Foto: Shutterstock
1. Silný kvások – základ úspechu
Ak ste si vypestovali vlastný kvások, cesto pekne nakysne, ale chlieb z neho už nie, znamená to, že kvások je ešte slabý. Buď ho môžete skúsiť ešte párkrát prikŕmiť 1 PL ražnej múky a 1–2 PL vody, alebo získať od niekoho, kto tiež pečie, overený kvások.Príprava nového kvásku
Zmiešame 2 PL ražnej múky a 2 PL vody. Dáme do dostatočne veľkého uzavretého pohára a odložíme na tmavé miesto, napríklad do nezapnutej rúry. Každý deň pridáme 1 PL ražnej múky a 1–2 PL vody. Toto opakujeme denne 10 dní, najlepšie v tom istom čase.Keď ideme prvýkrát piecť chlieb, urobíme z tohto materského kvásku rozkvas. Potom z rozkvasu 50 g odoberieme, dáme do pohára, uzatvoríme a odložíme do chladničky na ďalšie pečenie. Piecť by sme z neho mali aspoň raz za 10 dní, ak to nevychádza, aspoň ho prikŕmime opäť 1 PL ražnej múky a 1–2 PL vody.
Diskusia k článku