila dnes a autorke @babav veľmi pekne ďakujem a posielam pozdrav z Čiech.






 



TOPlist