Foto: Shutterstock
Tou povestnou čerešničkou, ktorá dokáže pozdvihnúť chuť takmer každého jedla je - ustricová omáčka. Je nositeľkou povestnej piatej chute umami, ktorú tak preslávila ázijská kuchyňa.
Na rozdiel od rybacej omáčky, ktorá oplýva typickou silnou arómou a chuťou rybiny, ustricová omáčka pôvodnú chuť pokrmu neprebije, ale ju naopak zosilní - či už ide o jedlo z mäsa, zeleniny alebo húb.
Vznikla náhodou
Ustricová omáčka je hustá, lesklá, hnedá omáčka sirupovej konzistencie, ktorá sa získava pomalým varením ustríc. Vznikla, ako väčšina originálnych pokrmov, náhodou - keď sa prevarené ustrice zmenili na sirupovú zmes.V roku 1888 nechal prevádzkovateľ čínskeho stánku s občerstvením Lee Kum Sheung variť ustricovú polievku tak dlho, až sa zmenila na hustú hnedú pastu. Keď túto karamelizovanú zmes ochutnal, zistil, že je plná chutí a dokonale lahodná. Začal ju podávať svojim zákazníkom a po jej úspechu vytvoril značku Lee Kum Kee.
Do polievky aj do šalátu
Ustricová omáčka sa hojne využíva v ázijskej kuchyni, ale pri jej používaní neexistujú žiadne pravidlá. Vďaka tomu, že chuť pokrmu nemení, ale iba zvýrazní, ju pokojne môžete použiť aj do pôvodne talianskeho či francúzskeho jedla a len málokto bude tušiť, čo je za tým.Foto: Shutterstock
Pokojne experimentujte a pridajte pár kvapiek do marinád na restované mäso a zeleninu, do dipov, polievok či čerstvých šalátov. Keďže je slaná, pripravované jedlo nemusíte soliť.
Táto omáčka čakajúca vo fľaške na svoju chvíľu by sa dala nazvať aj záchranou večere, keď vám chýba inšpirácia. S ryžou, vajíčkom a trochou omáčky vykúzlite skutočne rýchly a chutný pokrm.
Ak máte alergiu na mäkkýše a morské plody, siahnite po vegetariánskej alternatíve vyrobenej z húb shiitake alebo hlivy.
Diskusia k článku