Keď jej máte priveľa:
4 najlepšie metódy, ako uchovať bazalku na zimu

Jarmila Horváthová, 16. augusta 2023     3 minúty čítania

Bazalku v záhrade treba pravidelne zastrihávať, do jedla nám však postačí pár lístkov. Čo so zvyškom? Ukážeme vám osvedčené spôsoby, ako ju spracovať, aby ste si ju užili aj v zime a nemuseli ju kupovať v kvetináči.

2. Usušte ju



Foto: Shutterstock

Kuchynské bylinky sa dajú uchovávať aj sušením na vzduchu, v sušičke alebo v rúre. Napríklad bazalka sa suší tak, že sa zviaže do voľnej kytice a zavesí sa na niekoľko dní na teplé, dobre vetrané miesto. Usušené listy sa potom dajú ľahko rozdrviť a najlepšie je uložiť ich do vzduchotesnej nádoby - bazalkové korenie je pripravené. Usušené listy možno zmixovať aj so soľou a vyrobiť tak bazalkovú soľ.

Sušená bazalka síce stratí časť svojej chuti, ale stále je vynikajúcim chutným kuchynským korením. Môžete z nej pripraviť aj čaj - upokojuje kašeľ a posilňuje trávenie a imunitný systém.





ANKETA: Kupujete si v zime bazalku v kvetináči?

47,3%



52,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist