Karin Haydu:
Nie som veľmi na rýchlovky, mám rada klasické a poctivo varené jedlá

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     13 minút čítania

Ako desaťročná ušla zo školskej družiny, aby doma upiekla svoju prvú bábovku a mohla už v rodičovskej kuchyni variť, čo sa jej zachcelo. Usmievavá herečka a moderátorka dodnes veľmi rada varí, pečie a hostí ľudí, ktorých má rada. Dokonca si poradí aj s malými opravami v domácnosti.



Foto: Archív Karin Haydu

Spomínali ste, že prvú bábovku ste upiekli ako 10-ročná, nebáli sa rodičia, že sa napríklad popálite, „resp. podpálite dom“?

Možno aj hej, pretože keď som bola malá, jediné, čo mi dovolili, bolo umyť riady a vyniesť smeti z kuchyne. Tak som ako desaťročná ušla zo školskej družiny a ešte kým boli rodičia v práci, som podľa omaminho receptu upiekla bábovku a vydarila sa! Odvtedy som mohla v kuchyni všetko.

Záľuba vo varení a v pečení vám zostala, varíte radšej „rýchlovky“ či klasiku, o ktorej ste hovorili, že ju máte rada?

Nie som veľmi na rýchlovky, i keď aj tie občas treba. Uprednostňujem skôr kvalitné, poctivé varenie podľa osvedčených receptov, čo v mojom prípade sú takzvané klasiky, ako napríklad kurací perkelt s domácimi haluškami, sviečková na smotane s domácou knedľou, „vepřo, knedlo, zelo“ a podobne.

Ešte stále si odkladáte a zapisujete recepty?

Jasné, odmalička si všetky recepty odkladám a mám pri nich aj napísané, od koho sú. Mnohé mám písané rukou od ich darcov.

Máte aj nejaké vlastné „vychytávky“ pri varení a pečení alebo jedlá, o ktorých napríklad viete, že spolustravníkov vždy ohúria?

Každý máme iné chuťové bunky a nedá sa vyhovieť všetkým. K obľúbeným jedlám našich hostí väčšinou patria práve tie poctivé...

„Otec ma priučil aj „chlapským prácam“ a vďaka nemu nemám problém navŕtať do steny diery, vymaľovať či vytapetovať izby.“

Varíte si aj sama pre seba, ak ste sama, alebo ste, ako sa hovorí, hostiteľský typ? Ako to u vás vtedy vyzerá, čo je napríklad na stole?

Nemám problém variť aj sama pre seba, ale taká situácia už dlho nebola. Čo u nás nikdy nesmie chýbať, je polievka. To je taká, ako sa hovorí, prvá pomoc, ktorá je zdravá a rýchlo zasýti.

Hovorili ste, že máte rada sladké a pravidelne pečiete. Ako si udržiavate štíhlu líniu?

To s tým sladkým je pravda. Okrem koláčov sú to sladké jedlá ako palacinky, lievance, vafle, parené buchty, dukátové buchtičky... Snažím sa vydať viac energie, ako prijmem.

Sledujete trendy vo varení a vo výžive a skúšate aj nové veci či uprednostňujete klasiku?

Trendy nesledujem ani v móde, ani vo varení. Varím to, čo chutí mne a čo ľúbia aj moji najbližší. Ale, samozrejme, že sa rada učím aj nové recepty. Niekedy ich „abgrejdnem“ a dodám niečo moje obľúbené alebo, naopak, vynechám. Ale sú to len „kozmetické“ úpravy, keďže si nesmierne vážim každého, kto ich vytvára. Môj svokor Ondrej Antovszký bol šéfkuchár a prezident cukrárov a kuchárov na Slovensku a aj od neho som vedela, ako dlho vznikajú recepty, kým ich kuchár pošle do sveta. Práve on vymyslel mnoho zľudovených receptov, ako napríklad čiernohorský rezeň, o ktorom si mnohí myslia, že pochádza z Balkánu, alebo šunkovú rolku s chrenovou penou.





Diskusia k článku







 



TOPlist