Ešte vám bude chutiť:
6 šikovných spôsobov, ako zužitkovať zeleninu z vývaru

Jana Klimanová, včera 06:00     4 minúty čítania

Aj keď zelenina odovzdala to najlepšie do vývaru, nemusí putovať do koša. Stačí trocha kreativity a môžete z nej vyčarovať chutné a výživné jedlá.



Foto: Shutterstock

Zelenina z vývaru býva často prevarená, mäkká a bez chuti - veď ak ste vývar varili správne, varila sa dlho. Ani po tom, čo odviedla svoju prácu v hrnci, však nemusí skončiť v koši. Aj keď už väčšinu arómy a chuti uvoľnila do vývaru, ešte stále môže poslúžiť ako základ pre ďalšie jedlá, bohaté na vlákninu.

1. Zeleninová nátierka

Je to jednoduchý spôsob, ako premeniť unavenú zeleninu na chutnú nátierku na chlebík či pečivo. Rozmixujte vyvarenú zeleninu (napr. mrkvu, zeler, petržlen). Pridajte tvaroh, krémový syr alebo uvarený alebo sterilizovaný cícer a ešte premixujte. Nátierku dochuťte soľou, korením, citrónovou šťavou a bylinkami a máte chutné raňajky alebo zdravú desiatu.

Do nátierky môžete rozmixovať aj kúsok uvareného mäska z vývaru, bude ešte lepšia. Vyskúšajte to podľa nasledovného receptu:


2. Zeleninové fašírky alebo placky

Zeleninu roztlačte, zmiešajte s vajíčkom, strúhankou a obľúbeným korením. Môžete pridať tiež trochu strúhaného syra pre lepšiu konzistenciu. Vytvarujte fašírky alebo placky a opečte ich na panvici alebo upečte v rúre. Sú skvelé ako príloha, rýchly obed či bezmäsitá večera.


3. Do omáčok alebo pyré

Zvyškovú zeleninu môžete rozmixovať a pridať do paradajkovej omáčky, základu na pizzu, smotanovej omáčky k cestovinám. Ak máte uvarenej zeleniny viac, môžete ju rozmixovanú podávať ako prílohu namiesto zemiakového pyré alebo ako omáčku na spôsob sviečkovej.


4. Zeleninový koláč alebo slané muffiny

Uvarenú zeleninu rozmixujte a pridajte do slaného cesta – výborne sa hodí do cuketových koláčov alebo slaných muffinov so syrom.



Foto: shutterstock

5. Základ do ďalších jedál

Zeleninu prepasírujte cez sitko, zmiešajte s trochou paradajkového pretlaku alebo pasírovaných rajčín a dochuťte. Vznikne domáci základ na guláš, perkelt, lasagne či rýchlu polievku. V chladničke vydrží 2–3 dni, v mrazničke aj niekoľko týždňov.

6. Zamraziť a použiť inokedy

Ak hneď neviete, čo so zeleninou z vývaru, dajte ju do uzatvárateľnej nádoby a zamrazte. Neskôr sa vám zíde ako základ do polievok, rizota či ragú. Pred zmrazením ju neochucujte. Radšej ju dochuťte až pri ďalšom použití.



ANKETA: Varíte v nedeľu pravidelne vývar?

43,3%



56,7%







Diskusia k článku










TOPlist