Mrkvový koláč
Mrkvový koláč

Mrkvovo-pohánkový koláč bez lepku

novalim - fotkanovalim, 19. apríla 2024. Komerčný recept.
Mrkvovo-pohánkový koláč bez lepku
Foto: novalim

Receptov na mrkvové koláče a torty je všade neúrekom. My sme pre vás pripravili ale jeden nový a použili sme našu výživnú pohánkovú múku, Zobraziť celý popisReceptov na mrkvové koláče a torty je všade neúrekom. My sme pre vás pripravili ale jeden nový a použili sme našu výživnú pohánkovú múku, mleté mandle a vlašské orechy. Osladili sme ho trstinovým cukrom a cesto prevoňali mletou škoricou a šťavou a kôrou z pomaranča. Na vrch koláča sme natreli lahodný krém z mascarpone, tvarohu a medu. Určite sa vám už zbiehajú slinky, tak sa rýchlo pustite do pečenia.
Zdroj: www.novalim.sk

12-15
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

150 g mleté
30 g mleté
70 g + na vysypanie formy (môže byť aj ryžová)
200 g najemno postrúhaná
100 g
4 ks
štipka
1 ČL
1 ks
1 ČL
 (na vymastenie formy)
Na krém:
250 g
100 g (alebo tvaroh)
70 g
2-3 PL tekutý
trochu
Na posypanie:
 posekané
Na ozdobu:
 lístky




Postup

  1. 1

    V miske vyšľaháme všetky žĺtky spolu s cukrom, škoricou, šťavou a kôrou z pomaranča do nadýchanej peny. V inej miske vyšľaháme so štipkou soli bielky na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi pridáme najemno postrúhanú mrkvu, tretinu snehu a zľahka premiešame. Do cesta prisypeme mleté mandle, orechy, pohánkovú múku a kypriaci prášok, ktoré sme si vopred spolu premiešali. Na záver zapracujeme zvyšný sneh z bielkov.

  2. 2

    Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy s rozmermi asi 20x25 cm. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160 °C približne 45 minút. Na konci urobíme test špajľou. Ak vyjde z cesta suchá, koláč je hotový. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

  3. 3

    Na krém si vyšľaháme spolu mascarpone s krémovým syrom, pridáme med, citrónovú kôru a smotanu na šľahanie. Na vyšších otáčkach vyšľaháme nadýchaný mierne hustý krém.

  4. 4

    Krém rovnomerne natrieme na povrch koláča. Posypeme posekanými vlašskými orechami. Koláč môžeme podávať ešte mierne teplý ale aj vychladený a stuhnutý v chladničke. Každú porciu ozdobíme lístkami čerstvej mäty.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia