
Foto: Shutterstock
Krehká maslová posýpka na vrchu koláčov im nedodáva len zaujímavý vzhľad. Je chrumkavým protikladom k mäkkej striedke a svojou sladkosťou vyvažuje kyselkavú chuť ovocia.
Zmes tuku, cukru a múky (alebo jej alternatív), ktorá sa posype na vrch koláča sa pri pečení premení na zlatistú, chrumkavú vrstvu, ktorá krásne kontrastuje s hebkosťou cesta a šťavnatosťou ovocia, ktoré zároveň chráni pred spálením.
Skrátka a dobre, chutná posýpka urobí z každého koláča ešte chutnejší zážitok.
Základný pomer
Tradičný pomer múky, cukru a tuku na posýpku je 1,5-2 : 1 : 1, teda napríklad 150-200 g múky, 100 g studeného masla, 100 g cukru (kryštálového, trstinového alebo ich kombinácia).Množstvo posýpky si samozrejme treba prispôsobiť veľkosti plechu alebo formy, v ktorej koláč budete piecť. Všetky suroviny sa v mise spoja prstami, ale nie úplne – cieľom sú hrudky, nie jednoliate cesto. Kombinujte rôzne veľkosti hrudiek, malé sa zapečú do kôrky, veľké budú krásne chrumkavé.

Foto: Shutterstock
Použiť môžete hladkú múku, ktorá urobí mrveničku kompaktnejšou, ale lepšou voľbou je polohrubá múka, vďaka nej bude posýpka chrumkavejšia. Maslo na mrveničku by malo byť vždy vychladené, pretože len tak vytvoríte jeho zapracovaním do múky s cukrom želané nerovnomerné hrudky. Pracujte rýchlo, lebo maslo sa pod rukami rýchlo zohreje.
Mrveničku si pripravte skôr ako cesto na koláč a dajte ju zachladiť do chladničky alebo mrazničky. Bude chrumkavejšia a pomalšie sa pri pečení roztopí.
Posýpku môžete rôzne obohacovať, časť múky môžete nahradiť strúhanými orechmi (vlašské, lieskové, pistácie), strúhaným kokosom či mletými mandľami. Alebo ju môžete ozvláštniť rôznymi voňavými koreninami.

Foto: Shutterstock
Najlepšie suroviny pre rôzne druhy ovocia
Na koláč, do ktorého budete dávať kyslé ovocie ako napríklad ríbezle, rebarboru či maliny, použite do posýpky trstinový cukor alebo hnedý cukor Muscovado – dodá karamelovú chuť. Pridajte aj trochu mletej škorice, vanilky alebo citrónovej kôry.K sladkému ovociu ako broskyne, slivky, jablká pridajte orechy (vlašské, mandle). Skvelá je aj štipka muškátového orieška alebo mletého kardamómu.
Pri lesnom ovocí stavte na ovsené vločky alebo kokos. V posýpke absorbujú šťavu z ovocia a pridajú textúru.
Posýpkové alternatívy
Bezlepková verzia: Použite mandľovú múku, kukuričné vločky, bezlepkové vločky alebo zmes bezlepkových múk.Vegánska verzia: Namiesto masla použite kokosový tuk, rastlinné maslo, olej alebo arašidové maslo.
Slaný akcent: Štipka soli alebo dokonca pár rozdrvených slaných pistácií či arašidov v posýpke dodá koláču gurmánsky rozmer.
Posýpka sa však dá pripraviť aj inak, než rozmrvením so studeným maslom, vyskúšajte tento náš videorecept:
Diskusia k článku