Škola pečenia:
Desatoro kváskovania podľa skúseností našej redaktorky

Jarmila Horváthová, 6. októbra 2023     12 minút čítania

Ak ste v kváskovaní začiatočník, rady a tipy našej kolegyne Jarky Horváthovej sa vám nabetón zídu. Niet nad vlastnú skúsenosť a tých už ona spolu s dcérou má na rozdávanie.



Foto: Shutterstock

3. Iná teplota, iné kvasenie

Kvasinky, ktoré materský kvások obsahuje, sú veľmi citlivé na zmeny teploty. Preto keď je teplo, rozkvas vykysne rýchlejšie, keď je chladnejšie, môže to trvať oveľa dlhšie. Stalo sa mi, že bol pripravený za štyri hodiny, ale aj za dvanásť...

Rozkvas je pripravený na ďalšie použitie, keď sa objem hmoty aspoň zdvojnásobí a sú v ňom pekné bublinky. Najlepšie je nechať ho kysnúť v otvorenom zaváraninovom pohári. Môžete si na ňom urobiť aj čiarku, aby ste vedeli, koľko ho pôvodne bolo a ako narástol. Tiež môžete urobiť skúšku s vodou – do pohára s vodou dáte kúsok rozkvasu a ak pláva, je pripravený.




ANKETA: Dnes to bude veľmi jednoduchá otázka. Kváskujete?

57,5%



42,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist