Hodí sa mať ju doma:
Poznáte túto tajnú prísadu, ktorá zaručene pozdvihne chuť každého jedla?

Jana Klimanová, 13. februára 2024     3 minúty čítania

Neprebije pôvodnú chuť pokrmu, ale ju perfektne zvýrazní. Zoznámte sa s ingredienciou, vďaka ktorej zaboduje nielen vaše jedlo, ale aj vy ako hostiteľ.



Foto: Shutterstock

Tou povestnou čerešničkou, ktorá dokáže pozdvihnúť chuť takmer každého jedla je - ustricová omáčka. Je nositeľkou povestnej piatej chute umami, ktorú tak preslávila ázijská kuchyňa.

Na rozdiel od rybacej omáčky, ktorá oplýva typickou silnou arómou a chuťou rybiny, ustricová omáčka pôvodnú chuť pokrmu neprebije, ale ju naopak zosilní - či už ide o jedlo z mäsa, zeleniny alebo húb.

Vznikla náhodou

Ustricová omáčka je hustá, lesklá, hnedá omáčka sirupovej konzistencie, ktorá sa získava pomalým varením ustríc. Vznikla, ako väčšina originálnych pokrmov, náhodou - keď sa prevarené ustrice zmenili na sirupovú zmes.

V roku 1888 nechal prevádzkovateľ čínskeho stánku s občerstvením Lee Kum Sheung variť ustricovú polievku tak dlho, až sa zmenila na hustú hnedú pastu. Keď túto karamelizovanú zmes ochutnal, zistil, že je plná chutí a dokonale lahodná. Začal ju podávať svojim zákazníkom a po jej úspechu vytvoril značku Lee Kum Kee.

Do polievky aj do šalátu

Ustricová omáčka sa hojne využíva v ázijskej kuchyni, ale pri jej používaní neexistujú žiadne pravidlá. Vďaka tomu, že chuť pokrmu nemení, ale iba zvýrazní, ju pokojne môžete použiť aj do pôvodne talianskeho či francúzskeho jedla a len málokto bude tušiť, čo je za tým.



Foto: Shutterstock

Pokojne experimentujte a pridajte pár kvapiek do marinád na restované mäso a zeleninu, do dipov, polievok či čerstvých šalátov. Keďže je slaná, pripravované jedlo nemusíte soliť.

Táto omáčka čakajúca vo fľaške na svoju chvíľu by sa dala nazvať aj záchranou večere, keď vám chýba inšpirácia. S ryžou, vajíčkom a trochou omáčky vykúzlite skutočne rýchly a chutný pokrm.

Ak máte alergiu na mäkkýše a morské plody, siahnite po vegetariánskej alternatíve vyrobenej z húb shiitake alebo hlivy.



ANKETA: Máte doma ustricovú omáčku?

29,9%



70,1%







Diskusia k článku

chemik
Přísada, která "Neprebije pôvodnú chuť pokrmu, ale ju perfektne zvýrazní a je nositeľka povestnej piatej chute umami" není vůbec tajná. Je to všeobecně rozšířená, ale nekompetentně odsuzovaná základní esenciální aminokyselina glutamová resp. její sůl glutaman sodný. Vzniká tepelnou degradací nebo kyselou hydrolýzou bílkovin jak rostlinného (např. soja) tak i živočišného (např.ústřice) původu. V asijské kuchyni se používá jak v čisté krystalické formě (Aji-No-Moto, Wei-su, Glutasol) nebo extraktů (sojové, ústřicové,rybí a houbové omáčky) a dnes je rozšířená v celém světě. V článku doporučovaná ústřicová omáčka je nenápadnou formou jak "tajně" chuťově obohatit pokrmy mnohem zdravěji než doporučují klasické kuchařské postupy středoevropské. Ty často získávají "silnější chutě" degradací masových bílkovin při vyšších teplotách místo dlouhodobého vaření při nižší teplotě jako to činí kuchyně francouzská (mijoter- táhnutí)






 



TOPlist