Foto: Shutterstock
Tuk je jedným z najdôležitejších nositeľov chuti a bez neho sú mnohé jedlá fádne. Aj dobrého však veľa škodí. Preto je lepšie nadmerný tuk z nich odstrániť.
Dobrou správou je, že to vôbec nie je komplikované. A to preto, lebo odmasťovanie veľmi uľahčuje "nepriateľstvo" medzi molekulami vody a tuku. Molekuly tuku a vody sa za normálnych okolností navzájom nemiešajú a keďže tuk je ľahší ako voda, pláva navrchu a dá sa tak ľahko odstrániť.
Ak je na teplej polievke alebo výpeku len tenká vrstva tuku, dá sa jednoducho odsať. Použite na to kus pevného kuchynského papiera alebo gázu či čistú bavlnenú utierku. Jednoducho nimi prejdite po povrchu pokrmu a nasajte tuk. Postup opakujte na celom povrchu.
Ešte ľahšie to pôjde, ak máte v mrazničke urobené kocky ľadu. Zabaľte ľadovú kocku do utierky a prechádzajte ňou po povrchu jedla. Tuk sa na studenú plochu ochotne prichytí.
Foto: Shutterstock
Ak pokrm nepodávate hneď a polievka, šťava či výpek úplne vychladnú, je situácia ešte jednoduchšia, pretože vrstva tuku na povrchu stuhne a tuhá sa dá jednoducho odobrať.
Ako pri mnohých iných činnostiam, aj v tomto prípade platí, že problémom je lepšie predchádzať, takže ak nechcete polievku, či výpek z mäsa veľmi mastný, tak ešte pred varením alebo pečením časť tuku z mäsa odstráňte.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku