3. Dajte ju do oleja
Foto: Shutterstock
Kvalitný rastlinný olej je skvelým nositeľom chuti a uchováva bazalkovú chuť po mnoho mesiacov. Na prípravu bazalkou ochuteného oleja len treba trochu času.
Bazalku nasekajte a nechajte cez noc voľne sušiť. Na druhý deň ju zasypte soľou (na 50 g bazalky ide 5 g soli ). Zmes vložte do pohára so skrutkovacím uzáverom a zalejte olivovým olejom. Oleja musí byť minimálne toľko ako pokrýval listy. Uzatvorte a nechajte na tmavom mieste lúhovať asi 4 týždne.
Nádobu pravidelne pretrepávajte, aby boli časti rastliny stále pokryté olejom a aby sa nevytvorila pleseň. Hotový bazalkový olej prelejte cez jemné sitko do sterilnej fľaše. Skladujte na chladnom a tmavom mieste. Bazalkový olej je skvelá na ochutenie cestovín, aj s čerstvého šalátu. Ak sa uchováva v čistote a na chladnom mieste, vydrží až niekoľko mesiacov.
Diskusia k článku