Po prehýrenej noci:
10 tipov, ktoré vám pomôžu zdolať novoročnú „opicu“

Jarmila Horváthová, 31. decembra 2023     5 minút čítania

Ak na silvestrovskej zábave tečie alkohol prúdom, na druhý deň zvyčajne príde trest v podobe bolesti hlavy a nevoľnosti. Ako sa rýchlejšie zbaviť týchto nepríjemných dozvukov?



Foto: Shutterstock

Ako na Nový rok, tak po celý rok, hovorí sa. Stráviť však prvý deň nového roka s bolesťami hlavy a nevoľnosťou po prehýrenej silvestrovskej noci nie je nič príjemné, aj keby to mal byť len tento jeden deň v roku.

Čo sa deje s telom a prečo je nám po tom, ako vypijeme viac alkoholu než znesieme neblaho, má presné vysvetlenie. To nás však „deň po“ veľmi nezaujíma, prvoradé pre nás je riešiť aktuálny stav - a to prekonať „opicu“ čo najrýchlejšie. Čo nám teda môže pomôcť?

1. Pite veľa vody

Aby ste telu pomohli odbúrať čo najviac toxínov, odborníci odporúčajú priebežne vypiť dva litre (alebo viac) tekutín vo forme neperlivej vody a jemných bylinkových čajov.

Výborný je napríklad čaj z mäty piepornej, ktorá urýchľuje metabolizmus a znižuje prekyslenie organizmu spôsobené zvýšeným príjmom alkoholu. Navyše upokojí váš žalúdok a osvieži dych, čo nie je tiež na zahodenie.

Rozhodne nepite sýtené vody. Možno, že si myslíte že sú dobré na to, aby sa vám uľavilo, ale tie len ešte viac dráždia žalúdok.

2. Osprchujte sa

Pomáha aj sprcha – chladnejšia, než na akú ste zvyknutí. Rozprúdi totiž krv v tele. Ideálne so sprchovacím gélom s čerstvou vôňou, napríklad citrónu, bergamotu alebo rozmarínu. Začnite pomaly od nôh do pása a potom si sprchujte aspoň ruky, ak nezvládnete celé telo.



Foto: Shutterstock

3. Dajte si dobré raňajky

Jedlo je asi to posledné, na čo s rozochveným žalúdkom myslíte, ale okrem tekutín musíte doplniť aj zásoby elektrolytov. Na to je potrebná soľ. Výborná je paradajková šťava so soľou a korením, zeleninový alebo kurací vývar, nakladané uhorky, slané tyčinky.

Nápomocný je aj vitamín C, ktorý podporuje odbúravanie alkoholu v pečeni. Môžete si ho doplniť napríklad vo forme citrónovej šťavy, ktorú pridáte do vody.

Ak dávate prednosť niečomu jemnejšiemu, zjedzte celozrnný chlieb a syr. Raňajky si doplňte medom, ovocím a jogurtom. Med obsahuje fruktózu a podporuje odbúravanie alkoholu.

4. Masírujte si spánky a čelo

Ak máte doma mätový olej, pár kvapiek na čelo, spánky a krk vás osvieži a zároveň uvoľní.

5. Vypite espreso s citrónom

Espreso s citrónovou šťavou môže nahradiť aj tablety proti bolesti hlavy, pretože kofeín má upokojujúci účinok. Ak nepomáha, dajte si tabletku proti bolesti hlavy – ale takú, ktorá neobsahuje kofeín. Šálku kávy si dajte osobitne. Odporúča sa aj čaj z vŕbovej kôry - obsahuje salicín, ktorý sa nachádza aj v aspiríne.



Foto: Shutterstock

6. Žujte zázvor

Sprievodným znakom prehýrenej noci je aj nepríjemná chuť v ústach – koniec koncov veta „v ústach mám ako v polepšovni“ hovorí za všetko. Proti nepríjemnej chuti žujte petržlenové listy alebo stimulujte sliny zahryznutím do citróna. Ak si trúfate, dajte si do úst plátok zázvoru a pomaly ho žujte.

7. Skúste šumivé tabletky

Ak máte doma minerálno-vitamínové kombinácie vo forme šumivých tabliet alebo práškových zmesí, môžete ich ponúknuť svojmu telu ako podporu. Kúpiť sa dajú aj také určené priamo na „opicu“.

8. Vyšúchajte si tvár

Okrem toho, že človeku nie je po prehýrenej noci najlepšie, ani dobre nevyzerá. Dá sa to trochu zmierniť - najlepším spôsobom, ako osviežiť pokožku na tvári, je jej peeling. Stačí, ak si tvár dobre pretriete suchým froté uterákom. Potom naneste hydratačný krém.

9. Nefajčite

Ak ste fajčiar, po bujarej párty s následkami, ak ich chcete rýchlo prekonať, nefajčite. Cigarety zbavujú telo kyslíka a vitamínov a ešte viac ho oslabujú.

10. Choďte sa prejsť

Aj keď by ste najradšej zostali v posteli, vaše telo potrebuje kyslík a ten vám dodá čerstvý vzduch. Preto je najlepšie ísť po raňajkách na prechádzku.

Tip Varechy: A keď nepomôže vôbec nič, nestrácajte nádej, myslite na to, že zajtra vám bude určite lepšie a o problémoch s hlavou a so žalúdkom už nebudete ani chyrovať :)




ANKETA: Ste na Silvestra najradšej doma len s členmi vašej rodiny?

87,9%



12,1%







Diskusia k článku






 



TOPlist