Netrápte ho pridlho:
Koľko stačí lososovi na panvici a ako zistíte, že už je hotový

Jarmila Horváthová, 12. februára 2023     4 minúty čítania

Okrem toho, že losos je zdravá ryba, nie je práve najlacnejšia. Nezničte ho zbytočne dlhou tepelnou úpravou.



Foto: Shutterstock

Prečo je vlastne zdravý?

Konzumáciu lososa odborníci na výživu a lekári veľmi odporúčajú. Dôvodom je najmä to, že je bohatý na omega–3 mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu a zabraňujú infarktu. Viaceré štúdie ukazujú, že zlepšujú aj schopnosť myslieť a sústrediť sa, ako aj pamäť.

Okrem vysokého podielu omega–3 mastných kyselín poskytuje losos aj množstvo vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ako sú vitamíny A, D, E, ako aj vápnik, horčík, jód, fluór a selén. S približne 20 g bielkovín na 100 gramov je losos jedným z najlepších zdrojov bielkovín.

Aj na diétu

Hoci existujú aj ryby s nižším obsahom tuku, losos je rozhodne vhodný pre diétu. Napríklad kombinácia lososa a zeleniny je pre postavu ideálna. To čo jej neprospieva, sú krémové omáčky a prílohy bohaté na sacharidy, ktoré si k lososovi dopriavame. Ale za to už losos nemôže :)

Ako dlho ho robiť?

Aby ryba na tanieri nebola vysušená, ale lahodná a šťavnatá, je dôležité jej tepelnú úpravu zbytočne nepredlžovať. Ako dlho je teda potrebné "robiť" lososa? 160–gramový kus lososa by ste mali smažiť dve až tri minúty z každej strany na strednom ohni. Potom odstráňte panvicu z ohňa a nechajte lososa 2–3 minúty odpočívať.

Či je losos pripravený, zistíte najjednoduchšie tak, že ho rozkrojíte. Na tento účel prepichnite stred filety špicatým nožom. Ak je uprostred ryba ešte veľmi sklovitá, nie je ešte hotová. Ak je len mierne priesvitná, je akurát.



Foto: Shutterstock

Rýchlo zjedzte alebo zmrazte

Ak si kúpite čerstvého lososa, spracujte ho podľa možnosti čo najrýchlejšie. Losos je však vynikajúci aj na zmrazenie. Čím sú zmrazené ryby čerstvejšie, tým lepšie.

Keď neskôr príde jeho čas, dajte ho rozmraziť do chladničky približne na 12 hodín. Pred prípravou rybu očistite pod tečúcou vodou, osušte a pokvapkajte citrónovou šťavou. Soľ by sa mala používať len bezprostredne pred prípravou alebo pri pečení.



Foto: Shutterstock

Čo pristane lososovi

Aká príloha je najvhodnejšia k lososovi? Okrem klasických, ako sú zemiaky a ryža, sa k lososovi hodí aj kuskus, krehký listový šalát alebo šalát zo surovej zeleniny, ktorú môžete použiť podľa sezóny a chuti. Ak máte radi exotickejšie kombinácie, vyskúšajte k nemu ovocie ako papája, mango a avokádo.

Sme národ omáčkový a tak ak aj k lososovi potrebujete nejakú omáčku, môžete skúsiť smotanovú s bylinkami, aromatickú z bieleho vína, či výraznú horčicovú omáčku alebo citrónom ochutené maslo.

Údený alebo marinovaný

Losos je najpredávanejšou morskou rybou u nás, v obchodoch ho bežne nájdeme čerstvého i mrazeného. Najmä výborné chuťovky však pripravíte z údeného (smoked salmon) alebo marinovaného lososa (graved salmon).



Foto: Shutterstock

Hoci vyzerajú rovnako a v obidvoch prípadoch sa ryba konzervuje, robí sa to rôznymi metódami. Zatiaľ čo údený losos sa jednoducho nasolí a potom dozrieva v dyme, pri marinovanom lososovi sa používa len soľ, cukor, bylinky a korenie a konzervuje sa bez údenia.

Marinovaného lososa si môžete pripraviť aj doma, máme pre vás recept:



ANKETA: Kupujete z rýb najčastejšie lososa?

65,9%



34,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist