Trendy:
Opäť v lavici, v Škole varenia

Sandra Bombošová, 26. októbra 2012     17 minút čítania

Myslíte si, že viete variť? To neznamená, že sa už nemôžete niečomu novému priučiť...


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Kurz viedol šéfkuchár Branislav Križan.


Na Slovensku sa dá už zopár rokov priučiť kuchárskemu umeniu v rôznych školách varenia. Do redakcie sme dostali pozvanie zúčastniť sa na kurze v Škole varenia pre gurmánov vo Svätom Jure. Ponuka kurzov bola ozaj bohatá, rozhodli sme sa absolvovať kurz prípravy čerstvých sladkovodných rýb.

Aj preto, že sa naša krajina nachádza vo vnútrozemí, a pripravovanie sladkovodných rýb je v poslednej dobe v úzadí, aj kvôli dostatočnému prísunu morských rýb a plodov mora. Tak, ako sa snažíme nakupovať plody dopestované v našich zemepisných šírkach, povedali sme si, že sa treba naučiť aj spracovať ryby, ktoré žijú, alebo sa chovajú v našich riekach.

Kurz viedol šéfkuchár Hotela Matyšák, Branislav Križan. Bol to človek na správnom mieste, kto ho pozná, vie, že Braňo patrí medzi nadšených rybárov. Aj napriek tomu, že väčšine svojich úlovkov daruje život, má rybie mäso rád a pripravuje z neho skvelé pokrmy, ktorým sa len ťažko odoláva.



Po rokoch opäť v lavici... pardon, za sporákom.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Na varenie sme mali k dispozícii sumca,
kapra, zubáčov a pstruhov.


Piatkového večera sme sa nevedeli dočkať. Naučiť sa pripravovať jedlá z čerstvých rýb bolo pre nás veľkou výzvou. Nie je problém pripraviť rybu z mrazničky, alebo chladený filet z ryby, ktorá je už naporciovaná, stiahnutá z kože a očistená. Čo však, ak sa vám pritrafia čerstvé ryby? Vedeli by ste ich spracovať?

Jasné, na Vareche máme špecialistov na všetko, ale aj my sme zostali zaskočení, keď sme si opásali zásteru a prezerali si tácky plné čerstvých úlovkov, ktoré čakali na spracovanie. Nuž hej, niekto ich spracovával (šéfkuchár Braňo) a niekto sa o to s väčším či menším úspechom snažil.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Chladený zubáč.


Ako prvý sme si vypočuli krátky predslov o sladkovodných rybách. Braňo nám vysvetlil, že je dôležité, aby sme aj sami priložili ruku k dielu a nielen sa pozerali na to, čo nám bude predvádzať. Na halászlé je podľa neho najvhodnejšou rybou sumec, ktorých však v našich vodách nie je veľa a nedajú sa umelo chovať. Najhodnotnejšou domácou rybou, ktorá má aj najmenej kostí, je podľa neho zubáč. Ten navyše nemá príliš silný rybací pach a ani chuť.

Ak chcete zistiť, či je ryba čerstvá, je vraj dobré skontrolovať jej oči. Ak sú šedé a zakalené, je ryba staršia, ak sú svetlé, je čerstvá. Dozvedeli sme sa tiež, že ryby na vývar sa spravidla, tak ako aj iné mäso, vkladajú do studenej vody.

Filetovať rybu je celkom jednoduché, ak máte prax

Šéfkuchár Braňo nám tiež predviedol, ako sa filetuje ryba. My sme filetovali kapra. Podľa Braňa sa prvý rez urobí za hlavou. Nemusí byť rovný, mal by byť skôr šikmý, aby sme neprišli o kus mäsa pod hlavou. Ďalší rez sa vedie popri chrbtici cez celé telo ryby. Pomáhali sme si prstom, nadvihovali už narezaný kus filetu, aby sme videli, kadiaľ rez vedieme.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Ukážka filetovania kapra.


Potom sme ostrým nožom kopírovali kosti, ktoré sú pod filetom, a pokračovali sme po celej chrbtici , až kým nebol celý filet oddelený od tela.

Podľa odborníka je lepšie ťahať rez nožíkom, opierajúc ho o kosti, aby sme nesekali do mäsa, a aby nám zostal pekný kus filetu. V spodnej časti filetu sa nachádza pás rybieho tuku, ktorý je síce veľmi zdravý, ale rybia chuť je potom dosť výrazná. Preto sa zvykne pozdĺžne odrezať a použiť do vývaru.

Užšia časť filetu z kapra sa podľa Braňa môže podávať aj malým deťom. Dá sa totiž vykostiť tak, že je úplne bez kostí. Hrubšia časť má kostičiek mnoho, preto má táto ryba svojich odporcov aj napriek tomu, že jej mäso je vynikajúce. Kosti sa však podľa nášho lektora dajú eliminovať aj v hrubšej časti filetu. Existuje na to jednoduchý trik.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Takýmito zárezmi blízko seba
môžeme eliminovať kostičky v kaprovi.


Po celej šírke filetu sa urobia zárezy s odstupom asi 5 milimetrov, mäso sa ale nesmie prerezať úplne. Týmito rezmi sa kostičky, ktoré tam zostanú, eliminujú. Pri pečení alebo tepelnej úprave sa potom kosti rozpečú a je menšia možnosť, že ich objavíme pri konzumácii. Braňo však tento spôsob narezania mäsa neodporúča pri zubáčovi, alebo pri amurovi. Nemajú totiž toľko kostí, ako kapor.

Kto nemá rád kožu, tak si stiahne aj tú. Začína sa od chvosta, kde sa nereže ostrým nožíkom. Nôž sa potom oprie jemne o mäso, koža sa rukou nadvihuje a ťahá smerom hore, a jemnými zárezmi ostrým nožom sa stiahne celá koža. Je vraj rozdiel v kvalite mäsa medzi kaprom z tečúcej rieky, a kaprom z jazera, kde žil niekde v blate. Kapor z rieky má červenšie mäso, tým že sa stále hýbe a pláva. Také mäso je aj omnoho chutnejšie.

Koža sa dá stiahnuť dobre aj pred samotným filetovaním, keď je ešte ryba v celku, ide to jednoduchšie. Stačí ju narezať a koža sa dá stiahnuť len ťahaním, alebo šikovnými ťahmi ostrým nožom. Šupiny sa zas čistia proti smeru rastu šupín, pomalými ťahmi nožíkom po koži ryby. Netreba ich nutne vždy odstrániť, ak však chcete ryby napríklad pripravovať na pare, alebo na víne, je to vhodnejšie.

Základ je silný vývar


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Silný rybací vývar je základ.


Tak ako pri iných druhoch mäsa, aj u rýb je pri príprave jedál z nich dôležitý silný vývar ako základ. Ten sa pripravuje podobne, ako napríklad pri kuracom vývare, použije sa koreňová zelenina, rybie hlavy a všetko, čo nám pri čistení rýb zostane, okrem šupín.

Do nášho vývaru sme na kurze pridali hlavy z rýb a všetky orezy po filetovaní, koreňovú zeleninu, cibuľu, koreniny a soľ. Vývar je ideálne variť pomaly a na slabom ohni. Po založení vývaru sme sa pustili do prípravy prvého jedla.



Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Opražené paradajkové šupky.


Tým bol zubáč s paradajkovou salsou. Najprv sme si oblanžírovali paradajky. Šupky sme narezali, paradajky sme na pár sekúnd ponorili do vriacej vody a hneď nato putovali do misky so studenou vodou, v ktorej plával ľad. Takto upravené šli ľahko ošúpať.

Šupky z paradajok sme odložili na ďalšie použitie. Braňo nám plánoval prezradiť trik, ako ich chutne spracovať. Stred z paradajok sa lyžicou vykrojil a putoval do rybieho vývaru.

Paradajky sme potom nakrájali na malé kocky, pridali sme nakrájanú červenú cibuľu, ktorej krájanie nám Braňo predviedol, ako sa na profesionála patrí. Ďalej sme pridali nakrájanú jarnú cibuľku, cesnak, kapary, soľ, korenie, petržlenovú vňať a posekanú pažítku, olivový olej, balzamico, všetko sme spolu premiešali a nechali postáť, aby sa prepojili chute.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Zubáč s paradajkovou salsou.


Naporciovaného zubáča sme osolili, okorenili, pokvapkali citrónovou šťavou, jemne obalili v hladkej múke a opiekli na oleji. Na záver sme pridali cesnak a petržlenovú vňať. A tu prišiel na rad sľúbený trik na využitie paradajkovej dužiny.

Osušenú sme ju opražili v oleji do chrumkava, takže nám vznikol nielen dekoratívny, ale aj mimoriadne chutný prvok, ktorý vhodne doplnil celý podávaný pokrm. Na paradajkovú salsu sme na tanieri uložili plátok pečenej ryby, ozdobili bylinkami, mesiačikom citróna, balsamicom a na záver dekorovali čipsom z paradajkovej šupky.

Pstruh sa trochu potrhal, ale aj nám tak chutil


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Pečený vykostený kapor s bobkovým listom
a pečenou zeleninou.


Medzitým sa nám v rúre pod alobalom piekla zelenina, ktorá mala byť prílohou k pečenému vykostenému kaprovi. Mrkvu, petržlen a kaleráb sme pokrájali na úhľadné hranolčeky, osolili, okorenili, podliali vínom a piekli do chrumkava.

Kapra sme osolili, okorenili, posypali rascou, bobkovým listom, pokvapkali olejom, citrónovou šťavou a piekli pri teplote 180 ° C asi 45 minút. Rybu sme servírovali na upečenej zelenine a dekorovali čerstvými bylinkami.

Ďalším pokrmom, ktorý sme na kurze pripravovali, boli pstruhové závitky so špenátom a feniklovým ragú. Pstruha sme najprv očistili a vyfiletovali. Na to, že sme to poniektorí robili prvý krát, to dopadlo celkom dobre. Mäso bolo síce trochu potrhané, ale na chuti mu to neubralo. Na náplň do závitkov sme najprv opražili posekaný cesnak a na ňom sme krátko sparili čerstvé listy špenátu.

Vľavo filetovanie pstruha, vpravo parný kúpeľ na parenie závitku zo pstruha.
Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová


Filet sme osolili, okorenili, pokvapkali citrónovou šťavou, na to sme poukladali sparený špenát, po dĺžke zavinuli a prepichli špajľou. Ako základ na ragú sme použili náš rybací vývar. Pridali sme doň biele víno, bylinky, koreniny, citrón a nechali zovrieť. Pomocou parného sitka sme vytvorili nad vývarom parný kúpeľ, a na ňom sme závitky parili asi 15 minút.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Pstruhové závitky so špenátom a fenikovým ragú.


Fenikel sme pokrájali na jemné rezance, spenili na masle, podliali bielym vínom, pridali trochu likéru Pernod, a zaliali smotanou. Spolu sme všetko chvíľu povarili, ochutili a rozmixovali do krémova.

Na záver sme všetko prepasírovali, aby v omáčke nezostali kúsky feniklu. Ako príloha sa podávali zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou.

Sumec bez kostí potešil maškrtné jazýčky

Vrchol večera však mal ešte len prísť. Všetci sme sa vedno tešili najmä na paprikáš so sumca s tvarohovými širokými rezancami s kôprom. Sumec sa dal totiž očistiť tak, že zostal úplne bez kostí. Kto miluje ryby, iste nám dá za pravdu, že nie je nič lepšie, ako vložiť do úst veľký kus šťavnatej, výborne ochutenej ryby a vychutnať si tú znamenitú chuť bez toho, aby sa musel obávať, že narazí na kosť.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Základ na paprikáš zo sumca.


Pokrájanú cibuľu sme pomaly pražili až takmer do svetlo-hneda, pridali cesnak, zelenú papriku nakrájanú na pásiky, spolu orestovali, a pridali mrkvu. Poprášili sme to hladkou múkou, osolili, okorenili celým čiernym a novým korením, pridali červenú mletú papriku, zaliali rybím vývarom, prihodili bobkový list a nechali sme všetko pomaly variť, kým sa obsah nezredukoval asi o tretinu.

Potom sme omáčku rozmixovali a pridali na kocky pokrájaného sumca. Pripravili sme si zátrepku z múky, sladkej smotany a kyslej smotany, ktorú sme pridali do omáčky, nechali prevariť a dochutili. Ako prílohu sme podávali široké rezance s tvarohom, kyslou smotanou a čerstvým posekaným kôprom. Pokrm nesklamal. Počas konzumácie tohto jedla nepadlo ani slovo. Účastníci kurzu si labužnícky vychutnávali skvelý pokrm, sem-tam sa mihol nejaký úsmev a povzdych.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Paprikáš zo sumca so širokými rezancami
s tvarohom a kôprom.


Povzdych však mal viac významov. Naše bruchá už boli totiž takmer plné a ešte stále sme nemali pripravený posledný pokrm večera. A tým bolo na začiatku spomínané halászlé, obľúbená polievka nielen u našich južných susedov, ale aj u nás na Slovensku.

Halászlé sme pripravili ozaj z vypätím posledných síl, dúfajúc, že ho dokážeme aspoň ochutnať. Nabehla čata dievčat, „oberačiek“. Z vývaru sa vybrali všetky ryby a začalo sa oberať uvarené mäsko.

Medzitým si ostatní žiaci pripravili základ polievky. Cibuľu sme nakrájali na jemno, a s pridaním rasce orestovali na oleji. Keď sa cibuľa zafarbila, pridali sme zelenú papriku, nakrájané paradajky a opäť sme všetko restovali.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Oberanie mäsa do Halászlé.


Pridali sme maďarskú mletú červenú papriku, spojili so základom, zaliali rybím vývarom, pridali koreniny, feferónky, cesnak, a varili asi 30 minút.

Na koniec sme pridali mäso obraté z rýb, kapra pokrájaného na kocky, dochutili a krátko povarili, aby sa kapor uvaril. Polievka ak je potrebné, sa zahusťuje strúhaným zemiakom.

Vínne mušky ako miestny kolorit

S bruchami plnými na prasknutie sme sa pustili do upratovania. V cene kurzu si totiž všetci prítomní kúpili aj povinnosť po sebe upratať spúšť, ktorú po sebe zanechali pri pripravovaní rybacích dobrôt. Umývačka riadu sa naplnila, namočené plechy sa vydrhli do čista, a poutierané, kuchynské náradie a riad sa poukladalo na svoje miesta.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Halászlé.


Varenie nám celý čas spríjemňovalo aj ochutnávanie burčiaku a mladého vínka od vinára, susediaceho so Školou varenia pre gurmánov, predsa len nachádzali sme sa v mestečku s bohatou vinárskou tradíciou a neochutnať tento lahodný mok by bolo hriechom.

Chutilo naozaj lahodne, aj keď sme si poháre museli zakrývať kuchynskými utierkami, brániac si nápoj Bohov pred nájazdom vínnych mušiek, ktoré sa na vínko zlietali hneď, ako sme odložili nedopité poháre na stôl.

Touto cestou by sme sa chceli za túto krásnu skúsenosť poďakovať pánovi Radoslavovi Nackinovi, ktorý nás na kurz sladkovodných rýb do Školy varenia pre gurmánov vo Svätom Jure pozval, a tiež skúsenému šéfkuchárovi Branislavovi Križanovi, ktorý nás naučil pripraviť vyššie spomínané pokrmy z rýb.

Z toho, čo sme sa na kurze varenia naučili, sme boli nadšení. Chutilo nám, a boli sme bohatší o nové poznatky z ríše sladkovodných rýb. Skúsenosť z tohto čarovného večera plného gurmánskych zážitkov nám napovedala, že vidieť pripravovať jedlá je fajn, ale vyskúšať si to sám, aj keď s menšími neúspechmi, sa nedá vyvážiť ničím.

Ak ešte váhate, či sa oplatí zaplatiť si kurz varenia so skúseným šéfkuchárom, môžeme vám to len odporučiť. V cene sú nové skúsenosti a vedomosti, dobré jedlo, skvelá zábava, spoznávanie nových ľudí s rovnakou záľubou a tiež vynikajúci pocit z dobre vykonanej práce. Naša rada teda jednoznačne znie: Choďte do toho! :-D




Diskusia k článku

zdezda
Ďakujem za článok, foto i pozvánku na kurz, ja by som aj išla, pridá sa ešte niekto?
babav
Velmi zaujimave a poucne citanie .Krasny clanok!
enge149
je to super.učíme sa celý život a vidieť niečo je lepšie ako čítať..aj ja by som sa niekedy pridala...
julica
Oooo, super tema. A ten burcak v susedstve maju dobry, pani mi aj zadarmo doliala pohar - lebo mi moji spolocnici upili polovicu. vraj z nestriekaneho hrozna :)
radox1
brano je pohodak,clovek sa citi v jeho pritomnosti v pohode.spravna technologia je zaklad kazdeho varenia.
ebaka
super článok ako by som tam bola,aj mi je ľúto,že som túto skúsenosť nemohla zažiť.....tak teda niekedy nabudúce sa aj ja pridám
hubata
Tak u hadárov vravíte že je takáto škola ...... Krásny článok, nabudúce varecháčky nezabudnúť gumáky, udice a červíky.
zdezda
:-))))) @sjuz , to by určite bola väčšia švanda ako na "festivale jedál" na hrade, len sa treba nejako spojiť, no skôr to nevidím ako po Vianociach, možno nám varecha.sk pomôže :-)vopred ďakujem
ewink
Joj.ja bývam v susedstve a veľmo rada by som dakedy šla,ale to by museli najprv vyhodiť nejaké študentské zľavy;)
andys
Ako píše Sandra - choďte do toho. Ja som tiež bola - síce v inej škole varenia, ale treba skúsiť, odporúčam. To je úplne iné varenie ako doma (zistila som, koľko toho neviem ;))
jozka2
tu mi nieco nesedi hore sa hovori tryk s paradaj.supkami a dole oblansirovane paradajky tak co supky,alebo paradajky,ved paradajky sa porezali do salsy.
emamiskovicova
hmhmhm ponuka je lákavá, asi nahovorím mamku nech ide do toho so mnou... moja mamka ryby miluje, aj keď posledné Vianoce si s kaprom vypražila aj prsty...:)
wegar
Zaujímavý článok a veľmi užitočný kurz. Časť o paradajkových šupkách a dužine je napísaná trošku nejasne :-)






 



TOPlist