Foto: Shutterstock
1. Krémová polievka aj do mrazničky
Krémová cuketová polievka sa rýchlo a jednoducho pripraví a dá sa aj zamraziť, takže neskôr, v časovej núdzi, budete za tento nápad vďační.Je na vás, či to bude polievka klasická, existuje na ňu množstvo receptov, alebo exotickejšia, napríklad s kokosovým mliekom a karí pastou. Dá sa pripraviť dokonca aj studená verzia, napríklad s avokádom.
Foto: Shutterstock
2. Nesmrteľné placky
Ak máte radi zemiakové placky, chutiť vám budú aj cuketové, ktoré sa pripravujú podobne. Keď k nim pridáte osviežujúci jogurtový dip a rýchly paradajkový šalát, máte dokonalé letné jedlo. Ak sa vám nechce stáť pri sporáku, môžete placky upiecť aj v rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie, ktorý potriete olejom.3. Schovajte ju do koláčov
Z cukiet sa dajú pripraviť nielen slané jedlá, ale aj upiecť koláče, ktoré budú vďaka nej šťavnatejšie. Mimoriadne dobre chutí, ak do cesta s nastrúhanou cuketou pridáte kakao alebo čokoládu a nasekané oriešky.Upiecť z nej koláč, je výborná cesta, ako túto zeleninu prepašovať do rodinného jedálnička. V takejto podobe cuketu neodhalia ani chronickí ohŕňači nosov :)
4. Zeleninové špagety
Zoodles, teda zeleninové špagety, sú veľmi populárne u vyznávačov zdravého životného štýlu a výborné sú aj z cukety. Najlepšie je cuketu nakrájať pomocou tzv. špiralizéra, kuchynskej pomôcky, ktorou dokážete nastrúhať rôzne druhy zeleniny do tvaru dlhých tenkých prúžkov.Ak špiralizér nemáte, môžete si tieto zdravé zeleninové rezance pripraviť jednoducho aj pomocou škrabky na šúpanie zeleniny so zúbkami.
Foto: Shutterstock
Surové cuketové špagety potom môžete použiť ako základ letného šalátu s avokádom, paradajkami a píniovými orieškami, alebo ich skombinujte so svojimi obľúbenými šalátovými ingredienciami.
Cuketové špagety môžete aj opiecť na panvici na olivovom oleji s nakrájaným cesnakom, pridať nasekanú čili papričku, nakrájanú paradajku a parmezán a máte nízkokalorickú verziu cestovinových špagiet.
5. Nezvyčajné pesto
Je neobvyklé, ale chutné - pesto z cukety. Umyte, očistite a nakrájajte na kocky 600 g cukety, osoľte a spolu s 1 veľkým ošúpaným strúčikom cesnaku pečte na plechu s papierom na pečenie pri 200 °C približne 30 minút dozlatista.Potom zmes najemno rozmixujte v mixéri a zmiešajte so 40 g strúhaného parmezánu. Dochuťte soľou, korením a trochou citrónovej šťavy Do zmesi môžete vmiešať aj nasekané čerstvé bylinky.
Diskusia k článku