Škola pečenia:
Desatoro kváskovania podľa skúseností našej redaktorky

Jarmila Horváthová, 6. októbra 2023     12 minút čítania

Ak ste v kváskovaní začiatočník, rady a tipy našej kolegyne Jarky Horváthovej sa vám nabetón zídu. Niet nad vlastnú skúsenosť a tých už ona spolu s dcérou má na rozdávanie.



Foto: Shutterstock

4. Používajte tú istú múku

Na prípravu rozkvasu alebo na dokrmovanie kvásku používajte vždy tú istú múku. Najlepšie tú, z ktorej ste vytvorili materský kvások. Kvasinky sú totiž na zmeny citlivé a ak použijete inú múku, môže sa stať, že cesto alebo chlieb nevykysnú.

Ak sa stane, že nemáte k dispozícii pôvodnú múku, musíte kvások na novú „prestaviť“, teda niekoľkokrát ho ňou prikŕmiť. Do hotového rozkvasu však možno pridať už múku podľa ľubovôle, treba len mať na mysli, že celozrnná múka absorbuje viac vody ako jemnejšia biela múka.




ANKETA: Dnes to bude veľmi jednoduchá otázka. Kváskujete?

57,5%



42,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist