Pred pečením:
Orechy nestačí len pomlieť. Spravte s nimi toto a vaše vianočné koláčiky budú ešte chutnejšie

Veronika Lucáková, dnes 06:00     6 minút čítania

Skôr než mandle, lieskovce či vlašské orechy pridáte do cesta či krému, podrobte ich pár prípravným krokom. Odmenia sa vám extra chuťou a vôňou.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Orechy sú neoddeliteľnou súčasťou mnohých sladkých aj slaných receptov. Dodávajú nielen lahodnú chuť, ale aj perfektnú chrumkavosť. Ak chcete, aby vaše pečené dobroty boli dokonalé, je dôležité orechy pred použitím podrobiť malej predpríprave.

Ak ju totiž zanedbáte, môže sa stať, že orechy budú horké, príliš tvrdé alebo že ich chuť nebude taká, ako ste dúfali. Robíte to pred pečením takto?

Opečenie orechov zvýrazňuje chuť

Jeden z najjednoduchších a najefektívnejších spôsobov, ako zvýrazniť chuť akýchkoľvek orechov je ich opečenie. Stanú sa chrumkavejšími a v nich obsiahnuté oleje uvoľnia intenzívnejšiu chuť a arómu.



Foto: Shutterstock

Postup:
Predhrejte rúru na 170–180 °C. Orechy rozložte na plech s papierom na pečenie v jednej vrstve, aby sa rovnomerne opiekli. Pečte ich približne 8–12 minút. Počas pečenia orechy priebežne premiešajte, aby sa nepiekli len na jednej strane.

Orechy sledujte, pretože môžu veľmi rýchlo zhorieť, stačí chvíľka nepozornosti a namiesto chrumkavých orechov budete mať spálené kúsky. Všímajte si ich farbu a vôňu – keď začnú byť zlatisté a rozvoňajú sa, sú hotové. Okrem pečenia v rúre môžete v menšom množstve oriešky opiecť aj na panvici.



Foto: Shutterstock

Pomleté oriešky ideálne na pečenie

V mnohých receptoch, ako sú orechové koláče, torty či sušienky, sú potrebné jemne mleté orechy. Na správne mletie je dôležité mať kvalitný mixér alebo mlynček, aby ste dosiahli požadovanú textúru – od jemného prášku až po hrubšie kúsky.



Foto: Shutterstock

Ak ste orechy najprv piekli, nechajte ich úplne vychladnúť. Potom použite kuchynský robot alebo mlynček na orechy. V mixéri orechy mixujte po malých dávkach, aby ste zabránili prehriatiu a vzniku olejov, ktoré môžu z orechov urobiť pastu.

Ak chcete zabrániť zlepovaniu orechov pri mletí, pridajte trochu cukru alebo múky, čo pomôže udržať pomleté orechy sypké.

Zbavte orechy tenkej šupky

Niektoré druhy orechov ako sú mandle, lieskovce, vlašské orechy a arašidy, majú tenkú šupku, ktorá môže mať horkastú chuť alebo narušiť textúru jemných dezertov. Lúpanie orechov je preto pri niektorých receptoch dôležitým prípravným krokom.

Mandle: Vložte ich do vriacej vody na približne 1–2 minúty. Sceďte ich a opláchnite studenou vodou. Jemne stlačte mandľu medzi prstami a šupka by mala ľahko skĺznuť.

Videonávod, ako blanšírovať a lúpať mandle:



Lieskové oriešky: Dajte ich na plech s papierom na pečenie a pečte ich pri 180 °C asi 10 minút, kým sa šupky nezačnú odlupovať. Potom oriešky zabaľte do čistej kuchynskej utierky a vyšúchajte, aby sa šupky uvoľnili.

Videotip, ako si poradiť s lieskovcami:



Namáčanie orechov pre lepšiu stráviteľnosť

Namáčanie orechov pred pečením zlepšuje ich stráviteľnosť a môže zjemniť aj ich chuť. Niektoré orechy, najmä mandle a vlašské orechy, obsahujú látky, ktoré môžu znížiť schopnosť tela absorbovať živiny. Namáčanie pomáha tieto látky odstrániť a orechy zmäkčiť.

Orechy namočte do vody (najlepšie do filtrovanej) a nechajte ich namočené niekoľko hodín alebo cez noc. Po namočení orechy dôkladne opláchnite a nechajte ich vyschnúť buď prirodzene, alebo ich jemne osušte v rúre pri nízkej teplote (50–60 °C).



Foto: Shutterstock

Namáčané orechy sú ideálne na prípravu orechového masla alebo krémov do dezertov, na zintenzívnenie chuti ich môžete tiež opražiť.

Krájanie orechov - presné a rovnomerné kúsky

Ak recept vyžaduje nasekané orechy, je dôležité ich nakrájať rovnomerne, aby sa pri pečení piekli rovnako a mali konzistentnú textúru v jedle.

Orechy si dajte na krájaciu dosku a ostrým nožom ich opatrne nasekajte. Ak chcete drobnejšie kúsky, môžete použiť kuchynský robot, no buďte opatrní, aby ste to neprehnali a nemali z nich príliš jemnú zmes.

Ak potrebujete väčšie množstvo orechov, odporúča sa krájať ich postupne po častiach, aby sa nerozbili na nerovnomerné kúsky. Pre najlepšie výsledky krájajte orechy po ich opražení a vychladnutí, pretože budú pevnejšie a ľahšie sa s nimi bude pracovať.



Foto: Shutterstock

Skladovanie orechov

Správne skladovanie orechov je rovnako dôležité ako ich príprava. Orechy obsahujú vysoký podiel tukov, ktoré môžu pri nesprávnom skladovaní zoxidovať a zhorknúť.

Orechy skladujte v hermeticky uzavretej nádobe, ideálne v chladničke alebo mrazničke, aby si zachovali čerstvosť. Pražené orechy by ste mali skonzumovať čo najskôr, pretože ich trvanlivosť je kratšia než u surových orechov. Ak kupujete orechy vopred pomleté, skladujte ich v mrazničke, aby ste zabránili rýchlemu starnutiu a strate chuti.



ANKETA: Zvyknete orechy pred použitím do dezertov najprv opiecť?

21,1%



78,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist