Trendy:
Na očistu tela je leto vhodné

PaedDr. Vlado Zlatoš, PhD. a Mgr. Tina Zlatoš Turnerová, Wellness TEAM, 20. júla 2012     15 minút čítania

Telo treba očisťovať počas celého roka, ale počas letných mesiacov je tiež dobré obdobie.


Foto: Archív Wellness TEAM

Vlado a Tina Zlatošovci spolu s dcérkou.


Dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre určité obmedzenie stravy môže byť viac. Menej, či viac vážne ochorenie, túžba po schudnutí, alebo jednoducho len udržiavanie nadobudnutej kondície.

Manželia PaedDr. Vlado Zlatoš, PhD. a Mgr. Tina Zlatoš Turnerová (Wellness TEAM) sa témam očisty organizmu a zdravého životného štýlu venujú už pekných pár rokov profesionálne.

Rozprávali sme sa o tom, kedy je vhodný čas pre očistu, aké zásady treba pri nej dodržiavať, ale aj o tom, ako manželia Zlatošovci praktizujú očistu sami na sebe. Rozhovor s nimi si môžete prečítať v nasledujúcich riadkoch.




Vraví sa, že najlepším časom na očistu tela sú jar a jeseň. Najviac čerstvej zeleniny a ovocia je však práve v lete, bola by veľká škoda nevyužiť toto letné obdobie
a suroviny, ktoré nám ponúka na očistu, čo poviete?


Najlepšia doba na očistu je minimálne raz za mesiac, ešte lepšie raz za týždeň a to po celý rok. Dokonca by sme to ani nenazývali očistou, ale bežným zvykom a stabilnou súčasťou zdravého životného štýlu, pomocou ktorého chceme predchádzať ochoreniam. Je pravda, že cez jar a leto máme k dispozícii viac čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré sú pre zbavovanie toxínov v tele veľmi užitočné. Ale pri očiste nejde len o zeleninu a ovocie. Tu ide o spôsoby, akými by sme mali očistu tela vykonávať. Najlepší spôsob, ktorý naše telo veľmi prirodzene očistí, je čiastočné alebo úplné hladovanie. Hladovanie bolo za posledné roky veľmi kontroverznou témou, na ktorú sa názory ešte ani dnes nezjednotili. Pravdou však ostáva, že hlad je veľmi zdravý za predpokladu, že sú dodržané isté dôležité zásady.

O aké zásady ide a ako by sme mali postupovať počas čiastočného alebo úplného hladovania? Môže mať hladovanie aj negatívne následky? Najčastejšie predsa ženy hladujú kvôli svojej postave a redukcie tuku... Pomáha im to?


Foto: Shutterstock

Čučoriedky a bobuľovité plody
ovocia sú vhodné pri očiste.


O úspešnosti rozhoduje dĺžka hladovania, načasovanie, príjem živín a tekutín počas dňa, druh pohybovej aktivity a ďalšie faktory. Budeme však rozoberať najmä čiastočné hladovanie, ktoré je prijateľnejšie ako úplné hladovanie a dá sa ľahšie plánovať i realizovať. Počas hladovania sa množstvo skonzumovaného jedla minimalizuje a tým pádom je viac energie využitej na "čistenie" organizmu. Okrem toho menej jedla znamená menej skonzumovaných toxínov, ktoré pochádzajú z priemyselne spracovaných potravín.

Detoxikácia však môže spôsobiť dočasne zvýšenú tvorbu voľných radikálov. Preto je potrebné počas čiastočného hladovania prijímať výživu, ktorá je plná živých enzýmov a antioxidantov, ktoré ochraňujú telo pred oxidačným stresom. Tu sa presne najviac uplatnia čerstvé zeleninové šťavy a niektoré druhy ovocia. Cenné antioxidanty sú prítomné v ovocí - najmä v bobuľovitom, zelenine - najmä v zelenej listovej, semienkach, orechoch, hríboch, koreninách a v otrubách. Ak sa toxíny nevylúčia von, môžu sa kumulovať v pečeni, obličkách, kĺboch a v iných tkanivách. Aj pre tieto dôvody sú niektoré extrémne diéty nebezpečné, lebo rýchlo zvýšia obsah toxínov v krvi, čo povedie k následnému obrannému mechanizmu - priberaniu na hmotnosti (jojo). Vďaka zlej výžive alebo nesprávnemu hladovaniu si znížite funkciu štítnej žľazy, obmedzíte vylučovanie sexuálnych hormónov, spomalíte metabolizmus a potlačíte funkcie libida. To v konečnom dôsledku nedovoľuje strácať podkožný tuk.

A sme pri atraktívnej téme priberania a chudnutia. Dajú sa pomocou čiastočného hladovania schudnúť zásoby podkožného tuku? Nepovedie to opäť k jojo efektu?

Aby sme pochopili túto problematiku, musíme sa na priberanie pozrieť z iného uhla pohľadu. Ak máte nadváhu a obezitu treba pochopiť, že vo vašom tele ste svojim správaním nastavili také mechanizmy, ktoré nútia váš organizmus zväčšovať objem tukových zásob. Svojou životosprávou ste donútili vaše telo brániť sa tak, že priberanie nie je preňho voľbou ale nevyhnutnosťou. Aby sme pochopili, prečo si telo ukladá tuk do zásob, musíme si uvedomiť ktoré metabolické procesy v tele tejto jav spôsobujú. Budete sa čudovať, ale podkožný tuk je v podstate váš záchranca pred úplnou zdravotnou katastrofou. To znamená, že tukové tkanivo má svoj biologický význam a jeho primárnou funkciou je ochrániť vaše telo od viacerých problémov. Sú nimi hromadenie toxínov, ktoré by inak mohli poškodzovať orgány, hromadenie lipidov a cholesterolu, ktoré by mohli viesť k inzulínovej rezistencii a k diabetu a hormonálna nerovnováha (androgén verzus estrogén), ktorá môže viesť k ďalším metabolickým problémom (od straty kostnej hmoty, kognitívnym disfunkciám, zníženej sexuálnej výkonnosti, zrýchľovanie starnutia, iné). Čudujte sa svete, hladovanie dokáže optimalizovať presne tieto tri základné funkcie tukového tkaniva tak, že podporí prirodzené očisťovanie tela, stabilizuje citlivosť tkanív na inzulín a otočí hormonálnu nerovnováhu vo váš prospech. To sa ale môže stať iba za predpokladu, že očistu svojho tela prostredníctvom hladovania urobíte správne.

To znie veľmi zaujímavo. Prezraďte nám niečo viac ohľadom tých správnych zásad čiastočného hladovania, ktoré v našom tele spustí spomenuté výhodné mechanizmy. Ako postupovať v deň čiastočného hladovania?


Foto: Shutterstock

Po dňoch očisty si môžete
dopriať aj takýto šalát.


Čiastočné hladovanie by mohlo vyzerať tak, že počas celého dňa budete prijímať viac čistých tekutín ako v iný bežný deň. Do pitného režimu môžete zaradiť aj polievky, napr. polievka z fermentovanej sóje miso, či inú polievku - ideálne vývar, ale bez múky. Najlepšie urobíte, ak časť pitného režimu nahradíte zeleninovými šťavami podľa chuti. Ovocné šťavy sa neodporúčajú, najmä kvôli obsahu cukrov, nevhodná je najmä fruktóza. Ďalším problémom je spôsob odšťavovania (vysoké otáčky znehodnotia antioxidanty), čo je ale iná kapitola. Preto ak budete chcieť konzumovať nejaké ovocie, tak iba čerstvé, ideálne bobuľovité - od čučoriedok, ríbezlí až po maliny, pretože bobuľovité ovocie je cenným zdrojom spomínaných antioxidantov.

Ak budete po celý deň prijímať iba čisté tekutiny, zeleninové šťavy, trochu ovocia a prípade polievky, aj tak by ste mali po väčšinu dňa pociťovať hlad. A tak je to veľmi správne. V takýto deň však nesmiete zabudnúť cvičiť. Najlepšie urobíte, ak budete cvičiť mimoriadne intenzívne, ale krátko. Použite intervalové typy tréningov a cvičenia s vlastnou hmotnosťou. Po intenzívnom tréningu (asi 30 až 60 min.), by ste mali skonzumovať veľmi kvalitný proteín zložený z koncentrátov srvátky (+ ďalšie zložky). Detaily nájdete na našich web stránkach. Čo vás ale poteší je to, že po takomto čiastočnom hladovaní, si môžete večer dopriať dostatok jedla - riadené prejedanie. Celý deň ste "trpeli" a večer si doprajete trochu viac jedla, ale POZOR - podľa správnych pravidiel. Večerné jedlo musí mať prevahu čerstvej zeleniny (napríklad šalát s olivovým olejom a semienkami), bielkovín (mäso, ryby, syry, strukoviny) s tepelne upravenou zeleninou a v prípade ľudí, ktorí majú fyzicky náročné zamestnanie alebo športové disciplíny (najmä vytrvalostného charakteru), si môžu na záver jedla dopriať aj trochu sacharidov (ryža, pečivo, iné). Pod pojmom "prejedanie" si nemáte predstaviť konzumáciu sladkostí, zmrzliny alebo iných dobrôt, ktoré by celodennú snahu o očistu kompletne zmarili.

Podľa vašich tvrdení, po takejto hladovke má nastať fáza riadeného prejedania. Keď sa nad tým zamyslím, skôr by som asi začala jesť pomaly, v menších dávkach. Prečo myslíte, že telu po očiste treba dopriať veľa jedla?

Je to čudné, ale s pribúdajúcimi informáciami o biológii a fyziologických procesoch v ľudskom tele, tento model stravovania veľmi rešpektuje genetickú výbavu človeka, ktorá sa za posledných desať tisíc rokov takmer vôbec nezmenila. Je to ako keď sa celý deň presúvate po krajine (nomád), lovíte, ste pod stresom a napätím (prevláda sympatická časť nervovej sústavy = znížené trávenie, katabolické procesy, spomalený metabolizmus) a večer oddychujete, pripravujete si na jedenie ulovenú korisť a v pokoji ju konzumujete (prevláda parasympatický nervový systém = zrýchlený metabolizmu, anabolické procesy, regenerácia, obnova tkanív a buniek celého tela). Tieto procesy v tele potrebujú ešte ďalšie skúmanie, ale už dnes vieme konštatovať, že čiastočné hladovanie a následné riadené prejedanie je pre telo užitočné a dokonca vôbec nehrozí priberanie ak celý tento proces absolvujete správne. Postačí však, ak čiastočné hladovanie budete praktizovať 1-2x do týždňa. Vďaka tomu budete mať o celkovú regeneráciu a očistu tela, zdravú hormonálnu činnosť a následné redukovanie nadbytočného podkožného tuku, úplne postarané.

Ako je to s cukrom? Máme na výber rôzne typy sladidiel, dá sa však o niektorom z nich tvrdiť, že je vyslovene zdravé? O trstinovom cukre sa vraví, že je rovnako škodlivý, ako ten biely, len je zafarbený. O fruktóze zase, že sa s ňou naše telo možno ešte ťažšie vyrovná, ako s cukrom. Čo je pravdou na týchto tvrdeniach?


Foto: Shutterstock

Cestoviny majú vysoký glykemický index.


Či už máte nadváhu alebo nie, či len záujem o očistu svojho tela, je nutné pochopiť najdôležitejšiu súvislosť, ktorá je v našom tele spájaná príjmom potravy, inzulínom a jeho biologickými funkciami.

Inzulín je hormón, ktorý núti telo ukladať energiu do tukových zásob. Čím viac sa ho vylúči, tým viac tukových zásob naberiete. Inzulín je anti-chudnúci hormón, ktorý má svoju dôležitú úlohu v tele. Lenže jeho časté provokovanie nevhodnou výživou (napríklad zvýšeným príjmom jednoduchých cukrov) spôsobuje závažné zdravotné komplikácie. Stačí, aby vaša výživa pozostávala z veľkej väčšiny zo sacharidov (chlieb, pečivo, cestoviny, cereálie, ryža, zemiaky, múčne jedlá), ktoré majú vysoký glykemický index a oheň je na streche. V dnešnom modernom stravovaní to vôbec nie je problém, pretože drvivá väčšina ponuky je v reštauráciách, stravovacích zariadeniach, supermarketoch, fast foodoch a iných miestach zameraná práve na servírovanie sacharidov. Tie sú tak chutne spracované, že väčšina ľudí si ich krvopotne bráni, pretože ich pri konzumácii maximálne uspokojujú a nevedia si bez nich predstaviť život.

Ak ide o rôzne druhy cukrov (napr. trstinový vs. klasický), tak cukor je len jeden a vždy má ten istý fyziologický účinok. Umelé sladidlá zase oklamú mozog ale aj tak dochádza k nadmernému vylučovaniu inzulínu, ktorý spôsobuje následne problémy. A fruktóza je najnebezpečnejší druh cukru zo všetkých vôbec. Hoci nezvyšuje hladinu cukru v krvi (čo je fajn) veľmi preťažuje pečeň, ktorá následne nedokáže spracovať toxíny. Vzniká inzulínová rezistencia, zvýšená tvorba triglyceridov, zvyšuje sa krvný tlak a iné negatívne následky. Na fruktózu si treba dávať pozor v limonádach, technologicky spracovaných potravinách (čítajte etikety) ale aj v ovocí (čím sladšie, tým viac fruktózy obsahuje).

Ako často by sme mali podstúpiť očistu organizmu? Raz za rok je asi málo pri tom množstve škodlivých látok v jedlách a polotovaroch, čo konzumujeme…Vy s manželom sa spolu aktívne venujete zdravému životnému štýlu. Predpokladám, že všetky spomínané rady máte na sebe vyskúšané. Ako to vyzerá vo vašej domácnosti? Cvičíte a očisťujete svoje telo spolu ako rodina?

My doma realizujeme čiastočnú hladovku raz za týždeň (1 deň) a úplnú hladovku (úplne bez výživy na 1-3 dni) raz za mesiac, keď je spln. V každom prípade však čiastočné či úplné hladovanie nepovažujeme za plnohodnotné bez intenzívneho cvičenia. Dokonca to nepovažujeme ani za nejakú špecialitu, ale za bežnú súčasť životného štýlu po dlhé roky. Ak niekedy vyskúšate cvičiť v deň hladovania, budete sa veľmi čudovať koľko energie máte a ako veľmi vládzete v rámci svojej kondície. Keď sa živíte takouto prácou, musíte mať veci odskúšané na sebe. Samozrejme že problémové oblasti sa pokúšame uchopiť najprv inteligenciou (štúdiom relevantných odkazov, prác, publikácii, atď.), ale nevyskúšať si v praxi to, čo je možné vyskúšať, by bolo pokrytectvo. To je ako keby sme sa našich zverencov pokúšali naučiť stojku, ale sami by sme ju nevedeli a nikdy sa ani o to nepokúsili. Ani deti by vás nepočúvali. V každom prípade je táto oblasť optimalizácie výživy a celkovej životosprávy veľmi kontroverzná a plná názorových nezhôd. Môžu za to individuálne zvláštnosti každého z nás, ktoré nám bránia problémy formulovať jednoznačne platné pre každého. To nie je možné a preto pokus a omyl je bežná súčasť každého bojovníka za lepšiu verziu samého seba. Preto je aj nám jasné, že vždy bude priestor na vylepšovanie logických a analytických záverov, ktoré prezentujeme. Tak nech si každý vezme to, čo považuje pre samého seba za vhodné, no a ostatné prenechajte svojej intuícii. Veríme, že každý z nás sa môže stať lepšou verziou samého seba. Rozhodujú o tom ale kroky, za ktoré je každý zodpovedný už dnes. Všetkých vašich čitateľom srdečne pozdravujeme a v prípade záujmu ich radi "nakŕmime" zaujímavými informáciami na našich webových stránkach v sekcii BLOG.

Ďalšie zaujímavé informácie nájdete na: www.vladozlatos.com











Diskusia k článku

violetacamorova
Velmi zaujimave a poucne, nasi predkovia kazdy piatok sa postili takze boli v tejto jednodnovej ociste tela predchodcami aj ked trochu inym sposobom...
babav
Vdaka za zaujimave aj poucne informacie.....






 



TOPlist