
Foto: Shutterstock
Pôvod tahini, čo je hustá sezamová pasta, pravdepodobne siaha hlboko do histórie starovekých civilizácií. Archeologické nálezy naznačujú, že už pred viac než 4 000 rokmi sa v Mezopotámii lisovali sezamové semienka na olej a pastu.
Pôvodný názov pochádza z arabského slova "tahīn" alebo "tahn", čo znamená "rozomleté". Pasta sa stala neoddeliteľnou súčasťou kuchýň Blízkeho východu, severnej Afriky, Turecka a neskôr sa rozšírila aj do Indie a Ázie.
Tahini pasta si získala srdcia milovníkov kuchyne na celom svete. Aj v našich obchodoch sa už dá zadovážiť a dá sa využiť do slaných aj sladkých jedál. Nájdeme ju napríklad v nátierke hummus, v rôznych omáčkach, ale aj koláčoch, dokonca aj v zmrzline. Pridáva sa aj do plnky momentálne populárnej dubajskej čokolády.
Ako si pripraviť domáce tahini
V obchode sa síce dá kúpiť, ale domáca tahini pasta chutí oveľa lepšie – a navyše je zaručene bez umelých prísad a konzervantov. Postačia vám na ňu len dve suroviny - 200 g sezamových semienok (nelúpané alebo lúpané), 2–4 PL sezamového alebo neutrálného oleja (napr. slnečnicového).Postup:
1. Sezamové semienka nasucho opražíme na panvici na veľmi miernom ohni, kým nezačnú voňať – semienka nesmú stmavnúť! Pre extra jemnú verziu použite lúpané semienka a nechajte ich pred pražením chvíľu nasiaknuť vodou.
2. Sezam necháme chvíľu vychladnúť a potom ho rozmixujeme vo výkonnom kuchynskom robote.
3. Postupne pridávame olej, kým nedosiahneme hladkú krémovú pastu.
4. Skladujeme v uzavretej nádobe v chladničke, kde tahini vydrží 1–2 mesiace. Ak sa tahini usadí a olej oddelí, stačí premiešať alebo na chvíľu ponoriť pohár do teplej vody.
Kde všade sa dá použiť
Hummus: Neexistuje pravý cícerový hummus bez tahini.Polievky: Lyžica tahini zeleninovej polievke dodá hustotu a jemnú orieškovú chuť.
Marinády: Spojenie tahini, medu, sójovej omáčky a zázvoru je jednoducho božské. Zmesou možno potrieť napríklad kuracie či morčacie mäso, ale aj plátky tofu a tie upiecť alebo grilovať.
Dresingy a omáčky: Tahini v kombinácii s citrónovou šťavou, cesnakom a vodou vytvorí krémovú omáčku k pečenej zelenine alebo falafelu.
Vegánska smotana: Rozmiešajte tahini s vodou a citrónovou šťavou – získate tak vegánsku alternatívu k smotane do omáčok.
Sušienky a koláče: Sezamová pasta môže nahradiť časť masla alebo orechových pást. Aj čokoládové brownie, do ktorého zakomponujete tahini získa neuveriteľne krémový kontrast.
Na toast: Spolu s medom bude hrianka potretá tahini pastou ako z orientálneho hotela.
Do smoothie: Jedna lyžica do banánového smoothie pridá krémovosť a chuť získa orieškový nádych.
Diskusia k článku