Do koláčov, polievok aj omáčok:
Užitočné tipy, ako urobiť domáce gaštanové pyré. A nielen z gaštanov!

Veronika Lucáková, dnes 06:00     6 minút čítania

Zbožňujete gaštanové pyré? Spravte si ho doma, tak chutí najlepšie. A dá sa urobiť aj z menej tradičných surovín.



Foto: Shutterstock

Gaštanové pyré je perfektnou ingredienciou a to nielen v sladkej kuchyni. Je oveľa všestrannejšie, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Má hladkú, krémovú textúru a dá sa využiť v množstve jedál, v ktorých by ste to možno nečakali.

Nasladko to je klasika

U nás sme zvyknutí gaštanové pyré používať najmä v sladkej kuchyni. Sladené či vanilkou alebo likérom ochutené pyré sa dá vyšľahať do krému, pridaním sladkej smotany či mascarpone sa dá jednoducho upraviť jeho konzistencia a použiť ako náplň do koláčov, tort a rôznych dezertov.



Foto: Shutterstock

Je tiež výborné na zmrzlinu alebo jednoducho natreté na toast ako rýchly dezert. A poznáte Mont Blanc? Tento francúzsky dezert ukrýva gaštanové pyré korunované ľahkou šľahačkou a býva podávaný na krehkom chrumkavom ceste aj so snehovou pusinkou.

Na gaštanové pyré dnes narazíme aj v moderných variáciách, ako je panna cotta alebo v čokoládových pralinkách.



Foto: Shutterstock

Objavte jeho chuť aj naslano

V slanej kuchyni sa nedosladzované gaštanové pyré môže premeniť na hodvábne polievky, zapracovať do rizota alebo podávať ako príloha k mäsám ako je kačka či divina.

Jeho zemitá chuť sa krásne dopĺňa s karamelizovanou kôrkou pečenej zeleniny a jeho prirodzená sladkosť vytvára skvelý kontrast s ostrosťou zrejúcich syrov. Ako základ do polievok ju odporúčame najmä v spojení s pórom, cesnakom alebo hubami.



Foto: Shutterstock

Výživné a skvelé aj pre vegánov

Gaštanové pyré nie je len chuťovým zážitkom, ale je aj bohaté na výživové hodnoty. Jedlé gaštany sú zdrojom vitamínu C, horčíka a antioxidantov, obsahujú málo tukov a kalórií v porovnaní s orechmi. Sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje trávenie a poskytuje stabilnú dávku energie.



Foto: Shutterstock

Pre tých, ktorí chcú do svojho jedálnička zahrnúť viac rastlinnej stravy, je gaštanové pyré výbornou voľbou. Jeho bohatá, krémová konzistencia môže ľahko nahradiť smotanu v polievkach alebo omáčkach a pridáva chuť aj textúru bez potreby nadmerného množstva tukov.

Vegetariáni aj vegáni si môžu pochutnať na tejto prirodzene bezlepkovej a bezmliečnej surovine, ktorá je zdravá a zároveň chutná.

Ako si gaštanové pyré pripraviť doma

Aj keď si môžete gaštanové pyré bežne kúpiť, ako vždy platí, že domáce je ešte lepšie. Jeho príprava si vyžaduje trocha času a úsilia, ale stojí to zato.

Začnite varením alebo pečením čerstvých jedlých gaštanov, ktoré po uvarení ošúpete, aby ste odkryli mäkkú dužinu.


Potom ich rozmixujte s trochou vody alebo mlieka, až kým nedosiahnete hladkú konzistenciu. Pre slanú verziu pridajte olivový olej, soľ a obľúbené bylinky, pre sladkú zase vanilku, cukor alebo med.

Domáce gaštanové pyré môžete skladovať v chladničke až týždeň, alebo ho zamraziť na neskoršie použitie. Keď máte zásobu doma, ste vždy pripravení na vytvorenie vynikajúceho jedla, či už máte chuť na sladký dezert alebo luxusnú prílohu k pečenému mäsu.

Pozrite si naše video, ako pripraviť sladké gaštanové pyré:



Pôjde to nielen z gaštanov

Ak nemáte na prípravu pyré dostatok gaštanov, alebo chcete vyskúšať aj niečo nové, máme pár nápadov, čím ich nahradiť. Stále získate výborné pyré vhodné na varenie či pečenie a možno objavíte aj nové chuťové zážitky. Skúste strukoviny alebo sladké zemiaky.

Cícer: Do gaštanového pyré môžete použiť asi 1/3 pyré z vareného cícera. Dobre sa mixuje do hladka a majú jemnú chuť, ktorá neprebije chuť gaštanov. Pre lepšiu chuť výsledného pyré pridajte trošku viac cukru a vanilky.

Bataty: Sladké zemiaky majú podobnú textúru ako gaštany, ale sú sladšie. Ak použijete 1/3 sladkých zemiakov, upravte množstvo cukru v pyré podľa chuti.

Fazuľa: Pripraviť si môžete aj falošné gaštanové pyré a to jednoducho z fazule. Je lacnejšie než to pravé gaštanové a sú ľudia, ktorí ich nedokážu rozoznať. Využiť ho môžete pri príprave rôznych dezertov. Výborne chutí so šľahačkou.





ANKETA: Máte radi gaštanové pyré?

93,8%



6,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist