Foto: Natália Herzinger
2. Kváskový chlieb potrebuje čas
Pečenie kváskového chleba je náročné na čas, preto je najlepšie robiť ho ako víkendovú aktivitu. Cesto síce nemusíte strážiť, potrebujete však časový harmonogram. Najviac sa mi osvedčili dva spôsoby.Tu je ten prvý: ráno urobím rozkvas, teda zmiešam materský kvások s múkou a vodou a nechám pri izbovej teplote kvasiť. Poobede (alebo po príchode z práce) zamiesim cesto. Keďže zamiesené cesto treba 4x prekladať (každú polhodinu), tieto dve hodiny je potrebná moja prítomnosť. Po dvoch hodinách cesto preložím do ošatky, nepriedušne prikryjem a dám kysnúť do chladničky. Na ďalší deň ráno alebo poobede chlieb upečiem.
Druhý spôsob je možný vtedy, ak mám ráno dosť času na prekladanie cesta. Rozkvas urobím večer, nechám ho kysnúť do rána. Ráno zamiesim cesto, dve hodiny prekladám a vložím do chladničky. Chlieb pečiem večer a ráno ho môžem jesť.
Diskusia k článku