Hudobník Atila Béreš:
Na veľkonočnom stole má najradšej klasiku

Nora Krchňáková, TV Varecha, 3. apríla 2021     5 minút čítania

Atila Béreš je frontmanom skupiny Družina, ktorá vo svojej tvorbe čerpá z ľudovej hudby. Ako je na tom v súkromí s tradíciami počas Veľkej noci?



Atila nám v TV Varecha pripravil tradičnú veľkonočnú bielu polievku.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Hudobník Atila Béreš pochádza z muzikantskej rodiny. Vyštudoval klasickú gitaru na konzervatóriu a je frontmanom banskobystrickej skupiny Družina. Počas hudobnej kariéry hrával s Petrom Nagyom v skupine Indigo či v kapelách Desmod a Grexabat.

Ako vyzerá Veľká noc u vás v Banskej Bystrici v rodine hudobníkov?

Naša Veľká noc v Banskej Bystrici je rovnako krásna ako v iných mestách na Slovensku. Tá muzikantská je iná hlavne v tom, že často cestujeme na koncerty. Samozrejme, keď môžeme a netrápi nás korona. Inak sa „sviatkovanie“ nelíši od iných rodín. Radi sa stretávame, jeme, zabávame sa a užívame si prvé jarné voňavé dni.

Ktoré ľudové tradície u vás dodržiavate?

Poctivo dodržiavame menu na Zelený štvrtok – teda jedlo v tento deň je zelené. Najradšej však mám klasiku – špenát s vareným vajíčkom. Na Bielu sobotu varíme tradičnú bielu polievku a ďalšie obradné jedlá. Veľká noc je farebný sviatok, a tak aj u nás sa v nedeľu zdobia vajíčka. Na Veľkonočný pondelok decentne pokropíme naše dievčatá studenou vodou, aby boli krásne a zdravé.

V TV Varecha ste nám pripravili veľkonočnú polievku. Čo okrem nej doma varíte a pečiete na sviatky?

V našej rodine sa tradične pieklo jahňa a baranina, podávaná so zemiakovým kyslým šalátom. Radi varíme rôzne polievky, prívarky, zemiakové jedlá a, samozrejme, na stole nesmie chýbať údené mäso a varené vajíčka. Biela polievka musí u nás vydržať aspoň týždeň, preto ju varíme vo veľkom hrnci. Samostatná kategória sú koláče. Ak nemáme na stole aspoň päť druhov, nie som spokojný.

Zdokonalili ste sa počas ročnej koronakrízy vo varení či v iných kulinárskych vychytávkach?

Nútená „dovolenka“ počas pandémie bola aj na niečo dobrá. Okrem toho, že som si urobil dokonalý poriadok, zoservisoval som si všetky basgitary a gitary. A naučil som sa piecť kváskový chlieb. Ja som sa do kváskovania pustil už v marci minulého roku. Priznám sa, nebol som od začiatku úspešný. Postupne som si prispôsoboval recepty, gramáže, časovania a postupy dovtedy, kým sa dielko nepodarilo. Už piaty chlebík bol krásny, voňavý a chrumkavý. Odvtedy sa v našej rodine chlieb nekupuje.

Ste organizátorom festivalu Folklórna Bystrica a Medzinárodného festivalu folklórnych filmov. Čo pre vás znamená folklór a kedy a ako ste si k nemu našli vzťah?

Moja partnerka Michaela je folkloristka srdcom aj dušou už odmalička. Práve ona ma priviedla k folklóru a k našej krásnej histórii. Ako mladý rockový muzikant som síce ľudovú hudbu vnímal, ale nezaoberal som sa ňou. Michaela často chodila vystupovať s folklórnym súborom Partizán a ja som ju sprevádzal. V roku 2000 som spolu zo Zuzkou Mojžišovou založil skupinu Družina a náš príbeh trvá dodnes. Vzťah k folklóru je na celý život.

Čo chystá vaša kapela v časoch, keď sa nedá hrať?

Skupina Družina je moja práca, hobby a život už 21 rokov. Základom našej hudby je ľudová pieseň, ktorú s úctou a pokorou spracujeme. Precestovali sme už celú Európu, na čo teraz radi spomíname. Aktuálne pripravujeme pesničky na nové CD a ja aj spomínaný folklórny festival, ktorého tretí ročník sa uskutoční 5. – 8. 8. 2021 v Amfiteátri v Banskej Bystrici.


Pozrite si videorecept, ktorý Atila Béreš nakrútil v štúdiu TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist