Líšia sa nielen tvarom:
13 najpoužívanejších druhov cestovín. Majú samé talianske názvy, ako sa v nich vyznať?

Jana Klimanová, 14. februára 2023     7 minút čítania

Linguine, farfalle, ravioli... Pred regálom s cestovinami veru ľahko môžeme zneistieť. Dešifrujte s nami, čo sa za ich talianskymi názvami ukrýva. Na svete existuje viac ako 500 druhov cestovín, my sme si posvietili na tie najznámejšie.

5. Tagliatelle, fettuccine a pappardelle



Foto: Shutterstock

Sú to všetko široké, dlhé rezance, ktoré sa líšia šírkou. Fettuccine sú trochu širšie (8-10 mm), tagliatelle majú šírku približne 6 mm a sú aj o niečo kratšie. Najširšie sú pappardelle, majú až 3-4 centimetre. V surovom stave bývajú zvyčajne stočené do klbka. Na rozdiel od špagiet patria práve tagliatelle k bolonskému ragú. Sú vhodné k syrovej a smotanovej omáčke s hubami. Pappardelle sa tradične pripravujú s chutnými hubovými omáčkami alebo s ragú z diviaka.





Diskusia k článku







 



TOPlist