Kvasená zelenina - pickles fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 24. júna 2012
Kvasená zelenina - pickles (fotorecept)
Foto: irenaw

Podporuje zdravú črevnú mikroflóru. Ak si ju dáme na konci jedla, podporuje trávenie. Obsahuje minerály a vlákninu. Jednoduchá na prípravu. Akurát čas potrebuje :-)

20-30 minút
príprava

Suroviny

uhorkové pickles:
4-5 ks
1 PL
15-20 g
1 PL
2 strúčiky
miešané pickles:
1/2 ks
1 ks
2 ks
1/2 ks malý
15-20 g
1 PL
1 čl
pickles z tekvice hokaido:
1-2 ks
15-20 g
1 PL
cviklové pickles:
1 kg
2 ks
15-20 g
1-2 čl
1 PL




Postup

  1. 1

    Potrebujeme kameninovú alebo porcelánovú nádobu. Na zeleninu nemá ísť svetlo. Ak nemáme takú, môžeme napr. 3 l zaváraninový pohár obaliť alobalom. Zeleninu nakrájame alebo nastrúhame. Čím hrubšie nakrájaná, tým dlhšie kvasí. Použijeme cca 2% soli z objemu zeleniny podľa chuti (menej ako 1,5% sa neodporúča, aby sa nám to nepokazilo). Zeleninu natlačíme do súdka a zaťažíme. Medzi zeleninou nesmie zostať vzduch. Po chvíli zelenina pustí šťavu. Pri suchších druhoch (hokaido, kaleráb) pridáme asi 10% objemu vodu. Zelenina musí byť celý čas pod hladinou tekutiny, asi tak 2 cm, inak sa prístupom vzduchu pokazí. Ak je veľmi teplo a šťava sa odparuje, dolejeme vodu. Necháme stáť pri izbovej teplote 5-7 dní, pravidelne kontrolujeme. Počas kvasenia vzniká pena, tak to má byť. Po vykvasení sa pena stratí. Správne pripravené pickles zostane chrumkavé. Vykvasenú zeleninu preložíme do vyvarených 7 dl pohárov, zatvoríme a dáme do chladničky. Zelenina musí byť stále pod hladinou šťavy. V chladničke vydrží aj niekoľko mesiacov. Nemám to overené, stíham ju zjesť oveľa skôr. Konzumujeme pravidelne v malých dávkach (1-2 pl) samostatne alebo primiešané do šalátu. Do 1 L súdka sa zmestí cca 1 kg zeleniny. Rada striedam zeleninu, takže mi menej z jednoho druhu vyhovuje lepšie.

  2. 2

    Uhorkové pickles: uhorky nastrúham/nakrájam na hrubšie plátky 2-3 mm alebo kocky s hranou 1 cm, cesnak a kôpor posekám na drobno. Všetko premiešam a natlačím do súdka. Tu býva šťavy dosť, vodu netreba. Chren sa dáva, aby zelenina neostala mľandravá. Cesnak nepretláčam cez lis, potom necítiť nič iné len cesnak, veľmi tam preráža. Na obrázku vidno uhorkové pickles po 4 dňoch, pena je preč, je to hotové. Uhorkám stačí 3-5 dní, čím tvrdšia zelenina, tým kvasenie trvá dlhšie. Uhorky pustili toľko šťavy, že vôbec nevidno doštičku, ktorá zeleninu drží pod hladinou.

    Kvasená zelenina - pickles (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Miešané pickles (na hlavnej fotografii): karfiol nakrájať na drobno, ostatné postrúhať na hrubo. Všetko premiešať a natlačiť. Podľa potreby doliať vodu. Hokaidové pickles: Tekvicu umyť, rozkrojiť, zbaviť jadierok. Nastrúhať na tenké plátky. Premiešať a natlačiť do súdka. Pridať pár PL vody. Cviklové pickles: očistenú cviklu postrúhať na hrubo, cibuľu pokrájať na mesiačiky, chren postrúhať na jemno, pridať rascu a soľ. Podľa potreby doplniť vodu. Kalerábové sa pripravuje tak isto ako cviklové. Treba doplniť viac vody. Pri nakladaní sa dá nekonečne vymýšľať. Rôzna zelenina, rôzne bylinky, rôzne koreniny, pridať trochu umeoctu, cukru. Klasické mliečne kvasenie je len zelenina a soľ. Umeocot, cukor sa používajú pri rýchlení kvasenia. Zelenina sa dá aj po 1-2 dňoch konzumovať. Ja som za klasiku, keď prebehne všetko prirodzene.

  4. 4

    Kvasenie zeleniny v praxi: zelenina natlačená v súdku, tentokrát cvikla s cibuľou a chrenom.

    Kvasená zelenina - pickles (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Týmto čudom zatlačíme zeleninu pod šťavu...

    Kvasená zelenina - pickles (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...drevená palička s napnutou gumou alebo špagátom tlačí na doštičku. Pre viac informácií stačí vyhľadať "mliečne kvasená zelenina".

    Kvasená zelenina - pickles (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

hubata
Teda toto je krása! Aj tá šťava sa dá piť? Lebo sa mi zdá že až toľko soli tam nejde aby nebola presolená a môže byť osviežujúca (niečo ako voda z kapusty nie?)
Hneď to aj ukladám, toto nepoznám. Celý popis je super, zrozumiteľne napísaný, doplnený aj dobrými radami pre nemtavých ako som ja. Krásne foto - no jednoducho super @Irenaw !
používateľ nemá avatar
plk
plk
Uz len zohnat taky sympaticky kyblik :-). Pre hubata - stavu by som rozhodne nevylieval ale vypil. Ked uz na nic ine, tak aspon precisti.
Aj z kvasenej kapusty mam najradsej stavu a jablcka. A popri tom sa da zniest/zjest aj trochu tej kapusty :-).
neposed
velmi fajnovy recept , uz dlhsi cas nad niecim takymto rozmyslam. Picles som robila, bolo vyborne, ale bolo by mozne takymto sposobom ukladat na kvasenie aj zeleninu postupne ako dorasta, dozrieva? Mam na mysli nieco podobne ako sa robi s ovocim na sposob staromladeneckeho kompotu? a moze to ist aj do hlineneho sudka na kapustu? Alebo je to uz nieco celkom ine?
irenaw
@hubata 2% soli sú odporúčané v recepte, solím podľa chuti, aj chren to konzervuje, nepokazilo sa mi zatiaľ nič. môžeš si dať menej zeleniny a pridať vody, budeš mať viac šťavy, na zdravie a ďakujem :-)
irenaw
@plk kyblik mám len 2 roky, priniesla mi ho kamarátka z ČR. dovtedy stačil 3 L pohár obalený darčekovým papierom, zelenina zaťažená drevenou doštičkou a vyvareným kameňom :-).
@neposed viem čo myslíš, pred časom som niečo takéto našla, niekde na českej stránke, bolo to naložené v sude, tiež princíp mliečneho kvasenia. skúsim to pohľadať, ak budem úspešná napíšem ti sem.
medovnicek
o takejto zelenine som už čítala, ale ešte som ju nikdy nerobila, myslím si, že je určite výborná, veľmi pekne ďakujem za perfektný postup a ticho závidím tú kameninovú nádobu, takú som ešte nevidela.
irenaw
@medovnicek je to jednoduché, rýchle a teraz v lete sa to míňa rýchlosťou blesku, naložím si do misky, otočím sa a je tam polovica :-). možno aj u nás už nájdeš taký kvasák, ak vieš o šikovnom hrnčiarovi, videla som krásne 2-3 L súdky na internete.
medovnicek
@renaw musím sa po takom niečom skvelom poobzerať, keď pôjdeme na nákupy do Hodonína, poloha Záhoria je výborná - myslím na nákupy smerom na Moravu a viem, že v Čechách je jeden skvelý hrnčiar - hovorí si Mejla Hlína a ten vdychuje život starým kameninovým formám - teda snaží sa obnovovať výrobu tradičných keramických foriem, pekáčov. Možno aj u neho niečo podobné objavím
hubata
@glascat : veľa rumu, málo ovocia (kombinácia naopak sa volá "kompót šťastne ženatého muža"........ hehe.
amelie
@irenaw , tak toto rozhodne vyskúšam, dúfam, že to nezbabrem... ukladám do svojej kk, u nás sa takejto zeleninke dostane patričného ocenenia.
marianne
@irenaw akurát som koštla, na tretí deň, robila som: červená kapusta, cvikla, mrkva,chren, zeler..je super. Zajtra pridám foto. Vodu som nepridávala vôbec, iba posolila, pustilo šťavu samé, riadne utlačila do kameninovej nádobky- 1l mám takú starú po babke, dávala do nej mlieko na kyšku, prikryla kapustovým listom a zaťažila. Nechala na kuchynskej linke 3 dni. Trochu mi tam viac chrenu ušlo, rozdychávam :-)..dala som ju už do chladničky. Vďaka za inšpiráciu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia