Foto: Shutterstock
Chlieb takmer bez droždia
Niektorým ľuďom droždie nerobí dobre, preto uprednostňujú pred klasicky kysnutým, kváskový chlieb. Jeho príprava je predsalen náročnejšia, upiecť sa však dá aj klasický kysnutý, ale aj tak dobre stráviteľný chlieb. Dáva sa doň totiž len minimum droždia a dlho kysne, inak sú množstvá surovín aj postup ten istý.Na kilový bochník (opäť 600 g múky a 400 ml vody) potrebujete len 2 g čerstvého droždia. Ak si zoberiete, že 1 kocka má 42 g, tak je to naozaj na špičku noža.
Rozpustite ho vo vlažnej vode, zamieste cesto ako pri klasickom chlebe a dajte kysnúť do chladničky na 24 hodín (môže kysnúť aj dlhšie). Dôležité je, aby bola miska či ošatka prikrytá napríklad čiapkou na kúpanie, aby cesto nevysychalo.
Po 24 hodinách bochník premieste, vráťte naspäť do ošatky a nechajte stáť 1-2 hodiny prikrytý pri izbovej teplote. Potom dajte piecť ako klasický chlieb.
Na záver ešte jedno upozornenie: Domáci chlieb je hutnejší, ako ten z obchodu, nečakajte, že bude ako páperie. Je to preto, že je v ňom naozaj len múka, voda a droždie, nijaké kypridlá a prídavné látky, aby vyzeral veľký a bol ľahký.
Diskusia k článku