Naše tradície:
Aké jedlo na Nový rok vám prinesie šťastie a blahobyt?

Jana Klimanová, 29. decembra 2023     4 minúty čítania

Tak ako naši predkovia, aj my si do nového roka vždy prajeme šťastie aj dostatok peňazí. Existujú vraj jedlá, ktoré ich do nášho života prinesú... Veríte?



Foto: Shutterstock

Na novoročnom stole by sa nemalo objaviť nič, čo má krídla, aby nám šťastie neuletelo, ani králik, aby nám šťastie neutieklo a ani ryba, aby nebodaj neodplávalo.

Naopak, akýmsi garantom šťastia by malo byť prasiatko, ktoré sa považuje za jeho symbol nielen u nás, ale aj v iných krajinách Európy a dokonca aj vo svete.



Foto: Shutterstock

Prasiatko pre šťastie

Prasiatko si cenili už starovekí Germáni, ktorí ho vyhlásili za posvätné zviera. Aj preto, že sa s rypákom v zemi považovalo za hľadača pokladov. Neskôr sa k symbolu blahobytu pridala aj sila a plodnosť.

Tradícia konzumácie bravčového mäsa na Silvestra a Nový rok má korene v saturnáliách. Boli to bohaté hody na oslavy boha Saturna, ktoré sprevádzala neviazaná zábava s množstvom jedla a pitia. Aj keď tieto oslavy neboli spojené priamo s cirkevnými sviatkami, pretrvali dodnes ako súčasť silvestrovských tradícií.



Foto: Shutterstock

Keďže mäso sa konzumovalo len zriedkavo, každého, kto mal prasa, zvyčajne považovali za bohatého a šťastného. A tak by vraj jeho konzumácia na Nový rok, mala priniesť šťastie v nadchádzajúcom roku.

Ďalším dôvodom, ktorý nahráva bravčovine na tanieri je vraj aj to, že prasatá nikdy necúvajú a rovnako dopredu by ste sa mali v novom roku vybrať aj vy.

Šošovica a mak pre peniaze

Svoje miesto v tradičnom novoročnom menu má aj šošovica, ako symbol hojnosti, ktorý má zabezpečiť blahobyt v nasledujúcom roku. K šošovici sa hodí podávať vajcia, ktoré symbolizujú nový život.



Foto: Shutterstock

V domácnostiach nechýbalo ani niečo makové, najčastejšie závin, aby bolo doma peňazí ako maku.

Ako na Nový rok, tak po celý rok

So Silvestrom a Novým rokom sa spájajú aj ďalšie povery. Hovorí sa, že to, čo človek robí v prvý deň roka, ovplyvní jeho osud po celý nasledujúci rok. Odpustiť by ste si preto určite mali hádky a konflikty.

Odporúča sa mať vo vrecku aspoň jednu mincu pre šťastie a nerobiť niektoré činnosti, napríklad zametať dom, pretože by sa mohlo vymiesť z domu šťastie. Podobný zákaz bol aj na vešanie bielizne v prvý deň roka, ktoré by mohlo priniesť veľké nešťastie či dokonca smrť blízkej osoby.

Naši predkovia verili, že mladosť prinášala šťastie a staroba, naopak, smolu, preto pri novoročných návštevách vchádzali do domu ako prvé deti, a starí ľudia až nakoniec. Rovnako by do miestnosti nemala vstupovať prvá žena, lebo by ohrozila majetok rodiny…



ANKETA: Bude u vás na Nový rok niečo z bravčového mäsa alebo zo šošovice?

93,3%



6,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist