Karamel videorecept

silvia16 - fotkasilvia16, 15. decembra 2021

Karamel nie je až také ťažké pripraviť, keď poznáte zopár fínt. Napríklad, že karamel môžete pripraviť na sucho alebo s vodou, že karamel Zobraziť celý popisKaramel nie je až také ťažké pripraviť, keď poznáte zopár fínt. Napríklad, že karamel môžete pripraviť na sucho alebo s vodou, že karamel s vodou sa nemá miešať počas celého procesu, ináč skryštalizuje, že smotanu by sme si mali prihriať, aby sa teplota tak veľmi nelíšila. Tak čo, ideme na to?
Zdroj: Youtube

5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava
Karamel (videorecept)
Foto: silvia16

Suroviny

200 g
100 ml
150 ml (33 %)
50 g
1 ČL
1 ČL (ak chceme slaný karamel)




Postup

  1. 1

    Všetko si dopredu pripravíme. Keď sa karamel začne topiť a hnednúť, ide to rýchlo a nechcete popritom zháňať čo vám treba. Taktiež veľký pozor: karamel má pri varení okolo 150 °C, veľmi by vás mohol popáliť.

    Karamel (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Dáme si trošku prihriať smotanu, aby nemala príliš rozdielnu teplotu, keď ju vlejeme do vriacieho karamelu.

    Karamel (videorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pri karameli s vodou karamel vôbec nemiešame počas celej doby kým sa karamelizuje. Začneme miešať až keď pridávame smotanu. Do vyššieho hrnca s hrubším dnom dáme cukor, ktorý zalejeme vodou a zahrievame na strednom ohni až pokiaľ cukor nestmavne.

    Karamel (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď cukor pekne stmavne, dáme ho nabok z horúcej platničky a pridáme teplú smotanu za stáleho miešania. Karamel môže dosť vysoko vybublinkovať, preto je dobre mať vyšší hrniec.

    Karamel (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme maslo, vanilkový extrakt a aj soľ ak robíme slaný karamel.

    Karamel (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak chceme hustejší karamel, povaríme ďalšie dve minútky (na teplotu okolo 118 °C.)

  7. 7

    Karamel uskladníme v sklenenej fľaši v chladničke. Mal by tam vydržať okolo týždňa (neviem, neviem - iba ak ho hneď nezjete ?)

Diskusia k receptu

haji
Povedený recept, postup i sdílení zkušeností. S trvanlivostí bych si hlavu nedělala, spíš bych prošlapala cestičku k chladničke. Díky za pokušení!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia