Nie je len jeden:
Suchý, mokrý, slaný, omáčka, poleva. Objavte všetky podoby karamelu

Jana Klimanová, 5. septembra 2024     4 minúty čítania

Hlavnou surovinou je vždy cukor, avšak podľa toho, aké ďalšie ingrediencie k nemu pridáte, bude karamel vždy iný a vhodný na rôzne použitie.



Foto: Shutterstock

Suchý karamel

Pripravuje sa len z jednej ingrediencie a to z kryštálového cukru, ktorý sa zahrievaním roztápa, mení konzistenciu na tekutú a karamelizuje.

Pri tejto metóde prípravy karamelu dáme cukor do hrnca, zatrasieme ním, aby sa cukor rovnomerne rozložil na jeho dne. Necháme ho rozpustiť a až potom začneme mierne miešať. Takýto karamel rýchlo tuhne, je tvrdý, priehľadný a krehký, hodí sa na prípravu rôznych cukrárskych ozdôb.

Mokrý karamel

Ak sa chceme vyhnúť tomu, že niektoré kryštály cukru skaramelizujú skôr ako ostatné a začnú sa páliť, pridáme k cukru vodu, ktorá sa postupne odparí a zníži riziko spálenia karamelu. To je spôsob prípravy mokrého karamelu.

Rovnomerne nasypaný cukor v hrnci zalejeme vodou - avšak len takým množstvom, aby sa cukor navlhčil a nepostriekali sme boky hrnca. Hrniec nahrievame na miernom ohni, cukor nemiešame, aby sa kryštáliky neprichytili o jeho steny. Ak treba, len jemne pokrúžime hrncom.



Foto: Shutterstock

Postupným zahrievaním cukrového sirupu sa odparuje voda a cukor začne karamelizovať, meniť farbu. Keď farba začína byť jantárová, karamel pomaly premiešame a rýchlo zložíme z platne, aby sa nespálil. Takto vytvorený karamel sa pripravuje dlhšie a preto má plnšiu chuť.

Dnes je hitom slaný karamel

Slaný karamel vynašiel slávny francúzsky cukrár Henri Le Roux z Bretónska v roku 1977. Pre tento región je typické slané maslo – majster cukrár pridal slané maslo do karamelu a vytvoril pochúťku, ktorú nazval „caramel au beurre salé“, teda karamel so slaným maslom.



Foto: Shutterstock

A prečo je slaný karamel taký obľúbený? Práve pre jeho kontrastný chuťový zážitok. Slaná chuť naštartuje chuťové poháriky a následná sladká explózia chuti skaramelizovaného z cukru dodáva chuťovému zážitku komplexnosť a hĺbku.

Zdroj: ceskoslovenskecukrovinky.sk


Karamelová omáčka

Karamelová omáčka vzniká pridaním smotany na šľahanie, prípadne aj masla, do hotového karamelu. Ak použijeme smotanu s vysokým obsahom tuku, maslo nepotrebujeme. Hotová omáčka je krémová a nepriehľadná.

Postupujeme ako pri príprave mokrého karamelu, keď začne mať cukor jantárovú farbu, odstavíme ho a pomaly prilejeme ohriatu smotanu na šľahanie a začneme miešať metličkou. Miešame, kým nevznikne hladká omáčka.

Karamel po pridaní smotany začne riadne bublať, takže opatrnosť je naozaj namieste. V prípade, že sa vytvorí hustá karamelová hrudka, hrniec dáme opäť na mierny plameň a miešame do jej úplného rozpustenia.



Foto: Shutterstock

Karamelová poleva

Postupujeme rovnako ako pri príprave mokrého karamelu. Keď karamel získa jantárovú farbu, odstavíme ho a ihneď pridáme neochutenú smotanovú nátierku a maslo izbovej teploty. Smotanová nátierka a maslo po vychladnutí zaručia, že karamel bude držať tvar a nebude nám robiť starosti tým, že bude príliš tekutý.





ANKETA: Máte radi chuť slaného karamelu?

84,5%



15,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist