Trendy:
Jesenné zdravie z prírody

redakcia, 12. októbra 2012     10 minút čítania

Chrípka a nachladnutie na nás útočia z každej strany.


Foto: Shutterstock

Kvasená kapusta obsahuje množstvo vitamínu C.


Chorobami sa to v jesennom období okolo nás len tak hemží. Jedného trápi prechladnutie, ďalšieho chrípka či angína, niekoho zas trápia kĺby, či kolísavý tlak. Vtedy zvykneme siahnuť po tabletke.

Málokedy si uvedomíme, že okrem tabletky, ktorá je v niektorých prípadoch nevyhnutná, nás môžu z najhoršieho vytiahnuť plody našich záhrad, či polí. Aj naši predkovia poznali účinky čerstvého ovocia a zeleniny, pretože o liekoch, ktoré máme k dispozícii dnes, sa im vtedy ani nesnívalo.

Nie je veru nič lepšie, ak použijeme stravu ako liek. V nasledujúcich riadkoch nájdete tipy na zdravé suroviny, ktoré si pri troche snahy môže zadovážiť každý z nás, či už dopestovaním v záhradke, alebo kúpou na trhu. Pripomenieme vám zopár skvelých receptov, ktoré pridali naši Varecháči a na ktoré ste možno v záplave pribúdajúcich receptov nespravodlivo zabudli.

Kvasená kapusta je vynikajúca pre črevá

V tomto období je vhodný čas pre zber a nakladanie kapusty. Minulý týždeň sa v Stupave konali už tradičné Dni zelá – dni kapusty. Pre mnohých je to signál, že treba nachystať súdky a všetko potrebné na prípravu kvasenej kapusty. Na Slovensku patrí nakladanie kapusty medzi jesenné tradície a mnohí z nás aj tu na Vareche už iste začali s jej prípravou.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Knedličky plnené údeným mäsom chutia výborne
s dusenou kvasenou kapustou.


Kvasená kapusta patrí medzi známe zdravé suroviny, obsahuje množstvo vitamínov ako A, B, C, E, K a tiež veľa minerálov ako vápnik, železo, horčík, či zinok. Vynikajúco pôsobí na naše črevá, pomáha pri trávení. Dôležité je však pripomenúť, že ak chceme, aby naše telo absorbovalo čo najviac spomínaných benefitov, mala by sa konzumovať surová, a teda nie tepelne upravená, či sterilizovaná.

Medzi obľúbené spôsoby úpravy patrí v tomto čase najmä Kapustnica . Na Slovensku sa pripravuje v každom regióne inak, niekto ju varí s údeným mäsom, iný s rezancami, ďalší s krúpami. Vynikajúco chutí aj k zabíjačkovým jaterniciam, podusená ako príloha k pečenému mäsu , alebo k plneným knedličkám s údeným mäsom , v koložvárskej kapuste, či v segedínskom guláši.

Skvele sa jej kyslastá chuť vyníma aj v strapačkách , či v Holubkoch , taktiež v plackách, ako surová príloha k vyprážaným šiškám , alebo ako súčasť tradičného koláča, ktorý poznáme pod názvom Meteník. Pridáva sa aj do kysnutých koláčov Kapustníkov , ktoré poznáme zväčša na sladko so surovej kapusty, chutné sú však aj plnené kvasenou kapustou. Aj receptov na samotnú prípravu kvasenej kapusty nájdete na Vareche viac, jeden osvedčený vám ponúkame tu .

S cviklou sa dá experimentovať


Foto: Shutterstock

Cvikla obsahuje veľa železa.


Cvikla, alebo aj repa obyčajná, je známa svojimi protirakovinovými účinkami. Keďže obsahuje veľa železa, pomáha aj pri anémii, a vďaka veľkému obsahu vitamínu C je v tejto dobe vhodná jej konzumácia pre zvýšenie odolnosti organizmu voči rôznym virózam. Zbavuje telo toxických látok, je preto vhodná aj pri detoxikácii, pomáha tiež pri črevných problémoch, a v neposlednom rade vďaka obsahu zinku pomáha regenerovať vlasy aj nechty. Aj tu samozrejme platí, že najlepšie sa jej účinky prejavia vtedy, ak sa konzumuje surová.

Možno niekomu surová cvikla nechutí, variácií ako ju vhodne upraviť, či dochutiť, je však dosť. Vyskúšať môžete napríklad šalát zo surovej cvikle . Výbornou alternatívou na konzumáciu surovej cvikle vo väčšom množstve je jej odšťavenie. Komu chuť samotnej cviklovej šťavy nevyhovuje, môže ju dochutiť pridaním šťavy z jabĺčok, zeleru aj mrkvy.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Cvikla chutí výborne s kozím syrom.


Na Slovensku je obľúbeným spôsobom uchovania cvikle sterilizácia . Každá domácnosť má svoj osvedčený recept, najčastejšie sa do zálievky používa chren, rasca, ocot bobkový list a korenie. Výborná je aj nakladaná cvikla v súdku , ktorá sa pripravuje podobným spôsobom ako nakladaná kapusta.

Cvikla chutí vynikajúco aj uvarená, takto upravená je vhodná do šalátu . Jej chuť vynikne napríklad v kombinácii s čerstvým kozím syrom a rukolou , posypať ho môžete napríklad s vlašskými orechami. Ak chcete trochu experimentovať, môžete vyskúšať aj cviklovú terinu s pšenom .

Ak už je reč o cvikle, nesmieme zabudnúť ani na preslávenú hustú polievku Boršč , ktorej domovinou je Rusko, Ukrajina, a s obmenami ju radi pripravujú aj v Poľsku a Bulharsku. Skvelo chutí aj pečená cvikla s rôznymi druhmi zeleniny ako napríklad cesnak, cibuľa, zemiaky, a takto upravená sa môže jesť samotná, alebo ako napríklad príloha k mäsám. A aby ste videli, že sa pri čarovaní s cviklou v kuchyni medze nekladú, skúste si pripraviť napríklad aj Cviklové rizoto , alebo Cviklové placky .

Šípky proti chrípke

Že je sezóna šípok, sa na Vareche so železnou pravidelnosťou dozvieme od našich skalných prispievateľov, najistejším poslom správ o zrelosti šípok je naša @arasidka . Vraví sa, že šípky by mali prejsť prvým mrazom, v čase medzi koncom septembra do konca októbra, vtedy sú vhodné na zber. Kríky treba hľadať tak, aby boli čo najďalej od rušnej cesty. Oberanie je riadna zaberačka, o čistení maličkých plodov plných zrniek nehovoriac. Výsledok však stojí za to, v diskusiách a receptoch a u nás na Vareche sa dozviete, ako šípky spracovať a čo všetko je možné z nich pripraviť.


Foto: Shutterstock

Sezóna šípok je až do konca októbra.


Šípky sú pre svoj vysoký obsah vitamínu C vhodné ako podpora pri nachladení a chrípke. Z detstva si pamätáme, ako nám mamičky pri nachladnutí navarili kanvicu šípkového čaju s medom, vhodnejšie ako z čajových vreciek je však urobiť čaj z šípok čerstvých, alebo sušených.

Varecháčka @enge149 zas radí liek na posilnenie imunity - šípky umyť, zaliať studenou vodou, cez noc vylúhovať a výťažok popíjať po dúškoch. Okrem vitamínu C obsahujú aj vitamín A , K, P, vitamíny B1 a B2. Šípky sa osvedčili pri liečení anémie, žlčníka, žalúdka, ale pomáhajú aj pri liečbe hemoroidov a čistení ciev.

Šípky sa dajú využiť surové ako je spomenuté vyššie, dajú sa však aj sušiť. Uvariť z nich si môžete pretlak, lekvár, džem, Šípkový koncentrát , chutný je aj sirup. Šípkový pretlak alebo džem je možné použiť do rôznych vynikajúcich omáčok na príklad k pečenému mäsu , či k divine .


Aké sú vaše tipy na boj proti nachladnutiu, ktoré z dostupných prírodných zdrojov využívate vy?





Zdroj: wikipedia.




Diskusia k článku

violetacamorova
Veľmi pekný článok aj ja mám rada takéto zdravé spôsoby ochrany zdravia a naj je prevarené vínko, ktoré dobre padne v týchto chladných dňoch. Tabletky až v núdzi...
arasidka
Tak veru, piíšla jeseň so všetkými svojimi krásami a nástrahami nevynímajúc. Pri stretaní sa vonku so známymi čím viac počujem , že ich bolia kríže, alebo majú bolesť v hrdle, alebo častejšie kýchajú. Pocítila som to i ja na vlastnej koži, a tak sa snažím vyhnúť strašidelnej nádche, ktorá mi dokáže zničiť "okolie" nosa a hornú peru tak, že sa z toho liečim aj vyše týždňa dávno po nádche . Každý deň si doma dáme trošku kyslej kapusty a vždy,keď pasírujem šípky, dáme si ako prípitok čerstvú šťavu. Kto chce si ju prisladí, a kto chce , ten ju pije takú "panenskú" :)
Jasné, že doma nechýba ani čerstvý zázvor, ktorý používam do čaju. Stačí kúsok z koreňa odrezať a zaliať vodou s pridaním samozrejme čaju, ktorý doma máme.
Jasné, že kyslá kapusta je vynikajúca, dá sa jesť i miesto šalátu k hlavnému jedlu, ale nemusím písať o tom, že následky častejšieho konzumovania tejto dobroty tiež nie sú najpríjemnejšie :))))))))))))))) Aj keď sa s humorom dá povedať, že človek si tým "zdravie tvrdíííí".
Dnes som sa hrala už od rána, sedela som ako Šípková Ruženka a triedila som šípky - tvrdé doľava, mäkké doprava a kde bol náhodou červíček, tie sa hádžu do košíčka a potom šup s nimi do smetia. Je polovička októbra, šípky sú čím ďalej, tým krajšie - "lekvárovejšie", je si z čoho vybrať. A preto zajtra, hneďky zrána šup-šup - ide sa pasírovať. Na hlavu čelenka, kolom krku froté uterák a priama úmera začne fungovať - koľko napasíruješ - toľko vypotíš! Zaslúžená robota, to vám poviem, ale tá radosť, keď hustú voňavú dreň nalievame do pripravených vedierok .
rajnica
Krajec dobrého chleba natrieť bravčovou masťou, na to cibuľa nakrájaná na kolieska.
turistka
často blúdim prírodou a od jari zbieram bylinky a tie sú veľmi dobré na čaj, i v nich vidím veľa zdravia. Ale na kapustu nedám dopustiť, či takú len zo suda na prehryzku, alebo v rôznych jedlách a tých je neúrekom, veď nie nadarmo sa hovorí " od kapusty chlapi hustí "
marcy
ešte som zo záhonu pozberala rozmarín do črepníkov, posledné trsy majoránky a medovky,vynikajúce dochucovadlá a taktiež čaje ...taktiež šalvia,ale to je trvalka,čiže večnááá ( mačky ju milujú )
arasidka
Rajnica, tototo - chlebík dobre omastený s cibuľou. Keď som v 92. roku / nie svojho života! :) ) / som dostala vysokú horúčku - chrípka jak na objednávku a za pár dní som mala vydávať dcéru. Vtedy prišla moja budúca svatka k nám a spravila mi mastný krajček chlebíka , posypala nahusto cibuľou a osolila. Nemala som vôbec chuť do jedla, bolo mi zle, horúčka dosahovala takmer 4O st.C, ale pomaly som chlieb zjedla.
Okrem toho nakrájala surový zemiak na tenké "lupienkové" kolieska a tiež to výdatne osolila a povedala, že nemusím nič jesť, len čaj piť a medzitým, aj keď nebudem mať chuť, mám tie zemiakové kolieska pomaly chrúpať. A veru som ich zjedla,soľ sa na nich roztopila a nechutná škrobová chuť sa stratila. Dokonca mi ten surový zemiak chutil. Po dvoch hodinách mi klesla horúčka na 37.8 a mala som pocit, že sa stal zázrak. Odvtedy surový osolený zemiak propagujem všade, kde je horúčka.
paploska
Skvelý článok a dobré rady :-) cez víkend sa chystáme na šípky a už sa teším na dobrý domáci čaj. ja, keď som chorá používam zázvor, ....nastrúham zázvor (2 lyžičky) zalejem ho vriacou vodou a nechám vyluhovať 10 minút. Pridám 1-2 lyžice medu (čaj nesmie byť horúci, inak med stráca účinok) a šťavu z polovice citróna. Čaj má príjemnú chuť, skvele zohreje a pôsobí na prechladenie. Pri kašli sa mi najviac osvedčil starý recept mojej mamy....nakrájam cibuľu a vrstvím ju do pohára. vrstva cibule, lyžica medu a po 2 hodinách máme výborný sirup na kašeľ.
skye
Veru, ja teraz varim kapustovu polievku z kvasenej kapusty kazdy 2 tyzden ... ked otvorim pohar tak ju vyjedam len tak surovu. A v nedelu na obed ku knedle a masku...mnam! Skoda, ze moj manzel je strasne pribercivy, inak by som ju mala kazdy tyzden.
A aj chlebik s cibulou je vyborny ... dnes bude na veceru :-)
katyka
moja mamina má výborný recept na kapustníky sú vynikajúce:)






 



TOPlist