Foto: Shutterstock
Kvasená kapusta obsahuje množstvo vitamínu C.
Málokedy si uvedomíme, že okrem tabletky, ktorá je v niektorých prípadoch nevyhnutná, nás môžu z najhoršieho vytiahnuť plody našich záhrad, či polí. Aj naši predkovia poznali účinky čerstvého ovocia a zeleniny, pretože o liekoch, ktoré máme k dispozícii dnes, sa im vtedy ani nesnívalo.
Nie je veru nič lepšie, ak použijeme stravu ako liek. V nasledujúcich riadkoch nájdete tipy na zdravé suroviny, ktoré si pri troche snahy môže zadovážiť každý z nás, či už dopestovaním v záhradke, alebo kúpou na trhu. Pripomenieme vám zopár skvelých receptov, ktoré pridali naši Varecháči a na ktoré ste možno v záplave pribúdajúcich receptov nespravodlivo zabudli.
Kvasená kapusta je vynikajúca pre črevá
V tomto období je vhodný čas pre zber a nakladanie kapusty. Minulý týždeň sa v Stupave konali už tradičné Dni zelá – dni kapusty. Pre mnohých je to signál, že treba nachystať súdky a všetko potrebné na prípravu kvasenej kapusty. Na Slovensku patrí nakladanie kapusty medzi jesenné tradície a mnohí z nás aj tu na Vareche už iste začali s jej prípravou.
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Knedličky plnené údeným mäsom chutia výborne
s dusenou kvasenou kapustou.
Medzi obľúbené spôsoby úpravy patrí v tomto čase najmä Kapustnica . Na Slovensku sa pripravuje v každom regióne inak, niekto ju varí s údeným mäsom, iný s rezancami, ďalší s krúpami. Vynikajúco chutí aj k zabíjačkovým jaterniciam, podusená ako príloha k pečenému mäsu , alebo k plneným knedličkám s údeným mäsom , v koložvárskej kapuste, či v segedínskom guláši.
Skvele sa jej kyslastá chuť vyníma aj v strapačkách , či v Holubkoch , taktiež v plackách, ako surová príloha k vyprážaným šiškám , alebo ako súčasť tradičného koláča, ktorý poznáme pod názvom Meteník. Pridáva sa aj do kysnutých koláčov Kapustníkov , ktoré poznáme zväčša na sladko so surovej kapusty, chutné sú však aj plnené kvasenou kapustou. Aj receptov na samotnú prípravu kvasenej kapusty nájdete na Vareche viac, jeden osvedčený vám ponúkame tu .
S cviklou sa dá experimentovať
Foto: Shutterstock
Cvikla obsahuje veľa železa.
Možno niekomu surová cvikla nechutí, variácií ako ju vhodne upraviť, či dochutiť, je však dosť. Vyskúšať môžete napríklad šalát zo surovej cvikle . Výbornou alternatívou na konzumáciu surovej cvikle vo väčšom množstve je jej odšťavenie. Komu chuť samotnej cviklovej šťavy nevyhovuje, môže ju dochutiť pridaním šťavy z jabĺčok, zeleru aj mrkvy.
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Cvikla chutí výborne s kozím syrom.
Cvikla chutí vynikajúco aj uvarená, takto upravená je vhodná do šalátu . Jej chuť vynikne napríklad v kombinácii s čerstvým kozím syrom a rukolou , posypať ho môžete napríklad s vlašskými orechami. Ak chcete trochu experimentovať, môžete vyskúšať aj cviklovú terinu s pšenom .
Ak už je reč o cvikle, nesmieme zabudnúť ani na preslávenú hustú polievku Boršč , ktorej domovinou je Rusko, Ukrajina, a s obmenami ju radi pripravujú aj v Poľsku a Bulharsku. Skvelo chutí aj pečená cvikla s rôznymi druhmi zeleniny ako napríklad cesnak, cibuľa, zemiaky, a takto upravená sa môže jesť samotná, alebo ako napríklad príloha k mäsám. A aby ste videli, že sa pri čarovaní s cviklou v kuchyni medze nekladú, skúste si pripraviť napríklad aj Cviklové rizoto , alebo Cviklové placky .
Šípky proti chrípke
Že je sezóna šípok, sa na Vareche so železnou pravidelnosťou dozvieme od našich skalných prispievateľov, najistejším poslom správ o zrelosti šípok je naša @arasidka . Vraví sa, že šípky by mali prejsť prvým mrazom, v čase medzi koncom septembra do konca októbra, vtedy sú vhodné na zber. Kríky treba hľadať tak, aby boli čo najďalej od rušnej cesty. Oberanie je riadna zaberačka, o čistení maličkých plodov plných zrniek nehovoriac. Výsledok však stojí za to, v diskusiách a receptoch a u nás na Vareche sa dozviete, ako šípky spracovať a čo všetko je možné z nich pripraviť.
Foto: Shutterstock
Sezóna šípok je až do konca októbra.
Varecháčka @enge149 zas radí liek na posilnenie imunity - šípky umyť, zaliať studenou vodou, cez noc vylúhovať a výťažok popíjať po dúškoch. Okrem vitamínu C obsahujú aj vitamín A , K, P, vitamíny B1 a B2. Šípky sa osvedčili pri liečení anémie, žlčníka, žalúdka, ale pomáhajú aj pri liečbe hemoroidov a čistení ciev.
Šípky sa dajú využiť surové ako je spomenuté vyššie, dajú sa však aj sušiť. Uvariť z nich si môžete pretlak, lekvár, džem, Šípkový koncentrát , chutný je aj sirup. Šípkový pretlak alebo džem je možné použiť do rôznych vynikajúcich omáčok na príklad k pečenému mäsu , či k divine .
Aké sú vaše tipy na boj proti nachladnutiu, ktoré z dostupných prírodných zdrojov využívate vy?
Zdroj: wikipedia.
Jasné, že doma nechýba ani čerstvý zázvor, ktorý používam do čaju. Stačí kúsok z koreňa odrezať a zaliať vodou s pridaním samozrejme čaju, ktorý doma máme.
Jasné, že kyslá kapusta je vynikajúca, dá sa jesť i miesto šalátu k hlavnému jedlu, ale nemusím písať o tom, že následky častejšieho konzumovania tejto dobroty tiež nie sú najpríjemnejšie :))))))))))))))) Aj keď sa s humorom dá povedať, že človek si tým "zdravie tvrdíííí".
Dnes som sa hrala už od rána, sedela som ako Šípková Ruženka a triedila som šípky - tvrdé doľava, mäkké doprava a kde bol náhodou červíček, tie sa hádžu do košíčka a potom šup s nimi do smetia. Je polovička októbra, šípky sú čím ďalej, tým krajšie - "lekvárovejšie", je si z čoho vybrať. A preto zajtra, hneďky zrána šup-šup - ide sa pasírovať. Na hlavu čelenka, kolom krku froté uterák a priama úmera začne fungovať - koľko napasíruješ - toľko vypotíš! Zaslúžená robota, to vám poviem, ale tá radosť, keď hustú voňavú dreň nalievame do pripravených vedierok .
Okrem toho nakrájala surový zemiak na tenké "lupienkové" kolieska a tiež to výdatne osolila a povedala, že nemusím nič jesť, len čaj piť a medzitým, aj keď nebudem mať chuť, mám tie zemiakové kolieska pomaly chrúpať. A veru som ich zjedla,soľ sa na nich roztopila a nechutná škrobová chuť sa stratila. Dokonca mi ten surový zemiak chutil. Po dvoch hodinách mi klesla horúčka na 37.8 a mala som pocit, že sa stal zázrak. Odvtedy surový osolený zemiak propagujem všade, kde je horúčka.
A aj chlebik s cibulou je vyborny ... dnes bude na veceru :-)