O víne:
Slováci ochutnajú mladé víno skôr ako Česi i Francúzi

Jozef Sedlák - Pravda, 9. novembra 2009     5 minút čítania

Francúzi pobláznili svetu hlavu s beaujolais, mladým červeným vínom, ktoré každoročne za veľkého mediálneho tresku uvádzajú do života v tretí novembrový štvrtok.



Česi vítajú mladé víno na svätého Martina – 11. novembra. Slováci, ktorí majú mladé víno tiež radi, predbehnú jedných aj druhých. Podľa nového vinárskeho zákona sa mladé víno bude môcť uviesť na trh už v prvý novembrový pondelok. Tento rok určite nebude núdza o mladé víno, sotva odpadne v kalendári prvý novembrový deň.

Oberačky sa začali o desať dní skôr ako po iné roky, a tak už na Dušičky bolo možné ochutnať mladé víno legálne uvedené na trh. „Voľba uvedenia mladého vína na trh v prvý novembrový pondelok nebola náhodná. Vlani sa totiž objavilo prvé mladé víno na Slovensku už v septembri. Každému pritom bolo jasné, že nemôže byť vyrobené zo slovenského hrozna, ale z maďarského,“ vysvetlila pozadie termínu riaditeľka Výskumného ústavu vinohradníckého a vinárskeho Jaroslava Kaňuchová–Pátková.

Na slovenský trh by sa teda malo dostať najskôr mladé víno zo Slovenska, potom z Moravy a napokon z Francúzska. „Mladé víno je plné života, z pohára sa k nosu nesie ovocná aróma a cítiť v ňom ešte zvyšky oxidu uhličitého. Táto mladícka bujarosť Müllera Thurgau, Veltlínskeho červeného skorého či Iršaja Olivera ľudí uchvacuje,“ opisuje čaro mladého vína Modran Jozef Kováč.

Tohto roku sa k týmto mokom celkom iste najmä počas novembrových dní otvorených pivníc pod Malými Karpatmi (20. a 21. novembra) priradia aj Sauvignon a Rulandské biele i sivé, upozorňuje šľachtiteľ a vinohradník Tibor Ruman.

„Ľudia by si mali zapamätať, že mladé víno je skutočne nápoj okamihu a nehodí sa na dlhé skladovanie vo fľaši,“ pripomína obzretnosť pri kupovaní mladého vína Jaroslava Kaňuchová–Pátková. Pozorne treba čítať etiketu, na ktorej by mal výrobca uviesť dátum plnenia. Posledný možný deň, keď možno naplniť mladé víno do fľaše, je 31. december daného roku.


Foto: Pravda archív


Nový vinársky zákon prináša viacero zmien do označovania vín. V prípade mladého vína môže byť do fľaše naplnené len s chráneným označením pôvodu. V praxi to neznamená nič iné, len to, že víno by malo pochádzať z jednej zo šiestich slovenských vinohradníckych oblastí a takisto by mal zákazník vedieť, akú odrodu popíja. Povedzme svätovavrinecké z Juhoslovenskej vinohradníckej oblasti.

Tradícia mladého vína nie je nová. Už od stredoveku vo všetkých vinárskych mestečkách svätili mladé víno na Svätého Martina. V Limbachu, starej malokarpatskej vinárskej obci, staré zvyky oživili a vlani vínu žehnala evanjelická farárka aj katolícky duchovný. „Ani sme netušili, že v obci sa okrem desiatich profesionálnych vinárov venuje výrobe vína ďalších 50 malých vinárov. Tí všetci priniesli víno duchovným požehnať, na znak vďaky dobrej úrody božieho nápoja,“ povedal jeden z obnoviteľov svätomartinskej vinárskej tradície Jaroslav Piják.

Česi a Moravania majú Svatomartinské víno registrované ako národnú značku. „Pôvodne patrila jednému z vinárov, ale potom ju odkúpil Český vinařský fond a v súčasnosti ju využíva 80 výrobcov vína,“ povedal Pavel Krška z národného vinárskeho centra vo Valticiach. Na Slovensku môžu všetci výrobcovia, ktorí sa rozhodnú vyrábať mladé víno, používať len jednoduché označenie mladé víno.

Súvisiace články:

Od kolenačkového vína ku krásnemu moku
Míľniky vína
Budúcnosť patrí starším vínam
Nové slovenské víno šokovalo cenou
Národný salón vín SR 2008
Tí, čo najviac zmenili slovenské víno




Diskusia k článku







 



TOPlist