Foto: eldina
snáď najznámejší balkánsky zákusok...:)...možno ste mu tiež na dovolenke v Chorvátsku /či inom štáte bývalej Juhoslávie/ neodolali..:)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Potrebujeme: /ešte spomeniem, že ja som použila Marina keks, ale môžte aj lístkové cesto či upiecť tenkú piškotu, je to na Vás/
-
2
najprv dať variť vodu s cukrom, pridať pár kvapiek citronu...variť na miernom ohni cca 15-20 minút....sirup musí byť "mazľavý"..
-
3
minútu , dve pred tým, ako je dovarený, začať šľahať bielky..ked je sneh tuhý, pridať krištáľový cukor zmiešaný s vanilkovým...stále šľahať............horúci sirup z cukru pridávať po kvapkách/obrazne povedané..:))..nie liať / do snehu, ktorý stále šľaháme...po pridaní sirupu šľahať ešte asi 5 minút..../tento krok som nefotila, lebo som mala obe ruky obsadené/...:)
- 4
dokopy sa šľahá asi 10 minút--sneh je takto hustý..
- 5
keks rozložiť na plech / trochu som ho navlhčila mliekom, ale to nemusíte/...
- 6
sneh rozotrieť na keks
- 7
trochu som ho vidličkou upravila..:)
- 8
Šampitu som robila na najväčší plech....ak ju dáte na menší plech, bude vyššia
- 4
Ani nevieš ako si ma potešila, že si spomenula koláčik Haboš.. ako dieťa som ho jedávala u babky na prázdninách... viem o tom že to bolo veľmi dobré, a že nám babka hovorievali, že keď bude dosť vajíčok, tak nám urobia "haboše".. no neskôr som sa s tým receptom akosi nikde nestretla, že som už dávnejšie rozmýšľala čo to bolo vlastne za zákusky. Pamätám si iba to, že babka šľahali bielka, ale inak presný postup si nepamätám..Takže určite to vyskúšam v krátkej dobe... Vďaka eldina za recept.
Haboš robila aj moja krstna mama, recept mam. Je oň zaujem?
Na spodku je upecena piskota , potom ju potriet pikantnym lekvarom /ribezlovym/ a naň ide ten spomínany sneh. Na zaver este coko-poleva.
Tak som sa potešila, že viaceré poznáte ten recept na haboš.. akosi tom to mala v podvedomí, že som to ako dieťa jedávala, a veru ako odišli babka do nenávratna, už som o tom recepte ani nepočula. Občas robievam oblížprst, to je také podobné snehové...a tak teraz niekedy vyskúšam aj šampitu od Eldiny, a porovnám chute :):):):):)
@elian44 , to je presna ta verzia, ktoru som poznala ja;-)) hej, je to strasne sladke, ale zjes jeden a mas od sladkeho pokoj na dlhu dobu;-)))
To list. cesto zn. Lando sa mi nepacilo, namotane na kovovych trubickach nenarastli pocas pecenia tak, ako som si predstavovala. Mozno som cesto velmi na tenko vyvalkala. :-) Plech som aj pokropila studenou vodou pred pecenim, tak ako sa ma pri list. ceste. Prejdem na inu znacku asi.
Upiekla som bezlepkovu piskotu na nu som dala moj slivkovy lekvar a na to bielkovu penu.
Fantasticke, pol plechu len tak zmizlo :)
Dakujem za receptik :)