O víne:
Svätopluk, Mária Terézia, gróf Pálffy a generál Piccione

Jozef Sedlák - Pravda, 11. novembra 2009     6 minút čítania

Víno a slávni ľudia kráčali vždy spolu. Niektorí ho iba pôžitkársky pili, iní aj vyrábali a ochraňovali.


Foto:

Veľké mená, ambiciózne vína.


Mocní a slávni sa pominuli, víno však zostalo a spolu s ním aj spomienka na veľké osobnosti. Prežíva na etiketách niektorých vín. Tie sprostredkúvajú osobný vzťah veľkých osobností slovenských či európskych dejín k miestu, kde sa vína narodili.

Víno miluje mýtus a reálni historickí ľudia najlepšie plnia úlohu legendy. Svätoplukovho mena sa chytili v Huberte Sereď a vytvorili úspešnú kolekciu tichých bielych a červených vín Knieža Svätopluk. Tiché červené seredskému výrobcovi robia dobré meno, pretože Cabernet Sauvignon a Svätovavrinecké sa dostali do Národného salónu medzi sto najlepších vín.

„Meno Svätopluk sme si nevybrali náhodne, má symbolizovať slovenský pôvod našich vín, chuť tohto kraja,“ povedal riaditeľ seredského Hubertu Miroslav Tkáč.

Najznámejší a bezkonkurenčný slovenský výrobca šumivých vín však už roky profituje z mena Hubert. Len málokto vie, že Johann E. Hubert nebol napoleonovský vojak, ktorého osud zavial podľa legendy do Prešporku, kde v roku 1825 začal výrobu šumivého vína. V skutočnosti ju v tomto roku odštartovali dvaja podnikaví mešťania Johann Fischer a Michael Schonbrunn. Podnikateľ Johann Evangelista Hubert však existoval, do firmy vstúpil v roku 1875 a práve po ňom pomenovali pred štyrmi rokmi v Huberte svoj špičkový prémiový produkt extra suchý sekt Johann E. Hubert.

Človekom z masa a kostí je aj Mikulaš Pálffy, šľachtic, ktorý obýval Červený Kameň. Tento muž bojoval za čistotu vína mečom a na prelome 16. a 17. storočia začal výrobu sektov v Uhorsku. Pre Víno Nitra to bol dostatočný dôvod na to, aby v roku 1999 pomenovali svoj sekt po Pálffym.

Niektorí súčasníci si Pálffyho spájajú s Jánom Františkom Pálffym, majiteľom Bojnického zámku, a poniektorí možno so slávnym hokejistom Pálffym. Nič to, všetci Pálffyovci boli veľkí muži a ani sekt im nerobí hanbu, v roku 2004 ho ocenili v Montreale zlatou medailou.

To, že cisárovná Mária Terézia obľubovala račiansku frankovku, je historicky doložený fakt. Prvá prišla na to, že frankovka z Rače je vlastne prírodný liek proti infarktu. Neskôr výskumy potvrdili, že spomedzi všetkých frankoviek tá, ktorá pochádza z račianskeho chotára, má najsilnejšie antioxidačné účinky. A tak nečudo, že spoločnosť Villa Víno Rača vyrába Tereziánsku frankovku.

Po vyše sto rokoch ožilo aj iné veľké vinárske meno - Jacob Palugyay. Tento slávny bratislavský vinár vyvážal víno do Japonska, Brazílie a iróniou osudu palugyayovské víno pili aj pasažieri Titanicu. Dnes Chateau Palugyay reprezentuje luxusné vína spoločnosti Villa Vino Rača.

Päticu veľkých mien na fľaši (či vo fľaši?) uzatvára generál Luigi Piccione. Tento taliansky generál, druh Milana Rastislava Štefánika, velil Československému armádnemu zboru presne pred 90 rokmi vo Vajnoroch. Ako Talian miloval dobré víno, preto mal Vajnory rád. Tie mu jeho obdiv splatili, keď miestne družstvo pomenovalo svoje najnovšie červené i biele cuveé Generál Piccione. Červené víno je kupážou barikového Shirazu a Cabernetu Sauvignon, biele je postavené na dominancii Rulandského sivého.



Šťuka vo Váhu

Golguz je starý názov Hlohovca a vo víne nová značka, ktorá začína vzbudzovať rešpekt. Spoločnosť Food Farm Hlohovec, spracovateľ s najväčšou výmerou vlastných vinohradov (240 hektárov), našla kľúč k osobitému terroiru vinohradov na svahoch Považského Inovca. Hoci zaradená do Malokarpatskej oblasti predstavuje práve svojím terroirom fenomén. Mikroklímu ovplyvňuje Váh a pôda bohatá na vápnik dáva prívlastkovým vínam výnimočnú chuť. Zaregistrovali to aj degustátori na súťažiach – doma aj v zahraničí. V slovinskej Ľjublane zlatom ocenili červený Alibernet, striebro získali Zweigeltrebe a Dornfelder. Šesť vín žalo strieborný úspech aj na AWC Vienna. To, že vo Váhu pláva šťuka, potvrdil aj Národný salón vín, kde sa umiestnilo Rulandské biele ľadové. Milovníkom vína na Slovensku sa núka nové, prv nepoznané potešenie. Viac považské ako malokarpatské.


Súvisiace články:

Tokajský terroir je svetový unikát
Tí, čo najviac zmenili slovenské víno
Slováci ochutnajú mladé víno skôr ako Česi i Francúzi
Od kolenačkového vína ku krásnemu moku
Míľniky vína
Budúcnosť patrí starším vínam
Národný salón vín SR 2008
Nové slovenské víno šokovalo cenou



Diskusia k článku







 



TOPlist