Foto: Shutterstock
Rôzne ochutené maslové krémy sú mimoriadne obľúbené na plnenie zákuskov, tort, ale aj na zdobenie napríklad cupcakekov, pretože po nastriekaní dobre držia tvar.
Podľa pokynov v receptoch príprava maslového krému nevyzerá nijako zložito, a predsa sa stáva, že nevyjde podľa očakávaní - krém vo výsledku nie je homogénny, sú v ňom hrčky a vyzerá, ako by bol zrazený.
Dôvod, prečo sa tak stáva je väčšinou len jeden – použité suroviny nemali rovnakú, najlepšie izbovú, teplotu, čo je pri príprave maslového krému alfou a omegou.
Dôležitá je najmä teplota masla – to je vhodné vybrať z chladničky 2-3 hodiny pred použitím a ešte lepšie, večer predtým, ako ideme krém robiť. Vďaka tomu sa všetky prísady pri miešaní dokonale spoja.
Čo ak sa predsa zrazí
Ak sa vám maslový krém pri príprave "sekol", potom existuje prvá pomoc, ako ho skúsiť zachrániť.Dajte misku s krémom nad vodný kúpeľ a pokračujte v miešaní, resp. v šľahaní. Teplo pomôže maslový krém zhomogenizovať a keď bude hladký, zložte ho mimo kúpeľ a ďalej miešajte.
Tiež môžete skúsiť do krému vmiešať trochu kokosového oleja, ten by ho tiež mal zjednotiť.
Foto: Shutterstock
Maslo či margarín?
Na dokonalý maslový krém sú potrebné dobré a kvalitné suroviny, v tomto prípade hlavne maslo.Natrafiť môžete na recepty, ktoré miešajú maslo napríklad margarínom, ale nijaký iný tuk sa z hľadiska chuti nepribližuje maslu a takisto ich "hladké" spojenie býva často problematické.
So samotným margarínom sa pracuje ľahšie, pretože má oveľa nižší bod topenia ako maslo, ale ak chcete, aby dezerty nielen dobre vyzerali, ale rovnako dobre aj chutili, margarínová chuť tomu nenapomôže, skôr naopak.
Foto: Shutterstock
Ako na dokonalý maslový krém s pudingom
Jednoduchý maslový krém možno urobiť napríklad z 250 g uvareného vanilkového pudingu, 200 g masla a 50 g práškového cukru.Puding uvaríme podľa návodu na obale - podľa druhu pudingového prášku môže stačiť len polovica balenia, pretože na krém potrebujeme 250 g hotového pudingu.
Uvarený puding necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Na voľne chladnúcom pudingu sa však zvykne urobiť nepekná koža, ktorá potom pri spájaní s maslom môže mať na svedomí hrčky v kréme. Pozrite si náš videotip, ako sa koži na uvarenom pudingu vyhnúť:
Vychladnutý puding najprv dohladka rozšľaháme samotný a potom doň zašľaháme na kocky nakrájané maslo, samozrejme tiež izbovej teploty. Takýto krém sa dá aj ľahko dochutiť – môžeme doň vmiešať instantnú kávu, nugát alebo roztopenú čokoládu.
Pozrite si aj náš videonávod, ako pripraviť základný maslový krém s pudingom:
Diskusia k článku