Strúhaný chren:
Prevetrá nosy aj slzné kanáliky, ale len s ním dostanú vaše lahôdky tie správne grády!

Veronika Lucáková, včera 06:00     6 minút čítania

Chren dodá ostrý temperament mnohým veľkonočný pochúťkam. Ale vymeňte polotovar z obchodu za vlastnú čerstvú verziu. Pocítite ten rozdiel.



Foto: Shutterstock

Ako ho nastrúhať bez sĺz?

Základom je kvalitný, pevný koreň – čím čerstvejší, tým lepšie. Najskôr ho poriadne očistite pod tečúcou vodou a ošúpte škrabkou alebo nožom, ideálne v rukaviciach, aby ste sa vyhli podráždeniu pokožky.

Potom prichádza kľúčový moment – strúhanie. Použite jemné strúhadlo alebo kuchynský robot, ale pozor - nezabudnite si otvoriť okno. Výpary z čerstvo strúhaného chrenu dokážu rozplakať podobne ako cibuľa.

Že strúhanie chrenu je naozaj "zábava", si môžete prečítať v tomto recepte:

Naša jednoduchá klasika

Koreň čerstvého chrenu (cca 100 g) očistite a nastrúhajte najemno. Zalejte ho 2 PL octu (ideálne jablčného), premiešajte, pridajte 1 ČL práškového cukru a štipku soli – nechajte 10 minút odpočívať. Potom pridajte kyslú smotanu (alebo prípadne biely jogurt) a všetko jemne premiešajte.


Keď ho potrebujete zjemniť

Nie každému vyhovuje niekedy až príkra ostrá chuť samotného chrenu. Ak si ho aj tak chcete vychutnať, skombinujte ho so surovinami, ktoré ho dokážu príjemne zjemniť. S výsledkom tejto nečakanej harmónie kontrastov budete určite spokojní.



Foto: Shutterstock

Cvikla: sladkosť a zemitosť cvikly krásne vyvažuje pálivú chuť chrenu – ideálne ako nátierka alebo príloha.
Jablko: šťavnaté sladké jablko zjemní chrenovú ostrosť a dodá sviežosť – skvelé do šalátov.
Smotana/jogurt: tuk a kyslosť zjemňujú intenzitu chrenu, čo otvára dvere aj jemnejším kombináciám.

Pri ochucovaní teplých pokrmov sa strúhaný chren pridáva zvyčajne až na samom konci varenia, tak sa zachová jeho chuťová ostrosť. Ak ju však chcete zmierniť, predĺžte tepelnú úpravu - chren chuť aj arómu takto rýchlo stratí.

Dlhšie varenie funguje, aj ak ste ho do jedla pridali príliš veľa a zdá sa vám nadmieru štipľavé – stačí ho jednoducho dlhšie povariť. V prípade, že je chrenová omáčka na vás príliš pikantná, môžete do nej pridať aj trocha krémového syra alebo smotany.


Viac než len príloha k šunke

Strúhaný chren je u nás obľúbeným ochucovadlom, neodmysliteľne patrí k rôznym mäsovým a údeným delikatesám, ktoré si priam žiadajú niečo svieže a prenikavé – a to je presne úloha chrenu. Podáva sa k šunke, údenému mäsu, klobáskam a rôznym údeným lahôdkam, ktoré bývajú často súčasťou veľkonočného stola.



Foto: Shutterstock

Nielen pri mäsových špecialitách však nájde svoje uplatnenie. Trocha strúhaného chrenu dodá iskru aj šalátom s kapustou, reďkovkami alebo jablkami či cviklou, ktoré zmierňujú jeho ostrú chuť.

Dochutiť ním môžete aj rôzne krémové polievky, napríklad z koreňovej zeleniny – dodá im hĺbku a šmrnc, alebo vyskúšajte našu jednoduchú veľkonočnú bielu polievku:



No a chrenová omáčka, to je kapitola sama osebe. V jej spoločnosti sa každé mäso cíti dobre. Skvelo doplní varenú hovädzinu, roastbeef, údené mäso, ale aj ryby ako je losos či tuniak. Inšpirujte sa nasledujúcimi receptami:


Nastrúhaný chren zmiešaný s maslom, smotanovým syrom či ricottou alebo bryndzou vytvára ideálne základne aj pre pikantné obložené chlebíčky. Alebo ním dochuťte napríklad tradičnú bryndzovú nátierku.





ANKETA: Kupujete strúhaný chren v pohári v obchode?

55,2%



44,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist