O víne:
Míľniky vína

Jozef Sedlák - Pravda, 4. novembra 2009     6 minút čítania

Významné momenty napredovania vinárstva na Slovensku po roku 1989.


Foto: Pravda archív


1990 až 2000
Fľaša a etiketa ako umenie

Fľaša a etiketa predávajú víno. S tvarom fľaše a so stvárnením etikety sa spája jednoznačne imidž vinárstva. Tradičná litrovka, do ktorej sa pred 20 rokmi plnil ocot aj víno bez rozdielu kvality, je takmer na vymretie. Vystriedali ju „sedmičkové“ fľaše, a to najrôznejších podôb. Etikiet sa zmocnili výtvarníci; etikety skvele držia aj vo vlhkom prostredí. Forma zodpovedá výbornému obsahu.

2000
Otvorili sa vínne pivnice

Francúzi majú Veľkú vínnu cestu v Burgundsku, nespočet vínnych ciest vedie Rakúskom a Moravou. Na Slovensku je najpopulárnejšia Malokarpatská vínna cesta. Na začiatku ju v rámci podujatia Otvorené pivnice navštívilo necelých 500 ľudí, posledné roky je beznádejné vypredaná. Na jubilejný 10. ročník otvoria 110 pivníc, dva mesiace pred 21. novembrom bolo 5 000 lístkov vypredaných. Milan Pavelka, prezident cesty, a Anna Píchová, jeho pravá ruka, plus stovka nadšených vinárov urobili pre spropagovanie slovenského vína viac než všetky štátne inštitúcie dovedna. Slováci aj cudzinci sa dostali do priameho kontaktu s vinármi a prostredím, kde víno vzniká.

2006
Národný salón vín

Rastúce konkurenčné prostredie, snaha zostaviť pomyselný rebríček najlepších vinárov a zároveň úsilie vytvoriť národnú inštitúciu kultivujúcu víno i jeho milovníkov viedla k vytvoreniu Národného salónu vín. Salón našiel miesto v pivniciach Pezinského zámku. Počnúc rokom 2006 sa tu organizuje najprestížnejšia národná súťaž vína, z ktorej sa vyberá kolekcia sto najlepších slovenských vín. Do prvého ročníka v rámci 16 nominačných súťaží prihlásili vinári 5 000 vín, do štvrtého to už bolo 7 857 vín. Salón predstavuje koncentrovaný obraz šiestich slovenských vinohradníckych oblastí.

2008
Nové označenie vína

Románsky spôsob označovania vína zvíťazil v Európskej únii nad nemeckým. Rešpektuje to aj nový slovenský vinársky zákon. V praxi to znamená, že nemecký systém označovania vychádzajúci z cukornatosti muštu, ktorý bol typický pre Slovensko, Česko či Rakúsko, vytlačí francúzsky založený na apelácii, teda na ochrane pôvodu vína. Na Slovensku sa tak po štrnástich rokoch zruší trojstupňový systém označovania kvality vína, kde na spodnej priečke stáli stolové vína, nasledovali akostné a špičku tvorili akostné vína s prívlastkom. Nový spôsob ruší kategóriu stolových vín. Tie nahradia na pultoch vína bez zemepisného označenia. Súčasne sa zavedú dve nové označenia pre kvalitnejšie vína – víno s chráneným zemepisným označením a pre špičkové moky názov víno s chráneným označením pôvodu. Proti novému systému mali vinári výhrady, pretože môže zavádzať spotrebiteľov. Menej kvalitné vína bez zemepisného označenia pôvodu budú môcť byť označované názvom odrody a ročníkom. Horkosť, ktorú musia prehltnúť krajiny s nemeckou vinárskou tradíciou, má zmierniť výnimka umožňujúca používať súčasne s novým označením tradičné vinárske názvoslovie – akostné víno, víno s prívlastkom.

2008
Gigant Vitis už neexistuje

Rok 2008 priniesol elegantný zánik dovtedy najväčšieho výrobcu vín na Slovensku Vitis Pezinok. Vlastníci zoskupení okolo Zoroslava Kollára predali podnik vrátane všetkých vinárskych značiek Hubertu Sereď, za ktorým stojí nemecká spoločnosť Henkel&Sohnlein. Nástupca Vitisu Vinársky závod Pezinok víno takmer nevyrába – obrába len 200 hektárov vinohradov. V Pezinku zostali len malé a stredné vinárske podniky.

2009
In Vino, fabrika z inej planéty

Uplynulé dvadsaťročie rámcujú nové vinárstva. Najpozoruhodnejšou a najveľkorysejšou investíciou je vinárstvo In Vino v réžii Igora Ledeckého, ktoré vyrástlo medzi Modrou a Dubovou. Supermoderný vinársky závod, kde prebieha počítačmi riadené kvasenie vína pod dohľadom vinárskeho technológa Nigela Daviesa z Nového Zélandu, je iba jednou z ukážok kam sa uberá svetové a spolu s ním slovenské vinárstvo. Víno tu poňali aj ako show a umenie zároveň, o čom svedčí krásna bariková pivnica, reštaurácia a galéria umenia, svetelná šou v archíve vín. Všetko je zvládnuté v architektonickom stvárnení príznačnom pre 21. storočie. Vinárstvu nechýba zázemie s vari najprecíznejšie založenou a udržiavanou 110 hektárovou vinicou na bývalom školskom majetku Fajdal. Pri výsadbe vsadili na najlepšie klony bielych aj modrých odrôd, ktorým sa darí pod Malými Karpatmi. Pomocou družicového systému GPS sa vzorkovali pôdy, aby sa následne doplnili o potrebné živiny. Sadenice sa vysádzali pomocou laserového navádzača. V In Vine si ľudia či firmy budú môcť nechať vyrobiť cuvee, teda kupáž zmes vín podľa vlastnej chuti.

Súvisiace články:

Tí, čo najviac zmenili slovenské víno
Slováci ochutnajú mladé víno skôr ako Česi i Francúzi
Od kolenačkového vína ku krásnemu moku
Budúcnosť patrí starším vínam
Národný salón vín SR 2008
Nové slovenské víno šokovalo cenou



Diskusia k článku







 



TOPlist