Do zásoby:
Vyrobte si domácu bylinkovú soľ, je to jednoduché a používať ju môžete celé mesiace

Jana Klimanová, 28. júla 2024     3 minúty čítania

Pripravte si vynikajúce ochucovadlo, ktoré každému jedlu dodá neodolateľnú chuť aj vôňu.



Foto: Shutterstock

Keďže je práve čas, keď sa bylinkám na záhradkách, terasách a balkónoch darí, pripravte si na jesenné a zimné mesiace domácu bylinkovú soľ. Môžete ju použiť rovnako ako bylinky - na ochutenie polievok, omáčok a marinád, na bylinkové maslo, na pizzu aj na dusené, pečené a grilované pokrmy.

Pôvodná farba aj chuť

Bylinková soľ sa dá pripraviť z celej škály byliniek - z rozmarínu, tymianu, kôpru, pažítky či mäty. V slanej zmesi sa tiež nestratí petržlenová vňať, ligurček, zelerová vňať, oregano, koriander, šalvia či bazalka.

Bylinky môžete prípadne aj kombinovať podľa vašej chuti. Vytvorte si taliansku zmes (šalvia s rozmarínom) alebo francúzsku (oregano a tymian). Do bylinkovej soli môžete pridať aj cesnak, chilli papričky či nastrúhanú citrónovú kôru.

Vďaka soli - prírodnému konzervantu, ktorý vyťahuje z byliniek vodu - si uchovajú svoju pôvodnú farbu aj vôňu a majú veľmi blízko k čerstvým.



Foto: Shutterstock

Domáca bylinková soľ

Potrebujeme:

  • 100 g hrubozrnnej morskej soli
  • 400 g byliniek (vždy v pomere 1 diel soli a 4 diely byliniek)

  • 1. Bylinky najskôr opláchneme vodou a necháme oschnúť. Potom ich pokrájame aj so stonkami (drevnaté stonky rozmarínu alebo tymianu odstránime) na väčšie časti a vložíme do mixéra spolu s polovičnou dávkou soli.
    2. Mixér niekoľkokrát po sebe na krátko zapneme - bylinky majú byť nahrubo nasekané, nie rozmixované na kašu.
    3. Na záver do mixéra prisypeme zvyšnú soľ a krátko ešte raz premiešame.
    4. Ak mixér nemáme, bylinky nasekáme nadrobno spolu so soľou. Na sekanie použijeme veľký nôž.
    5. Bylinkovú soľ nasypeme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme preschnúť pri izbovej teplote 1 až 2 dni. Zmes občas premiešame rukou.
    6. Bylinkovú zmes so soľou skladujeme v uzatvárateľných sklenených pohároch, v chladnej a tmavej miestnosti. Mala by tak vydržať šesť mesiacov.




    ANKETA: Pestujete si na záhrade, terase alebo balkóne aj bylinky?

    87,8%



    12,2%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist