O víne:
Budúcnosť patrí starším vínam

Jozef Sedlák - Pravda, 6. novembra 2009     3 minúty čítania

Vína fascinovali ľudí, odkedy ich spoznali...


Foto: Pravda archív

Vladimír Mrva (vpravo).


Ideál vína sa ustavične vyvíja a mení. Iné víno pili starí Rimania, ktorí si ho riedili vodou. Iné renesanční Taliani, a ani víno z legendárneho Bordeaux spred pol druha storočia nie je identické s tým, ktoré sa vyrába dnes. Víno je dnes viac ako kedykoľvek predtým globálnym, kozmopolitným a veruže aj unifikovaným nápojom.

„Celosvetovým trendom sú vína ľahké, svieže, ovocné a na Slovensku celkom iste odrodovo čisté vína,“ všíma si Vladimír Mrva. Práve tento vinár upriamil pozornosť na tento typ vín, s ktorým sa stotožnilo pred– i ponovembrové pokolenie Slovákov. Lenže čas nestojí, vkus ľudí a najmä hĺbka znalostí o víne rastú. Vína krátkeho času, ľahko čitateľné, už prestávajú byť príťažlivé.

Vinári zistili, že vyrástlo pokolenie spotrebiteľov, ktorí ochutnali veľa vín, vedia ich porovnať a čakajú od vína hlbší zážitok. Známy moravský vinár Miloš Michlovský hovorí, že „Vinári sú pripravení na dlhšiu besedu s vínom.“ Do popredia sa dostávajú vína, ktoré vďaka novým technológiám prírodný produkt neznásilňujú, ale ponechávajú mu voľnosť.

Podľa Vladimíra Mrvu to určite nebudú ťažké vína, ale ani prvoplánové. „Nepáčia sa mi vína príliš robustné, ktoré zamestnávajú nadlho organizmus. Budúcnosť patrí vínam všestranne výrazným, sviežim, so zreteľnými odrodovými rysmi a zároveň vínam s viacerými vnemami. Verím vínam pripraveným na dlhšie zrenie, ktoré práve zrením prinesú ľuďom prv nepoznané zážitky,“ prognózuje Mrva.

Budúcnosť patrí tvorivosti, duchaplnosti, ale aj láskavosti a trpezlivosti. Takto ju zadefinoval Aubert de Villaine, spolumajiteľ slávneho francúzskeho vinárstva Romanée–Conti: „Niet modernejších vín, než tých, ktoré vzišli z hrozna, vínnej révy vyjadrujúcej terroir a rešpektujúcej jeho okolie.“ K týmto prorockým slovám niet čo dodať, len sa usilovať vyrábať takéto vína.

Súvisiace články:

Tí, čo najviac zmenili slovenské víno
Slováci ochutnajú mladé víno skôr ako Česi i Francúzi
Od kolenačkového vína ku krásnemu moku
Míľniky vína
Národný salón vín SR 2008
Nové slovenské víno šokovalo cenou



Diskusia k článku







 



TOPlist