Skúste to takto:
Ako nakrájať karfiol bez neporiadku. Jednoduchý trik, ktorý si zamilujete

Jana Klimanová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Krájanie surového karfiolu vie narobiť poriadnu spúšť. Všade lietajú biele kúsky a kuchynská linka vyzerá ako po výbuchu. Existuje však možnosť, ako sa tomu vyhnúť.



Foto: Shutterstock

Ak ste sa už niekedy pokúšali nakrájať karfiol, viete, že to nie je taká hračka, ako by sa mohlo zdať. Po pár zárezoch nožom sa začnú uvoľňovať drobné biele kúsky – a tie sa rozletia po celej kuchyni. Drobné karfiolové ružičky sa lámu, stonky sa šmýkajú a namiesto hladkého rezu máte okolo seba v kuchyni chaos a neporiadok.

Zmeňte uhol pohľadu

Ale dá sa to aj inak. Na tento spôsob krájania karfiolu nepotrebujete žiadne špeciálne náradie ani kuchynské vychytávky. Stačí obyčajný ostrý kuchynský nôž a jeden jednoduchý trik - krájajte karfiol obrátený hlúbom nahor.

Keď totiž krájate karfiol hlúbom nahor, máte lepší prehľad o tom, ako sú jeho časti spojené. Namiesto toho, aby ste bezhlavo krájali zhora a všetko sa sypalo, pracujete „zvnútra von“.



Foto: Shutterstock

Najskôr odrežte všetky zelené listy zo spodnej časti karfiolu. Tie môžete pokojne odložiť do zeleninového vývaru alebo sa inšpirujte aj ďalšími možnosťami na ich zužitkovanie:


Potom položte karfiol hlúbom nahor. V tejto polohe sa vám otvorí prirodzený pohľad na hlavnú štruktúru karfiolu – viete, kde rezať. Ostrým nožom vyrežte najskôr hlavnú stonku. Potom začnite zrezávať jednotlivé kusy karfiolu, väčšie hlavičky môžete prerezať na polovicu, prípadne ešte na menšie časti. Presný postup si môžete pozrieť v tomto videu:



Zdroj: Yotube/@NoFrills Kitchen

Dobrá rada: Ak karfiol nespotrebujete hneď po nakrájaní, v uzavretej nádobe alebo vo vrecku na zips v chladničke vydrží 3 - 5 dní. Môžete ho tiež oblanšírovať a dať do mrazničky.






ANKETA: Aj u vás to pri krájaní karfiolu vyzerá ako po výbuchu?

25,0%



75,0%







Diskusia k článku










TOPlist