Gurmánske cesty:
Ako chutí Skalica

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 6. augusta 2022     12 minút čítania

Skalica je mestom pravých gurmánov, ktorí majú jedinečnosť svojich kulinárskych skvostov potvrdenú ochranným označením Európskej únie. Ich pýchou je lahodný kysnutý koláč skalický trdelník aj červené víno Skalický rubín. Ako chutí toto čarovné mesto sa vybrala zisťovať Jana Štrbková, šéfredaktorka mesačníka Varecha.



Foto: Archív mesta Skalica

Do Skalice, ktorá oslavuje 650. výročie výsad slobodného kráľovského mesta, nás od Malých Karpát sprevádzali svieže bukové aj dubové háje aj malebné vinice. Práve bukové drevo je ideálne na pečenie trdelníka v otvorenej peci a v starých viniciach sa rodia strapce hrozna na jedinečné miestne víno. Úlohou kráľovského mesta bolo postaviť poriadne opevnenie, to skalické malo výšku až deväť metrov a dodnes je veľmi pekne zachované, vytvára romantické zákutia obrastené paviničom a dotvára malebnú atmosféru historického centra.

Čarovné výhľady


Pre romantikov odporúčam ako prvú zastávku pri magickej Rotunde sv. Juraja, ktorá je aj symbolom mesta. Jej múry pamätajú tisícročie, niektorí odborníci datujú jej pôvod do trinásteho, iní do desiateho storočia a niektorí až do obdobia Veľkej Moravy. Toto staré miesto navštevujú aj ľudia vyhľadávajúci staré kultové miesta, pretože má povesť energeticky silného miesta.

Okrem tajomnej atmosféry ponúka okolie rotundy jedinečný výhľad na mesto, môžete z neho spočítať všetky kostolné veže, prezrieť si kalváriu, okolie aj vinice. Spodná časť rotundy slúžila ako kaplnka a vrch mal obrannú funkciu, odtiaľ strážili mesto aj českú obchodnú cestu. Stavba bola súčasťou hradu, ktorý zlikvidovali v polovici 17. storočia a neskôr ho miestni doslova rozobrali do posledného kameňa, nezostali po ňom ani len základy. Dnes na mieste jeho podhradia stoja domčeky so škridlovými strechami a úzkymi uličkami. Pod kopcom si môžete pozrieť technickú pamiatku, mestské ľadovne, ktoré niekoľko storočí slúžili ako zásobárne ľadu.



Rotunda sv. Juraja
Foto: Archív mesta Skalica


Kamenným chodníčkom podhradím zídete do starých uličiek. Mnohé pamiatky mesta súvisia s jezuitským rádom, ktorý sa tu usadil v roku 1660. Mnísi postavili kláštor, založili školu, tlačiareň aj lekáreň. Úzkou uličkou zídete k technickej pamiatke Škarniclovskej tlačiarni, ktorú založili práve jezuiti. V roku 1760 ju získal Anton Škarnicl a pôsobili tu až štyri generácie jeho potomkov. Bola najvýznamnejšou tlačiarňou až po Trnavu či Bratislavu, ktorá vydávala knihy, plagáty, noviny, ale aj známky. V budove objavíte zaujímavú expozíciu tlačiarenských strojov, pôvodné sádzacie písmenká, rezačky a aj vzácne exempláre výtlačkov. Po prehliadke budete mať jasnú predstavu o tom, ako sa kedysi tlačili a vydávali knihy.



Barokový jezuitský kostol
Foto: Archív mesta Skalica


Potešenie pre dušu


Miestom koncertov s nádhernou akustikou a výnimočnou atmosférou je priamo v centre barokový jezuitský kostol, ktorý má dodnes jednu z najlepších akustík v strednej Európe. Keď jezuiti z mesta odišli, mal kostol pohnutý osud, slúžil ako ubytovňa pre vojakov, dreváreň aj sýpka, časť jeho zariadenia zmizla a časť preniesli do okolitých kostolov. Zachoval sa však jeden pôvodný skvost, druhý najväčší barokový obraz sv. Františka Xaverského na Slovensku. Mesto kostol zrekonštruovalo a slúži ako kultúrne centrum, kde si vychutnáte koncerty klasickej aj modernej hudby. V kostole sú jediné sprístupnené krypty v Skalici aj v okolí, ktoré slúžili na pochovávanie mníchov.

Odkiaľ pochádza trdelník


Meštiansky dom nachádzajúci sa takmer oproti jezuitskému kostolu, ktorý nosí meno maďarského básnika a vojaka Józefa Gvadányho, bol pravdepodobne svedkom výroby prvého skalického trdelníka. Józef sa ako vojak vo výslužbe dobre oženil, jeho žena Katarína vlastnila okolité pozemky aj menší domček v centre, ktorý po svadbe na konci osemnásteho storočia dal prestavať do podoby, ako ho poznáme dnes. So sebou si priviezol kuchára zo Sedmohradska a ten priamo tu, v centre mesta, začal piecť koláč, ktorého pôvodné meno nepoznáme, no miestni si ho veľmi obľúbili. A tak aj keď gróf v roku 1801 zomrel a kuchár odišiel, recept na túto dobrotu sa odovzdával z generácie na generáciu. Až niekedy na prelome dvadsiateho storočia ho ktosi nazval trdelníkom. Skaličania pečú trdelník dodnes, získali naň ochranné zemepisné označenie ako na prvý slovenský potravinársky výrobok.

Skalický trdelník od Havlíkú



Janka Štrbková (v strede) z mesačníka Varecha na svojej ceste navštívila aj manželov Havlíkovcov, ktorí pečú skalický trdelník tradičnou metódou.
Foto: Pravda - Robert Hüttner


Prečítajte si príbeh manželov Havlíkovcov o tom, ako s tradíciou a remeslom, ktoré im odovzdali rodičia začali piecť tradičný trdelník.


Farebná ikona námestia


Spolkový dom slávneho slovenského architekta Dušana Samuela Jurkoviča je krásna secesná stavba, ktorá ukrýva unikátnu veľkú sálu s pôvodnou výzdobou. Bola jednou z najoriginálnejších a najväčších sál na Slovensku. Steny zdobia namaľovaní gajdoši, kosci, priadka aj tanečníci, autentickí ľudia, ktorí v skutočnosti v Skalici žili.



Spolkový dom slávneho slovenského architekta Dušana Samuela Jurkoviča.
Foto: Archív mesta Skalica


Na javisku sa zachovala aj vzácna drevená opona, ktorá je jedným veľkým, nadrozmerným obrazom zobrazujúcim ľudový zvyk vítania jari. Sadnúť si môžete aj na lavičky – klebetnice, miesto pre gardedámy sprevádzajúce mladé slečny na ich prvé tancovačky. Kým ich zverenkyne tancovali, ony svojimi ostrými jazykmi dôkladne prebrali všetkých, ktorí boli v sále. Aj dnes slúži táto reprezentačná miestnosť na rôzne spoločenské udalosti a teda sa aj lavičky – klebetnice stále hojne využívajú.

Priamo v strede zaujímavého historického námestia stojí jednoloďový Kostol sv. Michala Archanjela zo 14. storočia s pôsobivou atmosférou. Na Slovensku je výnimočný krásne stvárnenými šiestimi cechovými bočnými oltármi, medzi nimi krajčírov či vinohradníkov. Zážitkom je vystúpiť na jeho vežu a pokochať sa krásnym výhľadom na malebné strechy historického centra aj okolie s vinohradmi. Kaplnka, ktorú pred kostolom uvidíte, je v skutočnosti kaner, pretože na tomto mieste sa až do polovice 18. storočia pochovávalo.



Kostol sv. Michala Archanjela
Foto: Archív mesta Skalica


Osvieženie


Po dlhšej prechádzke dobre padne občerstvenie, odporúčame obed v Reštaurácii Srdiečko s výbornými grilovanými špecialitami, ktorú sme navštívili, na zdravý koláčik sa zastavte v obľúbenej kaviarni Do bodky a na hriešne croissanty v Kafé Knižnica. Na vínko zájdite na Vysoké pole, do krásnych vinohradov rodinného vinárstva, kde sa snúbi tradícia s novými trendmi.

Osvieženie ponúka aj neďaleký Baťov kanál, ktorý vybudovali zo Skalice až do českých Otrokovíc v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Všetkým dobrodružným dušiam odporúčam prenajať si čln a vychutnať si romantickú plavbu. A ak túžite po sviežom kúpeli v prírode, navštívte neďalekú Zlatnícku dolinu s kúpaliskom obklopeným lesom a krásnymi cyklotrasami.

Pamiatky, ktoré som navštívila, sú súčasťou prehliadky, ktorú si aj s odborným výkladom môžete objednať v miestnom turistickom informačnom centre, nachádza sa v Spolkovom dome priamo na Námestí slobody.

Reštaurácia Srdiečko



Šéfkuchár Peter Vaculka z reštaurácie Srdiečko.
Foto: Pravda - Robert Hüttner


Srdiečko je obľúbená reštaurácia v centre Skalice obklopená malebnými hradbami, ktorú navštevujú miestni aj turisti, usporadúvajú v nej rodinné aj firemné oslavy. Hostia majú radi poctivú kuchyňu, ale aj krásne prostredie letnej terasy, ktorá je plná kvetov a ozdobných stromov, akoby ste relaxovali uprostred prírody.

„Ponuku našich jedál ‚a la carte‘ obmieňame trikrát do roka a medzitým pripravujeme tematické týždne ako sú divinové menu, tekvicové dni, kačacie a husacie hody a pravidelne každý rok chystáme aj obľúbenú zabíjačku spojenú s cimbalovou hudbou. V letných mesiacoch sa v našej reštaurácii hostia môžu tešiť na grilované špeciality, ktoré dopĺňa živá country kapela,“ hovorí manažér reštaurácie a zároveň aj jej šéfkuchár Peter Vaculka.

Vinárstvo Vysoké pole



Foto: Pravda - Robert Hüttner

Na malebnom svahu v lokalite Vysoké pole, kde sa vinohrady rozprestierajú stáročia a ponúkajú krásne výhľady na okolie Skalice, sme navštívili rovnomenné vinárstvo rodiny Gajdovcov.

S láskou sa dvadsať rokov starajú o takmer 10 hektárov vinohradov, polovicu ktorých tvorí odroda frankovky modrej, vysadenej ešte v roku 1948. Frankovka je prvou odrodou pestovanou v skalických vinohradoch, dodnes tvorí základ ich sortimentu a je hlavnou súčasťou vychýreného cuvée Skalický rubín, ktorý v roku 2017 získal od Európskej únie chránené označenie pôvodu. Označovať sa tak môže len tiché červené víno z hrozna dopestovaného v blízkosti Skalice, ktoré sa skladá aspoň zo 70 % z frankovky, zvyšok tvorí ľubovoľný pomer svätovavrineckého a modrého portugalu.

Dominantou vinárstva je krásne zrekonštruovaný starý vinohradnícky domček, miestnymi nazývaný „búda", pochádzajúci ešte z roku 1876. Je to čarovné a romantické miesto s výhľadom, ktorý si najlepšie vychutnáte pri degustácii miestnych vín. V pôvodnej, viac ako 300–ročnej pivnici vyhĺbenej v zemi nadobúda svoje čaro v starších drevených sudoch aj slávny skalický rubín. Všetky červené vína spracovávajú Gajdovci čo najtradičnejším spôsobom a svoju plnú a nezameniteľnú chuť získavajú trojročným zrením v drevených sudoch. Z frankovky na Vysokom poli vyrábajú aj trendové rosé s názvom Skalické ružové. Je to cuvée, ktoré je modernejšou sestrou rubínu.

Určite odporúčame ochutnať aj ich špecialitu – šumivé víno s originálnym názvom Lampart. Lampart je zároveň aj tradičné označenie pre pôvodnú starú skalickú Frankovku, ktorá sa nachádza v miestnych vinohradoch. A práve z nej je šampanskou metódou vyrobené aj toto šumivé víno.


Pripravte si špeciality reštaurácie Srdiečko:






ANKETA: Už ste niekedy navštívili Skalicu?

76,3%



23,7%







Diskusia k článku

kimlo
Jasne že som navštívil, je to moje rodné mesto.
1x haji
janger
Ja som si clanok so zaujmom precitala. V Skalici som este nebola. Pekne mestecko sa to zda, nevedela som....Oplati sa navstivit.
Dom kultury je pekna budova.
Krasny kostolik.
Trdelnik svetoznamy, dokonca aj "sampanske" vyrabaju.
Pekny clanok.
1x haji
haji
Skalica je kousek od nás, ze Skalice nejenom trdelník, ale do Hodonína vozili i výborné zákusky ze Skalice - zvlášť krémeš byl nezapomenutelný........ Do Skalice se jezdilo za dob totality na maso, masné výrobky, obecně na nákup - narozdíl od našich měst, městeček byla stokrát lépe a kvalitněji zásobovaná. Je to krásné, malebné město, známé nejenom dobrým jídlem, vínem, kulturou, umělci, rodáky ale i historií včetně Záhorského muzea. Moravskoslovenské pomezí se spolu hezky snoubí, spolupracuje a vítá návštěvníky, poutníky a všechny, kdo se chtějí potěšit nejenom o dovolené a poznat tento pohostinný kraj jak ze slovenské, tak z moravské strany.






 



TOPlist