Foto: lan
Máte radi palacinky? Aj ja. Ale tie klasické som už dávno nerobila - teraz obľubujem pohankové. Sú bez lepku, vajec, pridaného cukru a na Zobraziť celý popisMáte radi palacinky? Aj ja. Ale tie klasické som už dávno nerobila - teraz obľubujem pohankové. Sú bez lepku, vajec, pridaného cukru a na prípravu netreba olej. Na cesto stačia tri ingrediencie. Zvláštne, však? Chutia výborne - ale ak pri slove pohanka krčíte nos, zrejme ste mali doteraz šťastie len na hnedú pohanku. Hnedá pohanka bola tepelne upravovaná a má výraznú chuť aj pach...vlastne ju tiež veľmi nemusím. Pohanka, ktorú používam je svetlá - neupravená tepelne.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
7 PL pohanky pomelieme mlynčekom na mak a pridáme k nej trocha vody a miešame - zhustne na kašu.
- 2
2 kopcové PL syrovátky rozpustíme v 1dl teplej vody - keď bude rozpustená, tak ju pridáme k pohanke.
- 3
Dobre premiešame a podľa potreby pridáme ešte vodu aby vzniklo hustejšie palacinkové cesto. Pečieme na panvici bez tuku. Sevírujeme :)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Tieto palacinky nemôžem robiť, nemám syrovátku a vôbec nie Mogador. :-)
Klasické palacinky, len s pohánkovou múkou namiesto bielej, poznám a sú výborné (mám ich radšej na slano). Chcela som niečo nové, tak som sa inšpirovala tvojim receptom. Pohánku som rozmixovala v mlynčeku na kávu, keďže som jej nepotrebovala veľa. Keď som pridala vodu a banán, tak mi "hustejšie palacinkové cesto" nevzniklo, nebolo jednoliate :/ Vravím si, nevadí, zahustím to najemno pomletými ovsenými vločkami. Stále som nemala dosť súdržnú masu, tak som pridala pomletý ľan a chia semiačka (chcela som sa vyhnúť vajcu) a nechala odstáť. Palacinky sa mi na teflónovej panvici nepripaľovali (treba ich opekať na naozaj miernom ohni), ale strašne sa trhali. Tak som tam napokon pridala aj to vajce... Chutili ako opekaná obilninová kaša. Nie zle, ale palacinky to neboli :)
Kto tento recept vyskúšal, poraďte, prosím:
Ako dosiahnuť tenké veľké palacinky? Také, ako z kupovanej pohánkovej múky. Nesmiem primiešať žiadne iné obilniny? Mohli sa mi trhať, pretože som použila veľa banánu?
Som rada, že som našla ďalšie využitie pohánky, mlieť by mi ju nenapadlo. Týmto palacinkám dám ešte jednu šancu, keď nevyjdú, zostanem pri kupovanej múke, mlieku a vajci. A mletú pohánku využijem inak. Ďakujem za inšpiráciu!
Niekedy robim pohankove palacinky aj bez syrovatky - len z pomletej pohanky a vody a su tiez ok. Nezvyknu sa mi ani trhat ani lepit na panvicu. Chut je ale nevyrazna. Nechces to skusit tak? Neskusala som davat do cesta banan ako ty, takze neviem ci sa cesto nespojilo kvoli tomu..Daj mi vediet ak to skusis znova :) Drzim palce