Keď jej máte priveľa:
4 najlepšie metódy, ako uchovať bazalku na zimu

Jarmila Horváthová, 16. augusta 2023     3 minúty čítania

Bazalku v záhrade treba pravidelne zastrihávať, do jedla nám však postačí pár lístkov. Čo so zvyškom? Ukážeme vám osvedčené spôsoby, ako ju spracovať, aby ste si ju užili aj v zime a nemuseli ju kupovať v kvetináči.

3. Dajte ju do oleja



Foto: Shutterstock

Kvalitný rastlinný olej je skvelým nositeľom chuti a uchováva bazalkovú chuť po mnoho mesiacov. Na prípravu bazalkou ochuteného oleja len treba trochu času.

Bazalku nasekajte a nechajte cez noc voľne sušiť. Na druhý deň ju zasypte soľou (na 50 g bazalky ide 5 g soli ). Zmes vložte do pohára so skrutkovacím uzáverom a zalejte olivovým olejom. Oleja musí byť minimálne toľko ako pokrýval listy. Uzatvorte a nechajte na tmavom mieste lúhovať asi 4 týždne.

Nádobu pravidelne pretrepávajte, aby boli časti rastliny stále pokryté olejom a aby sa nevytvorila pleseň. Hotový bazalkový olej prelejte cez jemné sitko do sterilnej fľaše. Skladujte na chladnom a tmavom mieste. Bazalkový olej je skvelá na ochutenie cestovín, aj s čerstvého šalátu. Ak sa uchováva v čistote a na chladnom mieste, vydrží až niekoľko mesiacov.





ANKETA: Kupujete si v zime bazalku v kvetináči?

47,3%



52,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist