Už nikdy viac:
Kožka na mlieku, to je strašiak z detstva. Ako zabrániť, aby sa pri varení vytvorila?

Jarmila Horváthová, 7. septembra 2025     3 minúty čítania

Existuje pár spôsobov, ktoré s nenávidenou kožou na mlieku skoncujú. Poznáte ich?



Foto: Shutterstock

Mnohí sa asi zhodneme, že jedna z najhorších spomienok na detstvo je na to, keď nás nútili piť mlieko či kakao s kožou. Brrrr... Dnes sa už mlieko väčšinou neprevára, ale na niektoré recepty ho treba zohriať, či dokonca prevariť. A nenávidená koža je opäť tu. Ako jej vzniku zabrániť?

Prečo vzniká

Najprv si povedzme, prečo vlastne koža pri varení mlieka vzniká. Mlieko sa skladá z 87 % vody a zvyšok tvorí mliečny cukor, tuk a bielkoviny. Keď sa zohrieva, proteínové molekuly sa začnú pri teplote približne 70 °C znehodnocovať. To znamená, že teplo rozbíja chemické väzby v molekulách, ktoré sa potom spájajú a vytvárajú jemnú sieť, ktorá sa stáva základom mliečnej kože. Keďže mliečna koža je ľahšia ako voda, pláva na povrchu.

Ako jej zabrániť

Existuje niekoľko jednoduchých trikov, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa mliečnej koži:

Miešanie: To si vyžaduje vašu prítomnosť - keď mlieko zohrievate, neustále ho miešajte metličkou. Tým sa zabráni zhlukovaniu bielkovín a vďaka vzduchu, ktorý sa dostane pri miešaní do mlieka, sa namiesto kože vytvorí mliečna pena.



Foto: Shutterstock

Menej zohriať: Ak sa vám nechce miešať, ale máte poruke kuchynský teplomer a stačí vám mlieko zohriate na menej ako 70 stupňov, tak ho jednoducho ustrážte a zohrejte len na nižšiu teplotu, koža sa neurobí.

Potravinová fólia: Ak robíte z mlieka puding, ten treba po uvarení prikryť potravinovou fóliou alebo alobalom, tak, aby medzi pudingom a fóliou nebol žiadny vzduch. Puding nechajte vychladnúť a potom fóliu odstráňte, koža sa navrchu neutvorí.



Foto: Shutterstock

Cukor: Niekto odporúča puding po uvarení posypať cukrom. Tým sa vytvorí tenká vrstva, ktorá zabráni kontaktu s kyslíkom a koža sa nevytvorí.

Dobre vedieť
Ak naopak patríte k fanúšikom kože, vedzte, že na mlieku, ktoré sa u nás predáva pod názvom čerstvé mlieko sa vytvorí hrubšia koža ako na trvanlivom mlieku.





ANKETA: Nútili vás piť v detstve mlieko s kožkou?

35,9%



64,1%







Diskusia k článku










TOPlist