Dobré rady:
Ako dostať z cesnaku maximum a pritom ho nespáliť? Odnaučte sa robiť tieto 4 chyby

Jana Klimanová, 8. januára 2024     3 minúty čítania

Cesnak povýši jedlo typickou vôňou a chuťou, často sa však stáva, že pri varení alebo pečení prihorí. Toto sú najčastejšie chyby, ktoré s cesnakom v kuchyni robíte.



Foto: Shutterstock

1. Krájate ho na malé kúsky

Ak cesnak, ktorý budete tepelne spracovávať nastrúhate, pretlačíte alebo nakrájate veľmi nadrobno, spáli sa oveľa rýchlejšie ako keď je nakrájaný na väčšie kúsky. Pri krájaní tiež dbajte na to, aby boli kúsky rovnomerne veľké.



2. Vkladáte ho do horúceho oleja

Ak dáte cesnak do príliš rozpáleného oleja, ani sa nenazdáte a bude spálený na uhoľ. Cesnak vždy pripravujte na miernom ohreve. Môžete ho dať aj do studeného oleja a ten pomaly zahrievať.

3. Pridávate ho hneď na začiatku

Ak je v recepte viac ingrediencií, cesnak pridávajte až nakoniec, po orestovaní ostatných zložiek. Najskôr orestujte nakrájanú cibuľu, až potom pridajte cesnak - cibuľa vytvorí bariéru, vďaka ktorej sa cesnak nedostane do priameho kontaktu s horúcim olejom a neprilepí sa na panvicu.



Foto: Shutterstock

To platí aj pri pečení cesnaku v rúre. Ak ho chcete piecť napríklad so zemiakmi či zeleninou, pridávajte ho až ku koncu, najlepšie hlavičky prekrojené na polovicu.



Foto: Shutterstock

4. Nevyberáte ho

Nožom rozpučené strúčiky cesnaku môžete dať do panvice s olejom aj na začiatku - chvíľu ich opražte, aby pustili arómu do oleja, v ktorom budete pripravovať napríklad omáčku na cestoviny. Cesnak však po pár sekundách vyberte - neskôr ho môžete rozmixovať s trochou omáčky a pridať do hotového pokrmu.



ANKETA: Máte doma vždy doma cesnak?

97,2%



2,8%







Diskusia k článku

janger
Takto pripraveny cesnak pridavam do vianocnej bielej kapustnice. Jemne orestovane kusky cesnaku vhodim do polievky (az na zaver). Tak robievala aj moja mama.






 



TOPlist