Naslano aj nasladko:
Zabudnutá pohánka sa vracia! Dajte jej šancu, pripravíte z nej palacinky, pirohy, fašírky aj koláč

Veronika Lucáková, dnes 06:00     7 minút čítania

Prirodzene bezlepková, výživná a všestranná pohánka si zaslúži miesto aj vo vašej špajze.



Foto: Shutterstock

Pohánka, toto bezlepkové semienko je nabité výživou, všestrannosťou a kreatívnymi možnosťami. Už stáročia sa využíva v tradičných kuchyniach od východnej Európy až po Japonsko, no dnes má pozornosť aj moderných šéfkuchárov. Pohánka sa vracia do popredia!

Prečo si zaslúži miesto vo vašej špajze

Obsahuje vysoký podiel bielkovín, vlákniny a je bohatá na minerály ako horčík a zinok. Jej oriešková, jemne zemitá chuť je ideálna tak pre sladké, ako aj slané pokrmy.

Okrem toho, že je skvelou bezlepkovou alternatívou k obilninám, je aj ekologicky nenáročná na pestovanie – ideálna pre kuchárov, ktorí myslia trochu aj na udržateľnosť.

Akú si kúpiť

Na trhu nájdeme pohánku lúpanú aj nelúpanú a aj vo viacerých iných formách, ktoré sú na varenie ideálne, lebo sú naozaj rýchlo hotové.

Pohánkové krúpy: Celé lúpané semienka s jemnou textúrou po uvarení. Skvelé do šalátov, pilafov alebo ako náhrada ryže.

Pohánkové vločky: Aj z nich sa dá zakrátko pripraviť príloha k mäsu, ale sú tiež ideálne na zahustenie placiek, fašírok alebo do chleba, taktiež do smoothies.

Pohánková kaša: Obľúbená vo východoeurópskej kuchyni, má intenzívnejšiu orieškovú chuť. Je ideálna na prípravu raňajkovej kaše s mliekom, jogurtom, ovocím aj orieškami, ale aj na slané prílohy.

Pohánková múka: Jemne mletá múka z pohánkových krúp, má špecifickú, mierne horkastú chuť. Je perfektná na palacinky, lievance alebo dokonca aj na cestoviny. Nenahraditeľná je aj v takzvaných tatarčaných (alebo aj tatarčených) pirohoch.


Pohánkové rezance soba: Japonská klasika, ktorá sa hodí do polievok alebo do studených šalátov.

Pohánkový bulgur a kuskus: Tieto šikovné prílohy k zelenine či mäsu sa dajú kúpiť aj v pohánkovej verzii. Sú veľmi rýchlo pripravené a skvelo nahradia ryžu a iné prílohy. Skúste ich k pečenej zelenine, ku gulášu alebo k perkeltu.

Užitočné rady k príprave

- Aby sa pohánkové krúpy nerozvarili, pred varením ich nasucho opražte na panvici. Zvýrazníte tým ich chuť a lepšie si zachovajú tvar.

- Pred varením nechajte krúpy cez noc namočené vo vode, skrátite tak čas varenia.

- Pohánkovú múku používajte zmiešanú s inými druhmi múk (pšeničná, špaldová), aby ste zmiernili jej výraznú chuť. Ak potrebujete bezlepkovú verziu, tak k pohánkovej múke pridajte napríklad mandľovú alebo ryžovú múku.


Pohánkové menu

Pohánkové rizoto - pohánkoto
Namiesto klasickej ryže použite pohánkové krúpy. Varte ich vo vývare s cesnakom a šalotkou, pridajte nastrúhaný parmezán, opečené huby a kvapku bieleho vína. Výsledok? Krémová lahôdka s moderným nádychom.



Foto: Shutterstock

Granola s pohánkou
Skombinujte opražené pohánkové krúpy s orechmi, semienkami, kokosovými lupienkami a trochou javorového sirupu. Pečte dozlatista a používajte ako chrumkavú zmes na jogurty alebo do smoothie misky.

Pohánkové tacos
Z pohánkovej múky pripravte tenké slané palacinky a naplňte ich trhaným mäsom, avokádom a nakladanou cibuľkou. Skvelá bezlepková alternatíva ku klasickým tacos.

Pohánkové „polentové“ hranolky
Uvarte pohánkové krúpy na hustú kašu, rozotrite ju na plech a nechajte vychladnúť a stuhnúť. Nakrájajte na hranolčeky, posypte strúhaným parmezánom a upečte dochrumkava. Podávajte s obľúbenou omáčkou.

Cestoviny soba ako šalát
Uvarené soba rezance zmiešajte s tenkými plátkami uhorky, reďkovky a mrkvy. Zalejte dresingom z pomarančovej šťavy, sójovej omáčky, sezamového oleja a zo štipky zázvoru. Posypte sezamovými semienkami.

Čokoládový pohánkový tart
Z pohánkovej múky pripravte krehké cesto, predpečte ho a naplňte bohatou čokoládovou plnkou (ganache). Na záver posypte vločkovou soľou a získate dezert, ktorý je jedinečný a lahodný.

Pohánkové palacinky galettes
Slané palacinky z pohánkovej múky sa pripravujú vo francúzskom regióne Bretónsko. Tradične sa plnia miestnymi surovinami, ako sú šunka, syr, vajcia, alebo údený losos. No ich využitie je prakticky neobmedzené – môžete ich naplniť zeleninou, hubami, kozím syrom, či dokonca bryndzou. Sú veľmi jednoduché na prípravu a navyše prirodzene bezlepkové.



Foto: Shutterstock

Zmiešajte 200 g pohánkovej múky, štipku soli a 500 ml vody, kým nevznikne hladké cesto. Nechajte ho odstáť 1 hodinu. Potom rozpáľte panvicu a jemne ju potrite maslom. Cesto postupne nalejte na panvicu, rovnomerne ho rozotrite a opečte z oboch strán dozlatista. Palacinky naplňte podľa chuti a podávajte.

Vyskúšajte pohánku aj v týchto receptoch:













ANKETA: Jedli ste už pohánkové palacinky?

10,0%



90,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist