Trendy:
Pôst sa začal

Varecha.sk, 10. marca 2011     5 minút čítania

Včerajšia Popolcová streda odštartovala štyridsaťdňový pôst pred najväčším kresťanským sviatkom Veľkou nocou, oslavou Kristovho zmŕtvychvstania.

Napriek tomu, že u nás na Vareche sú tisícky chutných a lákavých receptov, aj vaše komentáre a diskusie naznačujú, že nastal čas, kedy sa budeme snažiť jesť menej a variť ľahšie jedlá.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Máte chuť? Po pôste budú tieto dobroty
chutiť skvelo!


Vraví sa, že počas štyridsaťdňového pôstu by sme sa mali len raz za deň dosýta najesť. To by šlo, aj tak sa zväčša do sýta najeme na obed. Okrem obmedzenia jedla je to tiež čas, kedy by sme mohli odložiť napríklad aj cigarety a alkohol. A tí čo holdujú hazardným hrám by si zas mohli klepnúť po prstoch a na tento čas sa zriecť svojho „koníčka“. Skrátka, nech už je to akokoľvek, každý z nás by mohol nájsť niečo, čím zmysluplne využiť tieto pôstne dni.

V dnešnej dobe asi len málokto dodržiava najprísnejší pôst takým spôsobom, že by jedol napríklad len chlieb a vodu. Napriek tomu to naši predkovia dokázali. O niektorých zvykoch a tradíciách pôstneho obdobia nám porozprávala etnologička Katarína Babčáková.

Pôst aj ako obeta božstvu

„Pôst je rituálne zdržiavanie sa bohatých jedál, alkoholu, zábav, erotiky počas obdobia sviatku. Dodržiaval sa v jednotlivých dňoch sviatkov aj v predkresťanskom období, a dodržiava sa dodnes tak v kresťanských, ako pohanských sviatkoch v rôznej dĺžke,“ vysvetľuje etnologička. Cieľom pôstu je podľa nej na príklade osobnej obety zvýrazniť svoju úctu k božstvu a jeho sviatku a priviesť svoju myseľ k vyšším sféram prostredníctvom dočasného asketizmu.

„Pôstne zvyklosti boli pôvodne oveľa prísnejšie a normatívnejšie dodržiavané. Postupne sa upustilo od tvrdých tabu, a v súčasnosti je prvoradý obrat človeka psychický, vnútorný, sebareflexia, kritika a skromnosť,“ pripomína odborníčka. Pôst ľudia dodržiavajú dodnes, i keď v oveľa menej prísnej a kratšej dobe, ako dnes. Na Veľký Piatok by sa mal jesť len chlieb a voda, nemalo by sa jesť mäso a mäsové výrobky, v niektorých regiónoch dokonca nejedia ani mlieko, vajcia, syr, či mliečne výrobky.



Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Etnologička Katarína Babčáková


Mäso a mlieko bolo tabu

O tom, že aj naši predkovia sa postili, niet pochýb. Ako však vyzeral ich denný jedálny lístok? „V pôstnom období bolo absolútnym tabu konzumovať mäso, v niektorých regiónoch dokonca aj vajíčka, mlieko, syr, tvaroh, skrátka výrobky z mlieka. Tradičným jedlom počas pôstu bola polievka pripravovaná so šťavy z kyslej kapusty, volala sa kyseľ alebo kyselica,“ načrie do minulosti etnologička Katarína Babčáková.

„Toto isté pomenovanie má na západnom Slovensku aj morena, ktorá bola vynášaná na Smrtnú nedeľu. Najväčším pôstnym dňom je Veľký piatok a počas neho bolo skutočne povolené jesť len chlieb a vodu.“ Veľkému piatku prirodzene predchádza Zelený štvrtok, čo je deň, kedy sa jedia najmä zelené jedlá, a tento zvyk sa zachoval dodnes, kedy v tento deň konzumujeme napríklad špenát.

„Ale boli to aj iné zeleninové jedlá a množstvo rôznych rezancov, šúľancov, dlhých cestovín, ktoré mali fungovať na princípe imitatívnej mágie. A teda že keď budú ľudia jesť dlhé rezance, urodia sa aj vysoké klasy, bude dobrá úroda, dlhé stonky konope a ľanu, aby sa dobre tkalo. Keď nadíde Biela sobota, čo je deň, kedy sa po prvý krát po štyridsiatich dňoch mohlo po večerných bohoslužbách jesť mäso, v niektorých regiónoch aj mlieko, tvaroh, vajíčka a syr,“ približuje zvyky našich predkov etnologička. Súčasná doba však určite mnohé zvyklosti prehodnotila, medziregionálne rozdiely na našom území sa začínajú strácať a v období celosvetovej globalizácie sa na odkaz predkov zvykne zabúdať. V prípade pôstu by to určite nebolo dobré, ani z duchovného, ani z fyzického hľadiska.

Ako prežívate pôstne obdobie vy? Tiež sa snažíte obmedziť jedlo, alebo aj iné pôžitky?




Diskusia k článku

palokuchki
Pekny clanok. Velmi ma potesilo, ze aj Varecha pamata na tento stary krestansky zvyk. Ja som praktizujuca katolicka, vcera sme boli v kostole, dostali sme popol na celo. Pocas tychto 40tych dni budem vacsinou varit zeleninove a cestovinove jedla. Maso bude len v nedelu. Okrem toho si v rodine kazdy osobitne dal este nieco coho sa zriekne pocas postu. Ja urcite, ze nebudem jest medzi jedlami a budem mat polovicne porcie. Syn napriklad sa zriekol pocuvat hudbu. Robievame podobne kazdy rok. Oslava sviatkov Velkej noci je potom naozaj slavnostna a vzacna.
dorisa
Boli mudri tí naši predkovia,nie ako my, bez masa už niektorí asi ani nevieme žiť.@palokuchki , pozdravujem rodinku, pekné tradície.
danculka
Tak som bola vychovávaná a tak som vychovávala svoje deti,nie som fanatik,ale tieto veci sa u nás,dodržiavajú,bez komentárov, každý si okrem,toho dá nejaký svoj sľub,čo by mohol obmedziť,ale nikomu sa o tom nezdôveruje je na ňom, ako to dokáže.Vidím na deťoch ,ako to praktizujú vo svojej rodine,....a som rada,že je to tak...
cinkla
Dakujem, ze ste mi to pripomenuli.Vcera som dlho cestovala a ked som prisla domov mala som hlad ako tiger , tak som zjedla za hrst .....
skvariek. Cely rok to nejem a teraz prave na popolcovu stredu. Je mi to tak luto.....
yana
Foska, citas to?
Tak bud sa postim alebo jem. Pre nas post znamena, ze pijeme vodu. Nikto by neuveril aku dobru chut moze mat. Co moja, skusime par dni?
lucccka
@palokuchki Obdivujem syna. Zrieknuť sa hudby, to by som ja nedokázala, to je moja najväčšia záľuba.
vcelka
A čo takto bičovať sa... ? Mne sa zdá, že asi veľa ľudí potrebuje mať pocit nejakého sebatrestu. Pôst bol asi na to, aby sa po období hojnosti a pred ďalšou veľkonočnou hojnosťou držal človek striedmosti. Ale keď nehojním (my teda ani údenému, ani šiškám veľmi neholdujeme), tak prečo by som si mala uberať z bežného jedla a života? Ja mám ako nápoj najradšej vodu, tak ako sa budem ešte postiť? Žeby som z H2O vyhodila ten kyslík?
straka1
Tu nejde o sebatrest.Veď Velkonočné obdobie je hlavne o duchovnom a nie o tom,čo budem alebo nebudem konzumovať. AK som mala spor,bola som na niekoho krutá.........práve teraz je to obdobie aby som to napravila-hlavne je to o človekovi ako takom bytostne a nie ako sa prejavujem navonok.....veď teraz si predsa nebudeme sypať popol na hlavy ,len aby to všetci vydeli-otvorme si naše srdcia k Pánovi v láske a porozumení-už je ti to troška jasnejšie včielka, peknú noc.
modrykamen
Je to odkaz našich predkov. Pri dnešnom spôsobe prejedania sa a poklesu duševných hodnôt trošku striedmosti nezaškodí. Treba telo a dušu zbaviť kadejakých vecí, ktoré neprospievajú zdraviu.
majkaj
Iste pôst je veľmi dôležitý - je potrebné sa trochu stíšiť a zamyslieť nad svojim životom... Ale nie je to len o zdržiavaní sa mäsitého pokrmu, predsa pôst znamená aj zrieknuť sa niečoho, čo máme veľmi radi - napr. kávy, cigarety, televízneho programu, ap. !
vcelka
@majkaj ; súhlasím (škoda, že nemáš žiaden profil). Nejako sa to stále točí okolo mäsitých pokrmov. Ale neviem neviem, či je tanier slivkových gulí pôstnejší než kuracie mäsko so zeleninou... Ozaj, máme radi Varechu, tak sa jej zrieknime... :-))
tomas
kto zatiaľ vydržal držať pôsť?
foska
Ja aj @yana sme drzali 21 dni o cistej vode. Dovod nebol duchovny, ani nabozensky, ale hnal nas strach o vlastne zdravie. Da sa to vydrzat, je to narocne, ale nie nemozne. Ak je motivacia, je aj sila to vydrzat.
yana
A este si zabudla napisat, ze sme skoro celu dobu luskali recepty z varechy s tym, ako si to potom po navratovke urobime. Neurobila som si ani polovicu, nadalej sa drzim svojej vegetariansko/ veganskej stravy.
janger
Pekny clanok. Obdivujem ludi, ktori sa dokazu dlhodobo postit. Ja sa postim na Velky piatok a na Stedry den. A mojou najvacsou 'obetou' je zrieknut sa maskrtenia. Toto predsavzatie som si dala aj teraz, na toto postne obdobie. Ale zial, este je len zaciatok a uz som to porusila....
babav
@foska , 21 dni o cistej vode?Osobne si myslim ,ze ste si mohli na zdravi ublizit,nie si ho vylepsit.Pred kazdou dlhsie trvajucou dietou odporucaju , poradit sa najskor s lekarom,ci je vhodna pre zdravie
jednotlivca (?!)
foska
@babav neboj, mali sme dozor. Nedrzali sme "dietu", ale post. To je sakra rozdiel. Rozhodne neodporucam post kazdemu a bezhlavo. No kde zlyhava lekarska veda, musi nastupit napr. post.
janger
@eraserhead , bolo to u nas vzdy tak zvykom. Myslim, ze v mnohych krestanskych rodinach sa to dodrziava. Post cez den, az do Stedreho vecera. A vecera byvala vzdy bez masa, ani v kapustnici maso nebyvalo.
palokuchki
@janger , presne tak to robime aj my. Popolcova streda, Velky piatok a Stedry den dodrziavame prisny post. No a na Stedru veceru nikdy nemavame nic od masa. Tak to robievali moji rodicia este ked sme boli mali a viem ze aj moje babicky tak robili. @foska moja sestra tiez drzala prisny post. 28dni pila len zeleninove a ovocne stavy. Chuderka skusala co len mohla. No ale aj tak po 5rocnom boji tu vojnu s rakovinou prehrala.
eraserhead
podla katolíckej cirkvi Stedrý den (24.12) neni dnom pôstu, dokonca to neni ani sviatok. Ale súhlasím s @janger , že je to zvyk.
yana
@palokuchki tak to mam este dva roky cas, ale ak bude treba potiahnem znovu. Naj horsie je, ze poradit sa velmi nieje s kym. Lekari toho o vyzive vela nestuduju.
stelli
Je zaujímavé že Ježíš pôstil 40dni po krste a ne pred smrťou, čítala som o tom v biblii u evanjelia Matúša 3kapitola 16verš-až 4kapitola 1,2-verši.
2.Ježíš povedal že,,Ćloveka nepoškvrňuje to,čo vchádza do jeho úst ,ale to čo vychádza z jeho úst,to poškvrňuje človeka"-evanjelium u Matúša 15kapitola 11-verš.






 



TOPlist