Zážitková turistika:
Upečte si vlastnoručne skalický trdelník u Havlíkú

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 19. júla 2022     5 minút čítania

Radi svoje výlety kombinujete s poznávaním a novými zážitkami? V malebnej Skalici si okrem objavovania jej čarovných zákutí môžete vlastnoručne upiecť preslávený trdelník tradičným spôsobom. Vitajte v krásnom rodinnom prostredí u Havlíkú.



Manželia Anežka a Karol Havlíkovci vítajú návštevníkov u seba doma v kroji a ešte im aj zahrajú a zaspievajú.
Foto: Pravda - Robert Hüttner


„Manželovi rodičia pekávali v Skalici výborné trdelníky na objednávku, chodievali sme im pomáhať. Roky vylepšovali svoj recept, v skromných podmienkach si svojpomocne postavili prvú trdlársku pec a ich trdelník získal u ľudí takú popularitu, že sa presťahovali do väčších priestorov,“ hovorí Anežka Havlíková.

Manželia Anežka a Karol Havlíkovci sú profesionálni hudobníci a po štúdiu na vysokej škole roky pôsobili v zahraničí. „Hrávali sme na výletných lodiach, veľmi nás to bavilo,“ hovorí Anežka. Rozhodnutie usadiť sa prišlo až vtedy, keď si založili rodinu. Ich snom bolo venovať sa popri výchove detí aj zážitkovej turistike, a tak si postavili vlastnú pec na pečenie trdelníkov. Začali úplne od nuly, hoci s tradíciou a remeslom, ktoré im odovzdali rodičia.

Trdelník Havlíkovci pečú na bukovom dreve a zásadne ručne, jeho chuť je výnimočná, aj preto zožal úspechy aj na veľvyslanectvách a ministerstvách, cestoval po Európe, ale aj do Kanady a Ameriky. Návštevníkov vítajú u seba doma v kroji a ešte im aj zahrajú a zaspievajú. „Chceme odovzdávať ľuďom naše remeslo a lásku k nemu,“ dodáva Anežka.

Tajomstvo receptúry


„Keď sa mamička chcela naučiť piecť trdelníky, prihlásila sa na brigádu k ‚tete trdlárke‘, odkukávala, snažila sa objaviť tajomstvo slávnej receptúry. No nakoniec bola taká šikovná, že odchádzala nielen s receptom, ale aj so storočnou palicou – trdlom – určeným na prípravu tejto tradičnej dobroty,“ spomína Anežka. Palice na pečenie majú drevené rúčky, pretože trdelníky sa pripravovali aj piekli ručne. „Každý z rodičov točil v peci dva trdelníky smerom vždy zľava doprava a celý čas sa pri práci zhovárali. Bolo to tak až dovtedy, kým dedo nevymyslel mechanizmus s ozubenými kolieskami a retiazkou z bicykla, vďaka ktorému sa palice v peci otáčajú samy,“ spomína Anežka.

Spolu s manželom tento tradičný spôsob pečenia a aj dedov zlepšovák využívajú dodnes. „Pri pečení trdelníkov stále používame palice, ktoré vyrobili rodičia. Sú z bukového dreva a stiahnuté železnými obručami, aby nepraskali. Trdelníky pripravujeme na bukovom dreve, ktoré sa sušilo aspoň dva roky, pečenie pri otvorenom ohni im dodáva šmrnc a jedinečnú chuť,“ odkrýva niektoré tajomstvá svojho remesla Karol.



Pri pečení trdelníkov stále používajú palice – trdlá, ktoré vyrobili ich rodičia.
Foto: Pravda - Robert Hüttner


Jedinečná chuť


„Každá rodina, ktorá vedela piecť trdelník, bola vychýrená. Skaličania túto sladkú špecialitu pripravovali na slávnosti, krstiny, kary aj svadby. Skalický trdelník získal už v roku 2007 chránené zemepisné označenie Európskej únie ako prvý slovenský výrobok, dokonca ešte skôr ako bryndza či korbáčiky. Pri jeho príprave musíme dodržiavať presný postup, používať schválené suroviny, pečie sa len posypaný orechami. Vyrábať sa môže na území, ktoré sa začína českou hranicou, zo západu ho ohraničuje rieka Morava, od Senice rieka Teplica,“ vysvetľuje Anežka Havlíková.

Upečte si doma skalický trdelník podľa tradičného receptu

Recept - Trdelník
Foto: Pravda - Robert HüttnerTradičný trdelník Karol Havlík zo Skalice nám prezradil tradičnú receptúru svojich rodičov na prípravu trdelníka.





ANKETA: Radi by ste si vyskúšali vlastnoručne upiecť skalický trdelník?

91,7%



8,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist