Šampita fotorecept

eldina - fotkaeldina, 16. februára 2013
Šampita (fotorecept)
Foto: eldina

snáď najznámejší balkánsky zákusok...:)...možno ste mu tiež na dovolenke v Chorvátsku /či inom štáte bývalej Juhoslávie/ neodolali..:)

24
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 bal.
8 ks
1 bal.
8 PL
Na sirup:
200 ml
300 g
 pár kvapiek




Postup

  1. 1

    Potrebujeme: /ešte spomeniem, že ja som použila Marina keks, ale môžte aj lístkové cesto či upiecť tenkú piškotu, je to na Vás/

    Šampita (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    najprv dať variť vodu s cukrom, pridať pár kvapiek citronu...variť na miernom ohni cca 15-20 minút....sirup musí byť "mazľavý"..

    Šampita (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    minútu , dve pred tým, ako je dovarený, začať šľahať bielky..ked je sneh tuhý, pridať krištáľový cukor zmiešaný s vanilkovým...stále šľahať............horúci sirup z cukru pridávať po kvapkách/obrazne povedané..:))..nie liať / do snehu, ktorý stále šľaháme...po pridaní sirupu šľahať ešte asi 5 minút..../tento krok som nefotila, lebo som mala obe ruky obsadené/...:)

  4. 4

    dokopy sa šľahá asi 10 minút--sneh je takto hustý..

    Šampita (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    keks rozložiť na plech / trochu som ho navlhčila mliekom, ale to nemusíte/...

    Šampita (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    sneh rozotrieť na keks

    Šampita (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    trochu som ho vidličkou upravila..:)

    Šampita (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Šampitu som robila na najväčší plech....ak ju dáte na menší plech, bude vyššia

    Šampita (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

silvia68
Zaujímavý koláčik, uložím si ho, ked ostane veľa bielkov , vyskúšam.
jakamaka
@tati2008
Ani nevieš ako si ma potešila, že si spomenula koláčik Haboš.. ako dieťa som ho jedávala u babky na prázdninách... viem o tom že to bolo veľmi dobré, a že nám babka hovorievali, že keď bude dosť vajíčok, tak nám urobia "haboše".. no neskôr som sa s tým receptom akosi nikde nestretla, že som už dávnejšie rozmýšľala čo to bolo vlastne za zákusky. Pamätám si iba to, že babka šľahali bielka, ale inak presný postup si nepamätám..Takže určite to vyskúšam v krátkej dobe... Vďaka eldina za recept.
eldina
@tati2008 dakujem za koment, nič mi to nehovorí, ten názov zákusku-asi preto, že som z juhu..:) @jakamaka už vidím vnúčence, ako sú zafúľané..:)
jakamaka
:):):):) Eldina, vnúčatám chutili aj osie hniezda, čo som im zopár dnes poslala /iba zopár :):):) / a odkázali mi, že nabudúce ich môžem urobiť aj viacej :):):):):)
klaura
našľahané bielka mám veľmi rada ... upečiem tento koláčik ... kk
3sandra3
páči sa mi pochúťka Šampita , len neviem, čo urobím z 8 žĺtkov....
eldina
@klaura daj mi potom vedieť, prosím..:) ja som sa toho trochu bála /či to bude držať/, ale nebolo čoho..ver mi...:)
marienka44
@Eldina , ja mam v chladnicke kupovane list. cesto. Takze ho musim vyvylkat na rozmer plechu, a samozrejme upiect. Asi na vychladnute upecene cesto polozit sneh.
Haboš robila aj moja krstna mama, recept mam. Je oň zaujem?
Na spodku je upecena piskota , potom ju potriet pikantnym lekvarom /ribezlovym/ a naň ide ten spomínany sneh. Na zaver este coko-poleva.
pupavciatko
práve mám v chladničke zvyšné bielky, zostali mi z iného pečenia, tak asi tto maškrtu vyskúšam. mne sa však pozdáva, čo pridala v komentári marienka 44: piškota, lekvár a potom pena.......skúsim
francuzska1
hned som vedela, ze to bude tvoja praca eldinka;-))), ako dieta som milovala uz tu spominane habose, a v podstate to bolo velmi podobne, na miesto marina bol plat z listkoveho cesta, vyslahane bielky a vrch opat listkovy plat;-))) mnaaam, to je dobrotka, @marienka44 , ak mas recept sup sem s nim a tebe eldina dakujem za pripomenutie mojich oblubenych habosov, urcite skusim aj tvoju verziu;-)
francuzska1
a este som zabudla, ja "habos" poznam tak ako som ho opisala vyssie, nie s piskotovym cestom;-)))
eldina
@marienka44 @francuzska1 @pupavciatko dievčatá, fantázii sa medze nekladú..:) mne išlo aj tak o ten "krém"..:) a naspodok si dá každý, čo má doma..ja som mala keksy a nechcelo sa mi piecť piškotu..:) lenivá som, čo už..:)
milad
roky hľadaný recept.....ĎAKUJEM
jakamaka
@marienka44
Tak som sa potešila, že viaceré poznáte ten recept na haboš.. akosi tom to mala v podvedomí, že som to ako dieťa jedávala, a veru ako odišli babka do nenávratna, už som o tom recepte ani nepočula. Občas robievam oblížprst, to je také podobné snehové...a tak teraz niekedy vyskúšam aj šampitu od Eldiny, a porovnám chute :):):):):)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Určite vyskúšam, ale s lístkovým cestom. Vďaka.
elian44
U nás v chorvátskej cukrárni majú niečo podobné pod názvom šamšnita a majú to na lístkovom ceste aj prikryté je to lístkovým cestom a sladké je to jak šľak:))
francuzska1
@eldina , jasne, ze fantazii sa medze nekladu, ale ta tvoja verzia mi pride rychlejsia a aj ja som asi leniva, ja si spravim tu tvoju;-)))
@elian44 , to je presna ta verzia, ktoru som poznala ja;-)) hej, je to strasne sladke, ale zjes jeden a mas od sladkeho pokoj na dlhu dobu;-)))
eldina
@hambalko35 nie, bielky sa nešľahajú nad parou, pridáva sa do nich horúci, uvarený sirup z cukru
eldina
@elian44 nie je to albánska cukráreň? pozri sa na meno majiteľa..:) ano, môže to byť aj pod tým názvom
eldina
@francuzska1 ved o to ide-nezjesť hned celý plech..:) jeden koláč úplne stačí, na osladenie si života..:)
vierutt
Pekný receptík. Mne pod názvom haboš pred očami "tancuje" rúrka z lístkového cesta naplnená vareným snehom z bielkov - buď nad parou, alebo ako opisuje @eldina , to celé pocukrované
marienka44
@Eldina , vcera som naplnila osladenou a vyslahanou slahackou den predtym upecene samrony z kupovaneho list. cesta Lando. Vrch bohate pocukrovat s mojiim van. cukrom /prava vanilka/. Vnucka zatvarala oci od pozitku, ked ich jedla. :-) Ostali mi par upecenych trubiciek /bolo malo 1 balenie slahacky/, tak spravim Tvoj bielkovy sneh. Ja ho poznam z detstva, kedy moja krstna mama trajbovala sneh s horucim sirupom do habosu. Vyuzijem aj bielky z chladnicky, aj upecene a nenaplnene trubicky.
To list. cesto zn. Lando sa mi nepacilo, namotane na kovovych trubickach nenarastli pocas pecenia tak, ako som si predstavovala. Mozno som cesto velmi na tenko vyvalkala. :-) Plech som aj pokropila studenou vodou pred pecenim, tak ako sa ma pri list. ceste. Prejdem na inu znacku asi.
infrkup673
Ja skúsim prišľahať do snehu trochu pikantného džemu,bude viac osviežujúci.
rgabula
ja som to jedavala ako habos s listkovym testom dole aj hore predavali a predavaju ho aj dnes u nas v cukrarni ...spravim aj doma stejny recept je aj na spicky akurat ze sa dava ta pena na okruhle vacsie pisloty ktore sa upecu vopred potom sa do peny este primiesa jahodovy dzem a spicou sa na tie piskoty strieka spic ako tocena zmrzlina ,da sa do chladnicky na tri hodiny schladit a nakoniec sa namacaju spice v cokolade alebo jahodovo - cukrovej poleve,dakujem za recept vyskusam na Velku noc so spicami sa mi nechcelo zrovna dnes bavit je to na dlhsiu dobu ale toto je rychlejsie
danka21
Ako dieta som milovala parizsky kapric. Som zo stredneho Slovenska. doteraz si pamatam 6bielkov slahat nad parou so 42 dg cukru. Davalo sa to na piskotove cesto a na vrch davala mamicka uzasnu cokoladovu polevu, ktoru robila z cukroveho sirupu, kakaa a masla. Ale tuto verziu pripravy bielkovej plnky urcite vyskusam. Pripada mi menej pracna s rovnako dobrym efektom. Milujem tento typ plnky.
slawi
Super kolacik :)
Upiekla som bezlepkovu piskotu na nu som dala moj slivkovy lekvar a na to bielkovu penu.
Fantasticke, pol plechu len tak zmizlo :)
Dakujem za receptik :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia