
Foto: www.sxc.hu/JDBlasko
Doma je takáto konzumácia jedla dovolená.
Napríklad vždy keď robím cestoviny s omáčkou, musím namočiť prst do omáčky a ochutnať na tanieri ešte pred tým, než začnem jesť s vidličkou. Je to asi nejaký druh obsesie, skrátka musím. Alebo keď som sama, tak mi jedlo najviac chutí v miske na cereálie, jem len s vidličkou, sedím na pohovke v obývačke namiesto pri jedálenskom stole, nohy mám vyložené na stolíku, a pozerám telku a zároveň čítam noviny.
No a úplne najhorší zlozvyk je napchávanie sa za volantom pri šoférovaní... Ale toto fakt robím len vtedy keď som sama, alebo ma nikto nevidí. A v tom je myslím rozdiel. Veď ako by to vyzeralo v reštaurácii, keby mi čašník priniesol jedlo a ja by som pred ním s chuťou namočila prst do omáčky a ochutnala ju? Alebo si vyložila nohy na stoličku a požiadala obsluhu, aby mi zapli telku počas jedla?
Skutočne je to najmä o tom, či stolujeme v spoločnosti, alebo sme sami. Pozrime sa teda na zopár zlozvykov, ktoré by sme mali vynechať pri návšteve reštaurácie alebo pri slávnostnom rodinnom obede.
Mľaskanie a grganie je tabu
Mľaskanie býva pri stole najčastejším zlozvykom. Je to síce len hlasný prejav toho, že dotyčnému chutí, pre „spolustolovníkov“ to však nie je nič príjemné. Najmä, keď vy sa snažíte jesť čo najspôsobnejšie, vtedy je hlasitý mľaskot odvedľa jednoducho neprípustný. Naberte preto odvahu a mľaskáča slušne upozornite! Je totiž možné, že si svoj zlozvyk neuvedomuje. Aj keď napríklad v južnom Francúzsku je mľaskanie tolerované.

Foto: www.sxc.hu/heiroshi
V Číne je grgnutie po jedle úplne v poriadku.
Osobne ma takisto dokáže rozrušiť, keď niekto konzumuje až príliš hltavo. Oči vypúlené, líca vypchané jedlom ako syseľ. Vždy si pomyslím, že to nemôže byť zdravé. Ak totiž jeme príliš rýchlo, tak s jedlom prehĺtame aj veľké množstvo vzduchu. A človek si ani neuvedomí, čo vlastne konzumuje, a či to bolo chutné. Takisto žalúdok nestihne vyslať správu do mozgu, že je plný a tým pádom sa prejedáme.
Najlepšie rozhodnutie je nájsť si na jedlo čas. Jedlo by sme mali vychutnať nielen očami, preto je vhodné žuť pomaly, vnímať chuť aj vôňu toho, čo máme na tanieri. Nezaškodí ani ľahšia konverzácia pri jedle, mýty o tom, že sa to nepatrí, sú už dávno zažehnané. Ak teda nechcete byť obézni, naučte sa jedlo vychutnávať. Ako inak, pomaly.
Ako na polievku

Foto: www.sxc.hu/mwookie
Piť polievku priamo z taniera by mali len deti...
Príručky slušného správania sa pri konzumácii polievky dosť rozchádzajú, no jeden tip pre vás máme. Naberajte polievku tak, že lyžičku povediete smerom k sebe. Nezabudnite však na jedno, je vrcholne neslušné polievku piť! Aj keby vám ju v reštaurácii priniesli v pohári alebo malej šáločke, vždy treba použiť lyžičku!
Čo sa týka samotného jedenia, Briti považujú za správne jedenie polievky bokom lyžičky. Ostatok Európy však preferuje vkladanie lyžičky do úst tou najužšou časťou lyžice. Takisto pri dojedaní polievky tanier nenakláňame k sebe, ale od seba.
Jedlo a telka naozaj k sebe nepatria

Foto: www.sxc.hu/p0psicle
Jedlo za volantom? Radšej nie...
Ďalším z radu nepríjemných zlozvykov je vylizovanie taniera. U dieťaťa odpustiteľné, vo zvláštnych prípadoch dokonca vítané, u dospelého však absolútne neprijateľné. A je jedno či to robíte „napriamo“ jazykom, alebo použijete prst. Napríklad vo Francúzsku je bežné tanier vytrieť kúskom chleba alebo bagety. Keď to však urobíte v reštaurácii u nás, budú sa na vás prinajmenšom dívať ako na mimozemšťana.
Tak ako? Našli ste v článku aj nejaký váš zlozvyk? Ak áno a okolie vám dáva najavo, že sa mu nepáči, je na čase niečo s ním urobiť. Iné je, ak tieto zlozvyky máte len vtedy, keď ste sami. Veď o tom vlastne nikto nemusí vedieť...
Neviem ako sa teraz spravaju mladi na Slovensku pri stolovani, ale mala by si niekedy vidiet - nielen deti - ako stoluju Americania.
Hroza!. Nevedia pouzit pribor. Jedna ruka visi pod stolom, druhou jedia a ked potrebuju pouzit noz, prekroja co chcu a zasa odlozia a zoberu vidlicku do ruky. A ine rozne .....
Doma stolujem väčšinou sama a to v obývačke pri telke ako Sandra...dôvod je prostý: Kuchyňu som venovala podnikaniu a jedálenský stôl som vymenila za pracovný, ktorý je vyšší a nedá sa pri ňom normálne najesť :-)))
...a teraz momentálne mám vedľa seba misku potlačených jahôd s cukrom a sem-tam si pár lyžičiek vychutnávam :-)))
Spomínam tento príbeh aj preto,že sa stal v roku 1969 na Šumave a neviem či by sme takto spokojne odchádzali z nejakého stravovacieho zariadenia na Slovensku.
Neviem tiež pochopiť rodičov,ktorí dovolia deťom "hrať"sa s jedlom ,lyžičkou plieskať po tanieri a zasviniť celú kuchyňu.Viem,že dievčatká sú spôsobnejšie,ale ja som vychovala dvoch synov,ani za jedného sa nemusím v žiadnej spoločnosti hambiť.
A aby to nebolo všetko úplne naj...tak ja keď som sama rada povytieram chlebom tanier úplne dočista.Alebo som rada pri jedle čítavala.A tam som si asi zakladala tie moje "špečky na tele"lebo manžel býval často mimo domu.To som sa dozvedela nedávno,že človek sa má sústrediť na jedlo a nezaťažovať svoj mozoček niečím iným-knihou,televíziou.Len škoda,že už je asi neskoro.
Prepáčte tú moju rozkecanosť!!!
ale ešte som chcela k tým zlozvykom...ja veľmi rada ohrýzam kostičky z hydiny, hlavne varenej z polievky a to by som si mimo domu asi nedovolila...
S tými zlozvykmi je to tiež vec zvyklostí v tej ktorej krajine. Niekde dokonca považujú grganie sa vzdanie holdu kuchárovi. kto negrgol, tak bol nespoločenský... Ale všimnite si, ako sa všetko vyvíja... Po kýchnutí bol pozdrav "na zdravie" kedysi automatickou slušnosťou, neskôr neslušnosťou, raz tak, potom onak a každý mal na to iný názor. Takže som nevedela, či je vlastne niekto "in" alebo "out". Pre istotu som aj ja vždy zamrmlala tichučké "na zdravie".
No a kauza deti... Keď bola dcéra dvaapolročná, tak si v reštaurácii spôsobne utierala pusinku servítkou a všetci okolo ostávali paf. No a ja som od pýchy rástla až po plafón. Prišla do školky a... teraz aby som si s ňou už netrúfla ani do výletného bufetu... :-))