
Foto: Shutterstock
Ako ju používať
Rebarbora rastie aj v himalájskych oblastiach, je mrazuvzdorná a nenáročná na pestovanie. Vychutnať si ju môžeme od apríla až do polovice júna, neskôr sa už pre vysoký obsah kyseliny šťaveľovej konzumovať neodporúča. Využíva sa len stopka, ktorá je podľa odrody sfarbená od zelenej, ružovej až po krásne odtiene červenej. Rozdiel je nielen vo farbe, ale aj v chuti, do koláčov a džemov sú najlepšie tie najsýtejšie červené odrody. Pred spracovaním zo stopiek odstránime všetky časti listov aj koreňov, nožom ich zbavíme „vláskov“ a dôkladne umyjeme.
Čo ukrývajú stopky rebarbory
Ako ju skladovať
Ak rebarboru nespracujeme hneď, môžeme stopky očistené od listov zabaliť do vlhkej utierky a skladovať v zeleninovej priehradke aj päť dní. Alebo ju umytú a očistenú nakrájame na kúsky, vložíme do mraziacich vreciek a v mrazničke skladujeme najviac šesť mesiacov.
Osviežujúci sirup
Asi kilogram očistenej a nakrájanej rebarbory zalejeme litrom vody a na miernom ohni varíme asi pol hodiny. Odstavíme z ohňa, primiešame kilo kryštálového cukru, šťavu z dvoch citrónov, za hrsť nasekaných lístkov mäty a necháme odstáť asi 4 hodiny. Precedíme cez sitko do hrnca a povaríme ešte 10 minút. Vriaci sirup prejeme do čistých fliaš, ktoré vodorovne uložíme na drez a necháme vychladnúť. Skladujeme v chlade.
Diskusia k článku