Kuchyňa Bosny a Hercegoviny:
Varenie s láskou a trpezlivosťou

Spracovala: Andrea Červenková, 27. novembra 2013     16 minút čítania

V ďalšom dieli seriálu SVETOVÉ KUCHYNE zablúdime do južnej Európy, do krajiny s krásnou prírodou a srdečnými ľuďmi - Bosny a Hercegoviny.



Foto: Shutterstock

Sarajevo - hlavné mesto Bosny a Hercegoviny.


Keď sa na Vareche objaví niečo od našej Varecháčky Eldiny, znamená to väčšinou recept z Balkánu alebo nejaký skvelý liečivý elixír na rôzne zdravotné problémy. No vždy je napísaný s vtipom a hlavne zo srdca. Dnes by sa s nami Eldina chcela podeliť o svoje skúsenosti a zaujímavosti z balkánskeho regiónu. Nech sa páči: zoznámte sa s kuchyňou Bosny a Hercegoviny.



Čo o nej napísali básnici

Bosna a Hercegovina je zvláštna krajina. Básnik Mak Dizdar o nej vo svojich veršoch tvrdí, že „keď precitne zo sna, je hrozná a búri sa“, jeho krajan Nedžad Ibrišimović ju nazval krásnou zemou, ktorá „keď plače, tak vytryskujú liečivé pramene" a vzápätí každého nabáda „aby sa k nim sklonil a napil sa z nich, lebo nik sa už (na neho) nebude hnevať". Žijú v nej najmä Moslimovia, Srbi, Chorváti, ale aj Albánci, Rómovia, Židia, či iné etnické skupiny. Jej územie je ohraničené riekami Sávou, Drinou, Unou a Jadranským morom (Bosna a Hercegovina má jedno mesto pri mori - Neum).

Za Bosniaka som sa vydala mladá, sotva 20 ročná, žiť sme začali v Berlíne, v komunite vtedajších (ešte) Juhoslovanov. V tom čase práve začala na Balkáne vojna. Jazyk som sa naučila dosť rýchlo, pomohla mi k tomu čeština, ale i ruština. Moje kulinárske začiatky boli niekedy vtipné, pamätám si na môj prvý zamiesený chlieb, po upečení bol taký tvrdý, že by sa dal použiť aj ako zbraň. Na bosniansku gastronómiu malo veľký vplyv niekoľko storočí v područí Turkov, preto je aj dnes jej základnou charakteristikou orientálno-balkánska kuchyňa.

Balkánsky slow food

Variť na Balkáne znamená variť pomaly, s láskou, s trpezlivosťou. Tzv. slow food je dnes vo svete veľký trend, no v Bosne a Hercegovine a celkovo na Balkáne, sa tak varí už celé stáročia. To, čo robí bosniansku kuchyňu charakteristickou je, že nepoužívajú zápražky či zásmažky. Mäsá sa varia so zeleninou, chute sa jemne prepoja a nakoľko sa varia dlhšie, netreba ich zahusťovať. Medzi takúto najznámejšiu špecialitu patrí Bosanski lonac (v preklade bosniansky hrniec), kde sa do hrnca pridá jahňacie a teľacie mäso, zemiaky, cibuľa, paradajky, kapusta s kopou koreňovej zeleniny a nechá sa pomaly variť aj 3 - 4 hodiny. Hrniec sa uzavrie viacerými vrstvami papiera na pečenie a zviaže sa špagátom.

Najčastejšie sa varí mäso teľacie, hovädzie, potom z tzv. junetiny (jalovice - kravy, ktorá sa ešte neotelila), jahňacie a nemoslimovia aj z bravčového mäsa, ale to je v Bosne a Hercegovine najdrahšie.


Foto: Shutterstock

Hibiscus esculentus - ibišek jedlý (bamija, gombo, comboux, okra).


Zo zeleniny sú to najmä papriky, baklažány, paradajky, uhorky, dosť používaná je bamija - z arabského bamyah (Hibiscus esculentus - jedlý ibištek), ale aj ostatná zelenina, ktorú poznáme i na Slovensku.

Z ovocia, okrem toho pestovaného u nás, sa často používajú aj figy, či tzv. dunje (po slovensky dula - ovocie trpkej chuti, tvarom podobné jablku, najčastejšie používané na lekvár, či kompót).

Nakoľko je Bosna a Hercegovina hornatá krajina, plná pastvín, Bosniaci majú na stole plno mliečnych výrobkov, najčastejšie kúpených na trhovisku, tzv. pijaca. Veľkou pochúťkou je kajmak (zvláštne spracovaná smotana), ktorý sa vyrába v dvoch druhoch: biely, jemnejší, podobný nášmu nátierkovému maslu a veľmi tučný, druhý je žltkastý.


Foto: Eldina



Foto: Eldina

Kajmak - pochúťka zo smotany.


Balkánske ženy sú v kuchyni veľmi šikovné, moja nebohá svokra vždy hovorila: „Keď mám doma múku a olej, hladní nebudeme.“ A je to pravda, z dvoch-troch ingrediencií vedia vytvoriť niekoľko druhov jedál, čo dodnes veľmi obdivujem, ja tak variť neviem. Muži doma nevaria, ale zato v reštauráciách, či buregdžiniciach (v zariadeniach rýchleho občerstvenia), kde sa pečú čerstvé bureky a iné pity, pracujú v kuchyni zväčša len oni.

Pohostinnosť všade prítomná

Bosniaci sú veľmi zhovorčivý a pohostinný národ. Čo znamená pohostinnosť som zistila, až keď som medzi nimi žila. Žiadne tyčinky, káva či koláč, keď príde návšteva. Ale plné stoly. Jedno staré bosnianske príslovie hovorí: „Niektorí ľudia jedia, aby mohli piť. Iní jedia, aby mohli žiť a pracovať. Bosniaci žijú a pracujú preto, aby mohli jesť a piť“. Myslím si, že toto hovorí za všetko.


Foto: Eldina

Turecká káva pripravovaná v džezve.


Kávu pijú všetci, silnú a niekoľko denne. Pripravuje sa turecká káva v tzv. džezve. Káva sa varí spolu s vodou, nechá sa zovrieť, stiahne sa z ohňa a to sa opakuje 2x. Podáva sa v maličkých porcelánových šálkach.


Foto: Eldina

Údené hovädzie mäso.


Návštevy si uctievajú nielen kávou, ale aj rakijou (pálenka), stoly sa prehýbajú pod rôznymi údeninami, najznámejšia je obdoba našej klobásy, ale vyrobená z hovädzieho mäsa, tzv. sudžuka, ale aj údené hovädzie mäso, ktoré sa krája natenko, nakoľko je tvrdšie, ďalej musí byť na stole ajvar (zmes z pečeného baklažánu, kapie, paradajok), niekoľko druhov syra, či iných mliečnych výrobkov, ďalej rôzne pity.


Foto: Eldina

Burek-pita plnená mletým mäsom.


Pod pitou rozumieme ručne ťahané štrúdľové cesto, veľmi tenké. Cesto sa miesi z hladkej múky a vody, vytvoria sa bochníky, tie sa naolejujú a cesto sa pomaly ťahá a plní rôznymi plnkami, vždy slanými. Jedine v Bosne a Hercegovine sa pity nazývajú každá inak, podľa plnky: burek-pita plnená mletým mäsom, sirnica-pita plnená tvarohom, krompiruša-pita plnená zemiakmi a cibuľou, okorenená čiernym mletým korením, zeljanica-pita so špenátom a balkánskym syrom, bundevara-pita plnená tekvicou, či pečené plnené papriky (plnené mletým mäsom a ryžou), k tomu sa podáva nejaký šalát, buď z pečených paprík alebo z paradajok a kyslej smotany alebo šalát satrica (z mladej cibule a kyslej smotany).


Foto: Eldina

Pečené plnené papriky plnené mletým mäsom a ryžou.


Takéto stolovanie sa nazýva Meze, to znamená pomaly jesť, popíjať, debatovať (čiže mezetiť). Deti sem spravidla nemajú prístup, tie jedia extra, nakoľko sa jedná o stolovanie medzi dospelými.

Ako jedia Bosniaci


Foto: Eldina

Uštipci - podobné našim šiškám, len zo slaného cesta.


Bosniaci raňajkujú inak ako Slováci. Tam sa chlieb niečím natretý nepovažuje za raňajky. Za raňajky považujú lepinjice (ako naše langoše), krčamak (kukuričná múka, uvarená v mlieku, s trochou masla a soli, navrchu potretá kyslou smotanou a posypaná cibuľou), kajgana (vajíčka na cibuľke), pečená jajuša (cesto z vajec, múky, PDP, soľ a biely jogurt), či uštipci (niečo ako naše šišky, len zo slaného cesta). K tomu napríklad šalát z paradajok, uhoriek a kyslej smotany.


Foto: Shutterstock

Čorba pasulj - hustá polievka z veľkej fazule a údeného mäsa.


K hlavnému jedlu patrí neodmysliteľne polievka, ktorá býva väčšinou hustá, aby nasýtila, tzv. čorba. Buď zo zeleniny, ale i z odrezkov mäsa, z ktorého sa varí obed. Dokonca aj zo zvyškov cesta, keď sa pečie pita. V Bosne sa zužitkuje všetko. Medzi známe čorby patrí pasulj, čo je hustá polievka z veľkej, strakatej fazule a údeného mäsa.


Foto: Eldina

Sarajevská delikatesa - Begova čorba.


Sarajevskou špecialitou je Begova čorba (Beg je v islame vládca), ktorá je podobná našej domácej hovädzej polievke, len je v nej viac druhov mäsa: teľacie a kuracie, bobkový list, bamija, smotana na varenie a múka.


Foto: Eldina

Špeciality na grile.


Balkánci, nielen Bosniaci, sú známi tým, že ugrilujú snáď všetko. Počnúc zeleninou (papriky, baklažán), až po vynikajúce jahňacie mäso, teľacie alebo už svetoznáme čevabćići (malé šulčeky z mletého mäsa). Čevabćići musia byť malé, nie veľké, aké sa dajú kúpiť aj u nás v obchode. Každá rodina, každé mesto, má svoje vlastné recepty, aby práve tie ich boli najlepšie, ale všeobecne platí, že do mletého mäsa, ktoré je buď z junetiny (mladej kravy), z jahňaciny alebo hovädzieho mäsa, sa pridáva soľ, mleté čierne korenie, to je základ. Niektorí pridajú aj mletú sladkú červenú papriku a ak pridáte štipku jedlej sódy, budú nadýchanejšie. Čevapćici sa podávajú v somune (placke pečenej v peci) s bielym jogurtom a s cibuľou.


Foto: Eldina

Čevapćici sa podávajú v somune - placke pečenej v peci.


Ak sa do rovnakej zmesi pridá pokrájaná cibuľa, vytvorí sa placka, ktorá sa opečie na grile - to je pljeskavica.


Foto: Shutterstock

Pljeskavica.


V Bosne a Hercegovine nepoznajú kyslú kapustu v podobe, ako je u nás. Kapustu nechajú kysnúť v celých hlávkach, vyrežú hlúb, do otvoru nasypú soľ, hlávky vložia do veľkého suda, nechajú pár hodín pôsobiť a zľahka nalejú po vrch vodou, aby sa soľ nevymyla a ešte dosolia. Sud musí byť dobre zatvorený. Takto nechajú kapustu cca 5 týždňov, neskôr ju jedia ako šalát, či v z nej varia bosansku sarmu (listy naplnia mletým mäsom a ryžou, zmotajú, na dno hrnca uložia pár nenaplnených kapustných listov, na to údené mäso, najčastejšie rebrá, potom naplnené listy kapusty a navrch opäť pár listov, podlejú to vodou a pomaly varia, podávajú s pečivom a kyslou smotanou).


Foto: Shutterstock

Bosanska sarma - kapustné listy naplnené mletým mäsom a ryžou.


Veľmi populárne sú aj sarmice, plnené listy viniča, taktiež mletým mäsom a ryžou (v hrnci sa osmaží mletá paprika, naukladajú sa sarmice, podlejú trochou vody a nechajú sa pomaly variť). V Bosne a Hercegovine vidíte pri každom rodinnom dome pár koreňov hrozna, ktoré sa určite nepostrekuje, práve kvôli sarmiciam.


Foto: Shutterstock

Sarmica - viničné listy naplnené mletým mäsom a ryžou.


Rýchle občerstvenie

Na spôsob prípravy jedla v Bosne a Hercegovine pôsobili rôzne kultúry, preto je priam zážitok navštíviť tzv. aščinice. Sú to reštaurácie rýchleho občerstvenia, ale v kladnom slova zmysle. Vo vitríne vidíte predpripravené jedlá, z ktorých si len vyberiete a upečú ich pred vami.


Foto: Eldina

Aščinica - reštaurácia rýchleho občerstvenia.


Ja som tento rok neodolala, počas návštevy Sarajeva, opekaným teľacím ľadvinkám. Predsudky som zahodila a neobanovala som.


Foto: Eldina

Opekané teľacie ľadvinky.


Ceny sú prijateľné, najete sa lacnejšie ako na Slovensku. V Bosne je mena KM - konvertibilná marka, 1 KM je asi 0,50 €, pripájam aj cenník jedál pre porovnanie.


Foto: Eldina

Cenník jedál z bosnianskeho fast foodu.


Po pečivo sa v Bosne chodí do súkromných pekárničiek, ktoré sú nezriedka otvorené aj do polnoci. Nájdete ich veľmi rýchlo, vôňa čerstvého pečiva, ktoré je iné, ako u nás, je veľmi lákavá. No najviac pečiva majú z bielej múky, tak pozor, koľko toho zjete.


Foto: Eldina



Foto: Eldina

Súkromné pekárničky bývajú nezriedka otvorené aj do polnoci.


Extra kapitola sú bosnianske sladkosti, tu sa snúbi to najlepšie z Orientu a Balkánu. Koláče a zákusky bývajú zaliate uvareným hustým cukrovým sirupom, tzv. agda. Po zjedení jedného kúsku ste sýti. Baklava, tú asi poznáte aj z iných štátov, šampita (podobné nášmu krémešu), tulumbe (jednoduché koláče z múky, masla, vajec, mlieka), či hurmašice.


Foto: Shutterstock

Tulumbe - jednoduché koláče z múky, masla, vajec, mlieka.




Foto: Eldina

Hurmašice.


Tu pridávam aj moju fotografiu s čašníkom a hurmašicami, ktorý sa veľmi dobre zabával aj s personálom z kuchyne na tom, že potrebujem fotografiu týchto koláčov. Kuchári totiž najprv nechápali, prečo berie von celý plech.


Foto: Eldina


Bosna a Hercegovina je krásna krajina, plná vrúcnych ľudí, ktorí sa vám prihovoria len tak. Vôbec sa netreba báť cestovať po Bosne, vojna už dávno skončila, aj keď sem-tam ešte uvidíte domy poznačené streľbou. Ale možno vám to práve pripomenie, ako ľahko je prísť zo dňa na deň o všetko. Preto, ak sa vyberiete na dovolenku do južnej časti Chorvátska, napr. Dubrovníka, či Čiernej Hory, neobchádzajte chorvátskou magistrálou celú Bosnu a Hercegovinu, bolo by to škoda. Toľkú panenskú krásu len tak ľahko nikde inde neuvidíte.

A nakoniec ešte jedna veselá fotografia, ako sa v centre Sarajeva predávajú palacinky.


Foto: Eldina






Diskusia k článku

irenaw
príjemné a zaujímavé čítanie, ďakujem :-)
aroooo
zaujímavé a poučné čítanie, pripomenula som si milovanú "Juhosláviu" -Chorvátsko, kam som veľmi rada chodila, díky
eldina
@methi @irenaw @aroooo ja dakujem Vám, ak to pár ľudí potešilo, tie hodiny nad článkom nevyšli navnivoč...:)..chcem sa podakovať aj Andree Č., adminke, že nestratila so mnou trpezlivosť..:)
1x srbin
alex37
výborné čítanie, aj mne je z toho takmer všetko známe :-)turecký vplyv sa nezaprie. Ďakujem.
lusinkab
Tak toto som precitala pomalicky bez dychu :) pekne , poucne a vystizne
eviana
Prekrásny článok... milá @eldina , je z neho cítiť, že Ti srdce silno prirástlo k tejto krásnej krajine... úžasne prostredníctvom gastronómie podané vyznanie... tlieskam a ďakujem za skvelé čítanie a rozšírenie obzorov :)
eldina
@alex37 aj ja dakujem tebe, za článok o bulharskej kuchyni.:) @lusinkab si milá, dakujem..@eviana som rada, že ti to niečo dalo, mne ich kuchyňa veľmi chutí, preto aj mám na Vareche len ich recepty...
1x srbin
mariamka
velmi pekne spracovany clanok, zabavne nazvy jedal /aspon pre mna/, syta, poctiva kuchyna, verim, ze sa neda neoblubit si to vsetko, dakujem :) aj za odkazy na jedla, rozsirila som si obzory aj jedalnicek :)
kecemis
Pekny clanok. Vdaka za mnozstvo informacii a pripomenutie tejto nadhernej krajiny a skutocne vynikajucich ludi a jedla plneho chuti. Aj tu si obcas zajdem na burek, ktory som si velmi oblubil.
denyany
Ďakujem za priblíženie gastro zaujímavostí z krajiny, kde som doteraz nebola. Musím povedať,že jedlá sú v Bosne a Hercegovine podobné bulharským, niektoré majú aj veľmi podobné názvy, napr. tulumby sú v BG tulumbičky. No, veď Balkán... ale mne tam celkom chutí, tak verím, že aj u vás by som si pochutila.
vevajda
Juj uteseny clanocek ! Dakujem, clovek sa citi ako keby tam bol ! :-)
eldina
@mariamka závidím ti, že sa pobavíš na tých názvoch..:) mne už tak neprídu "nové"-lebo to roky používam..:) @kecemis -omrkni moje recepty, aj v článku je " link", urobiť doma burek je ľahké, z kúpeného cesta a budeš ich mať viac, ako jeden..:)..@denyany súhlasím, ked som pozerala predposledný článok, od @alex37 o Bulharsku, veľmi mi to pripomenulo BaH..:) @vevajda , bolo mi potešením, to mi ver..@alka72 rada ťa "vidím" aj u seba na Vareche, vdaka..:)
2010
@eldina velmi pekny clanok :-), nikdy som nebol v tych koncinach ( setrim si na penziu).
jerica
@eldina
Krásne sa to číta , pritom si ma vnorila myšlienkami spomienkou na olympiádu, potom na vojnu, ako sa všetko, to dobro rúcalo, čo bolo pre mňa v tom čase nepochopiteľné.
Kapustné listy plnené mäsom, mi pripomínajú jedálniček, ked sa postretala celá rodina v lete u svokrovcov, to bolo naše prvé, čo bolo na stole, samozrejme tvrdé na prípitok pred tým.
Čo si napísala je ako znovuzrodenie, krása a schopnosť národa ktorá sa znovu postavila na nohy, viď Tvoj krásny úsmev s čašníkom. Pookriala som pri čítaní, aj ked som to čítala na etapy.
Určite nie je hodné čakať na penziu, treba to vidieť v plnej sile tela i ducha.
marianne
Pekne si to spracovala @eldinka , bola som v tych koncinach jeden krat pozriet pred 10 rokmi sluzobne na vyse tyzden. Stredny a juzny Balkan a velmi sa mi tam pacilo...s jedlom tam bola maximalna spokojnost,nohy sme mali sice zodrate u sameho zadku ale stalo to za to a pekne spomienky na fotkach:-)
tinca
@eldina krásny článok, prečítala som ho jedným dychom, nebola som v Bosne, ale na Čiernej hore. Pamätám si, že som tam jedla tú pochúťku vo viničnom liste, ale či aj to boli sarmice si nepamätám,je to už veľmi dávno. Najviac ma prekvapila tá kapusta,celé hlávky??? Ďakujeme aj za tvoje foto,si úžasne charizmatický človek. Takže vďaka tebe aj Andrejke.:)
pusta
nádherne a pútavo napísaná reportáž s láskou a predovšetkým srdcom.
mnohé spomínané dobroty som už ochutnala, ale mnohé ešte nie a práve preto ti dakujem za ich priblíženie a popísanie varenia, krajiny i naturelu obyvateľov tejto úžasnej krajiny.
srdečne blahoželám tebe i pani redaktorke za spoločné a veľmi vydarené dielo.
dalmatinka
Výborný článok, veľmi zaujímavý, aspoň sme sa zase niečo dozvedeli, pači sa mi, že sú fotky, domáci názov jedla, vždy ma zaujímajú články o varení a kuchyni v krajinách bývalej Juhoslávie. Ďakujeeeeem.
radost
@eldina
si dobrého -nezištného-srdca..veselá žienka...
a za pútavý slovom i fotom článoček ti dakujem..
želám dobrý-nielen dnešný-deň..!!
eldina
napíšem takto odpoved /zase dokopy/, lebo z tohto článku nejdú ani Vám, ani mne notifikácie..:) musíte si po odpovede prísť sem/ako napokon aj ja/...:)..@2010 hlavne treba penziu dožiť!!.:) BaH nie je drahá, to si snád môžeš dovoliť, aj naotočku..:)..@jerica vidím, že máš tieť s týmito ľudmi skúsenosť a som rada, že rovnakú, ako aj ja...sú veľmi zhovorčiví a spontánni a už ked to hovorím ja- ako dosť ukecaná?...:)) ..@marianne to s tými nohami verím, na Balkáne, celkovo-je čo vidieť..:) @tinca dakujem za milé slová, rada ťa u seba vidím /aj ked teraz to nie je priamo u mňa/..:) boli to iste sarmice, kuchyňa s Crnou Gorou je rovnaká....@pusta pohladila si mi ego, to ja rada..:)).......@dalmatinka fotky som robila v lete, to som už vedela, že Varecha by rada článok...mala som vtipné zážitky, lebo som zakaždým najprv slušne žiadala povolenie a síce nebol problém ho dostať, ale zábavné boli nechápavé pohľady, že kvôli čomu to chcem..:) najviac sa okúňal majiteľ pekárne, asi mi moc neveril, možno si myslel, že špionujem z daňového, či od konkurencie, ale napokon dovolil..:) úasi práve preto, že takú "výhovorku" nik nevymyslí, že chce robiť článok do slovenských internet.novín/..:))...milá @radost , vždy je to pre mňa pocta, ked čítam na seba oslavnú poetickú óóódu..:)
jerica
@eldina , ked si samá sranda, čo mňa teší , pozri svoju foto s čašníkom, "ty" držíš plech :-) a ruka na pleci je niekoho zo zadu, nechcela som v prvom komente , aby to nebolo, že si sa bavím, to sa niekedy nechtiac tak podarí :-) Stačí mať postreh :-) Pozdravujem :-)
eldina
@jerica :))))))) žeby som mala jednu ruku huňatú?..:)) čašník bol veľký srandista, parádne uvoľnený človek, stále ked niečo niesol ľudom z kuchyne do mňa rýpal, nech fotím, bola tam super atmosféra..nechcela som robiť článok "v duchu mojich receptov"-snažila som sa /akože/ "seriozne" napísať o BaH kuchyni..:) predsa len, bolo to pre magazín..:) preto tam nebol ani sarkazmus, ani smajlíci...:)..
jerica
@eldina !!! super , si moja krvná skupina :-))))) no povedz , nie je to opticky , že to držíš ty? aj keď ruka nevyholená :-)
manya
veľmi pekne si to napísala, vďaka za zaujímavé čítanie, asi sa trošku popozerám po tvojich starších receptoch.
amelie
@eldina , ešte receptíky! a čo najviac... tvoj príspevok o národných kuchyniach je skvelý:-)
elixir
Pekné, veselé čítanie, @eldina :) aj foto s kuchárom som si všimla, tiež som sa pousmiala nad huňatou rukou :)
eldina
@manya vdaka ti a bude mi cťou, ked pozrieš moje staršie veci , či dokonca niečo vyskúšaš...@amelie neboj, bude aj viac..nechystám sa nevariť /doma by mi to neprešlo, ved Balkánci/...:)..@elixir mne to nenapadlo, kým to nespomenula @jerica.. :) až ked som sa lepšie, po upozornení , pozrela..:))))))))))))))))))))))))
jozka2
ten tvoj krasny opis ma zaviedol na spomienky,ked sme tam chodil a ta zmrzlina ked chlapec hadzal zmrzlinu poza chrbat aponad hlavu rovno do kornutka,dcerka/8 rokov/ mala problemy s prieduskami,museli sme s nou chodit doTatier v zime atd.,v lete k moru,cestovali sme z Kosic autobusom na Irijsky poloostrov,sprievodkyna hovori juhoslovania sa rychlo zalubia a nevedia sa odlubit ak to nevijde smutia 3 roky,po takom tyzdni moja dcera sa ma pyta a kedy si konecne tu niekoho najdes,no ako si mam tu nieko najst ved mam teba,mami hovorim ti daj si pozor oni smutia 3 roky.
gabriele
uz sa hadam ani nenajdu slova chvaly, ktore by tu neodzneli :)...skutocne si to vynikajuco spracovala...vystizne a pekne obrazky k tomu...Teba nevynimajuc :)...aj preto chodim rada na varechu, ze sa tu najdu takito vzacni ludia, co si daju tolku namahu zostavit taketo perfektne citanie :)
eldina
@dobryhrncekvar ak si z okresu NZ, nie je to nemožné..:)@jozka2 tvoje spomienky ma pobavili...:) "Jugoši" sú extra kategória, ale na všetko..:) @gabriele dakujem za vrúcne slová, ak by som vedela, že sa ten článok bude páčiť, snád by som ho aj skôr urobila /Andrea, adminka, vie o čom píšem/...:) ...BaH /je mi divné písať to slovensky, lebo sú BiH-Bosna i Hercegovina/ treba zažiť, nedá sa slovne precítiť..bežne sa mi tam stane, že sedím na lavičke v Sarajeve, oddychujem , niekto si prisadne a pustí sa do reči..mne sa to veľmi páči, na SVK sa ľudia ani nepozdravia, pokiaľ nie sú z jednej ulici, či činžiaku, tam bežne niekto kývne hlavou a spýta sa ťa, ako sa máš..a pristaví sa, lebo ho to zaujíma.../radi kecajú, čo už/..:)
amelie
@eldina , teším sa, že si v krásnej krajine medzi priateľskými ľuďmi:-) čo viac si môže človek želať? iba ak chutnú kuchyňu:-) a tá ti v Sarajeve zjavne nechýba:-)
eldina
@amelie ja som na SVK, tam chodíme len v lete /v zime ma Sarajevo teda vôbec neláka/.:)
micca
rad som si precitala o Bosne krasne nefotene bola som tam osobne,su to ludia dobrosrdecny mam z Bosanskeho Brodu svagra.Su ku slovakom blizsi v dobrosrdecnosti
honestka
rada citam tieto clanky a tvoj nesklamal. Pripomenula som si nase prve dovolenky stravene v zahranici, kedy sme caso okolo stankov chodili ako omameni, pretoze ten devizovy prislub aj s tym, co sme si "pozhanali" bokom na vsetko nestacil. Ale jedla, ktore sme vtedy ochutnali ostali niekde v chutovych poharikoch a spomienkach dodnes aj ked sa ich nazvy vytratili.
Prave dnes sa mi pecie v rure 65 kusov Sarmice, ktore bohuzial balim iba po hroznovych listov, ktore si kupim v deli zavarene v pharoch.
Ale aj tak chuti. V druhej rajnici je prekladana kapusta, aby sa energia v rure vyuzila, hehe...
Tiez uznavam holistic approach a tak tvoje recepty tu su vzdy vitane.
eldina
@micca tak vieš aj sama, aká "dobrodošlica" ťa čakala ako pohostenie...:)) @magduskaba dakujem za krásne slová, potešili, to mi ver..:) @honestka , neviem, kde žiješ, v akom štáte /lebo neviem, kde je obchod Deli/, ale v štátoch, kde žije dosť Turkov, či "Juhoslovanov", je bežne v obchodoch dostať vákuovo balená celá kyslá kapusta, mäkunká, dobre sa do nej balí, len treba trochu orezať tvrdší hlúb.../prípadne, ak máš obchod turecký, tak tam taktiež, v Nemecku a Rakúsku je bežne/.....
andrea2005
@eldina super článok .... tak aj tebe učaroval Balkán? ja som skončila trochu nižšie medzi Splitom a Trogirom. Keďže sa sem po vojne presťahovalo veľmi veľa Chorvátov z Bosny a Hercegoviny... mnohé z opísaných jedál poznám a mám rada a aj sama ich varím. A ľudia sú aj tu veľmi srdeční a ukecaní. Prajem všetko dobré!
babav
Zaujimavy clanok zo zivota v krajine ,ktora zazila tolko hrozy .Vdaka za priblizenie kulinarskeho zivota v tvojej novej domovine , robis jej dobru reklamu;-).
sarma
Eldina pekny clanok :), a Sarajevo je aj v zime krasne ;)
eldina
@sarma super nick ;-) Vďaka za pekné slová. Určite je pekne aj v zime, len si neviem predstaviť tu cestu tam ;-). V lete ideme skoro 10 h.






 



TOPlist